Endişe yaratan yeni Covid aşısı yolda
Sağlık, 21 Ağustos 2023 14:42Corona virüsünün endişe yaratan alt varyantlarına karşı geliştirilen yeni aşıların sonbaharda piyasaya sürülmesi planlanıyor. BioNTech kurucusu Uğur Şahin ise aşının onay sürecini eleştirdi.
Corona virüsünün alt varyantlarına karşı etkili olacak aşıların sonbaharda hazır olması bekleniyor.
Deutsche Welle Türkçe’nin Alman Doktorlar Gazetesi’ne dayandırdığı habere göre Alman biyoteknoloji firması BioNTech, alt varyantlara karşı etkili olacak aşısını resmi onaylara bağlı olarak Avrupa’da Eylül ayında teslim etmeyi planladığını açıkladı.
BioNTech ve ABD’li Pfizer şirketinin, Omicron varyantının alt varyantı XXB.1,5’ye karşı aşı geliştirdiği açıklandı. Almanya ve Avrupa’nın birçok ülkesinde giderek yayılan yeni varyant EG.5’in de XBB’den türediği belirtiliyor.
ABD’li Moderna firması da gazeteye yaptığı açıklamada, geliştirdiği aşının sonbahara yetişeceği mesajını verdi ve onay almasının ardından piyasaya sürüleceğini kaydetti. Bunun yanı sıra ABD’li Novavax firması da aynı şekilde Omicron’un alt varyantına karşı etkili olacak bir aşı üzerinde çalışıyor.
Gazeteye göre yeni aşıların kullanımının daha kolay olması planlanıyor. Biyoteknoloji şirketleri öncelikle aşıları tek dozluk şekilde üretecek. Daha öncesinde aşılar birkaç dozluk olarak üretiliyor ve açılmaları halinde kısa süre içinde kullanılmaları gerekiyordu.
UĞUR ŞAHİN’DEN TEPKİ
BioNTech’in kurucusu Uğur Şahin Frankfurter Allgemeine Zeitung’a yaptığı açıklamada, yeni ilaçlar geliştirilirken onay sürecindeki verimsiz ve uzun prosedürü eleştirdi.
İlk aşı geliştirilirken yetkili birimlerle yapılan yoğun işbirliğine dikkat çeken Şahin, “Şimdi yeniden normale döndük ve bu yine uzun bir işlem süreci anlamına geliyor. Almanya ve Avrupa’da çok yetkin düzenleyici birimler var. Ama hem yetkili makamlar, hem de ilaç geliştiricilerinin kaynaklarını büyük oranda tüketen verimsiz bir süreç var” diye konuştu.
Şahin, teknolojik olanaklarla bürokrasinin izin verdikleri arasında bir uyumsuzluk olduğunu söyleyerek “Bunun nedeni gereksiz bürokrasi. Bir diğer eksiklikse işlem sürelerini uzatan kaynak eksikliği” dedi. Şahin ilacın çok önemli olduğunu belirterek, “Sistemin tembelliği onayları geciktiren bir darboğaz olmamalı” ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği’nde (AB) ilaç ya da aşıların onay alma süreci birkaç aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar arasında çok sayıda klinik araştırmasının yapılması koşulu da bulunuyor. Bu aşamaların sonucunda Avrupa İlaç Ajansı (EMA) söz konusu ilaç ya da aşıya dair görüşünü açıklıyor ve Avrupa Birliği Komisyonu da onay konusunda kararını açıklıyor. AB Komisyonu gelecekte onay sürecindeki son iki aşama için belirlenen sürenin kısaltılabileceğini duyurmuştu.
Sağlık, 21 Ağustos 2023 14:42
Yorumlar (0)
Darıca’da Başkan Bıyık öğrencilerle sahili temizledi
Dilovası Meclisi’nde kararlar oy birliği ile alındı
Sürekli lafı çarpıtarak önüne gelene dil uzatanların son marifeti!
Satılmadık kurum kalmadı, hesap verilmiyor!
Büyükşehir’in o tesisi örnek gösterildi
Dervişoğlu, Bahçeli'yi topa tuttu
Bilnet Okulları öğrencileri Vali Aktaş’la röportaj yaptı
Derince’de yine iş arayanlar ve işverenler bir araya gelecek
Araçlar bu yollar yüzünden mahvoluyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe sorunlar KOTO’da masaya yatırıldı
İşsiz kalanların sayısı çığ gibi artıyor
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
