Dolardan Türk lirasına geçenlere ne olacak?
Ekonomi, 03 Eylul 2023 22:59Dolar kurunun sürekli gerileyeceğini iddia eden ekonomist Necmettin Batırel, parasını Türk lirasına geçirmeyi düşünenlerle ilgili çok konuşulacak bir uyarıda bulundu.
Necmettin Batırel, "Dövizden TL’ye geçenler enflasyonun üzerinde ekstra 17 kazanç sağlayacak" dedi.
Batırel, " Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesi sonrasında bankaların ticari kredi için menkul kıymet alım zorunluluğuna düşmeden uygulayabilecekleri faiz oranı da %31.25’e çıktı. Bankalar ticari kredi için yıllık bileşik referans faiz oranının 1.8 katını uygulayabildiği için bu oran da otomatik olarak yüzde 56,25’e yükseldi. İşte bankalar bu kadar yüksek faizle kredi talebi olup olmayacağını görmek istiyor. Özetle, TL mevduat faizi enflasyonun üzerinde getiri sağlarsa KKM’den çözülme başlayacak" ifadelerini kullandı.
DUYAN KULAKLARINA İNANAMAYACAK
Batırel'in açıklaması şöyle:
Ekonomi yönetimi gerçekçi politikalara döndü.. Peki tasarrufçu toplam 3.3 trilyon liraya (125 milyar dolara dayanan) Kur Korumalı Mevduat’tan vazgeçecek mi? TL’ye geçiş istenen düzeyde gerçekleşecek mi? Bankalar niye isteksiz davranıyor? KKM hesapları stopaj uygulanmadığı için avantajını sürdürüyor. TL vadeli mevduat hesaplarında ise yüzde 6 aya kadar (6 ay dahil) kadar yüzde 5, 6 ay ile 1 yıl dahil yüzde 3 stopaj (indirim) uygulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu indirime mutlaka son vermeli. Merkez Bankası, TL’den KKM’ye dönüşen vadesi dolan mevduatların üç ay içerisinde yarısı TL hesaplarına çevrilecek, dedi. Dövizden KKM’ye dönüşen mevduatların %10’u TL’ olacak. KKM'den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi. TL’den KKM’ye dönüşen hesapların TL hesaplarına dönüşümünde yüksek oran belirlenmesinin nedeni, bu dönüşümde döviz verilme zorunluluğu bulunmayışı. Merkez Bankası sadece dövizden KKM’ye dönüşen hesaplar bozulurken gereken dövizi bankalara vermekle yükümlü.
Plan nasıl işleyecek? Öncelikle vatandaşı enflasyonun düşeceğine ve kur riskinin kalmadığına inandırmak gerekiyor. Bunun için şu anda %25 olan KKM faizleri %10 gibi çok düşük seviyeye indirilecek. Bankalar %35 – 40 aralığındaki mevduat faizlerini %50’ye çıkaracak. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesi sonrasında bankaların ticari kredi için menkul kıymet alım zorunluluğuna düşmeden uygulayabilecekleri faiz oranı da %31.25’e çıktı. Bankalar ticari kredi için yıllık bileşik referans faiz oranının 1.8 katını uygulayabildiği için bu oran da otomatik olarak yüzde 56,25’e yükseldi. İşte bankalar bu kadar yüksek faizle kredi talebi olup olmayacağını görmek istiyor. Özetle, TL mevduat faizi enflasyonun üzerinde getiri sağlarsa KKM’den çözülme başlayacak.
Ekonomi, 03 Eylul 2023 22:59
Yorumlar (0)
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
Yol üzerinde dev çukurlar var!
