Barınma krizi derinleşecek
Ekonomi, 20 Ağustos 2023 19:56Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrencileri zamlı yurt fiyatları karşıladı. Ülke genelinde özel yurtlara ortalama yüzde 85 ile yüzde 105 arasında zam yapıldı.
Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından barınmak için yer arayan öğrencileri özel yurt ücretlerinde zamlı fiyatlar bekliyor.
Devlet yurtlarındaki kapasite yetersizliği üniversite öğrencilerini barınma kriziyle karşı karşıya bırakıyor.
Özel yurt ücretlerine yüzde 100’ü aşan zamların gelmesinin ardından milyonlarca öğrencinin tercih ettiği büyük şehirlerdeki yurt ücretleri dudak uçuklatıyor.
BİR YILDA GELEN ZAM YÜZDE 100’Ü AŞTI
Yurt ücretleri; yurdun bulunduğu semte, üniversiteye yakınlıklarına, odada kalan kişi sayısına ve yurdun sağladığına olanaklara göre değişse de yurtlarfiyatlar.com verilerine göre 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla özel yurtların ücreti bir önceki yıla göre yaklaşık ortalama yüzde 85 ile yüzde 105 arasında arttı.
Türkiye genelinde 2023 yılı özel yurt fiyatları bir yıllık eğitim dönemi için (9-10 ay) en düşük 20 bin TL olurken en yüksek 320 bin TL oldu.
Yurtlarfiyatlar.com’un kurucusu Tuğrul Arslan Sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada eylül ayındaki doluluk oranlarına bağlı olarak İstanbul ve Ankara’da yurt fiyatlarında bir miktar daha artış yaşanabileceğini belirtti.
İSTANBUL EN PAHALI İL OLDU
Yüzde 100’ü aşan zamların ardından 2 milyona yakın öğrenci barındıran İstanbul’daki özel yurt fiyatları yıllık bazda 40 bin TL ile 320 bin TL arasında değişiyor.
İstanbul'da tek kişilik yurt odası fiyatları ise aylık 14 bin TL’den başlayıp 32 bin TL’ye kadar çıkıyor.
İstanbul’un en çok öğrenci yurdunun bulunduğu üç ilçesi ise Beşiktaş, Kadıköy ve Fatih olarak öne çıkıyor.
Semtlere göre bakıldığında Beşiktaş’taki öğrenci yurtlarının yıllık fiyatları 95 bin TL ile 320 bin TL arasında değişirken, Kadıköy’de yıllık ücretler 60 bin ile 250 bin TL arasında bulunuyor. Fatih’te ise yıllık yurt ücretleri 40 bin lira ile 200 bin lira arasında yer alıyor.
ANKARA’DA TEK KİŞİLİK YURT FİYATI 26 BİN TL’YE ÇIKTI
8 devlet üniversitesi ve 13 özel üniversite ile 21 üniversitenin bulunduğu Ankara’da da özel yurt ücretleri cep yakıyor.
Temmuz ayı itibariyle Ankara yurt fiyatları yıllık en düşük 45 bin TL ile en yüksek 260 bin arasında değişiyor.
Ankara’da tek kişilik yurt fiyatları ise 26 bin TL’ye kadar çıkıyor.
İZMİR’DE EN UCUZ YURT 55 BİN TL
2023 yılı Temmuz ayı itibariyle İzmir’de yurt fiyatları yıllık en düşük 55 bin TL ile en yüksek 220 bin TL arasında yer alıyor.
En düşük yurt ücretleri 55 bin TL ile Balçova’da bulunurken, Bornova 220 bin ile en yüksek yurt ücretinin olduğu ilçe olarak öne çıkıyor.
Ekonomi, 20 Ağustos 2023 19:56
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
