Emekliler kemer sıkacağına saray kemer sıksın!
Siyaset, 04 Ağustos 2023 23:32Ülkedeki 15 milyon emeklinin yüzde 80’nin aldığı düşük maaşlar yüzünden geçinemediğini gerekçe gösteren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunların araştırılması ve Ülkedeki gelir adaletsizliğinin dengelenmesi adına Meclis Araştırma Komisyonun kurulması için önerge verdi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kanko; “Vatandaşa reva görülen düşük maaşlarla açlığa mahkûm edilen 16 milyon emekli kemer sıkacağına millete günlük masrafı 26 milyon lira olan Saraydaki 1 kişi kemer sıksa ülkemiz için daha hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
Kanko; “AKP Hükümetleri 22 yıllık iktidarları döneminde emeklilere umut vermiş, ancak emeklilerin bu umutları hep bir başka bahara kalmıştır. Emekliler siyasi iktidar tarafından sürekli aldatılmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır. Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidereceğini vadeden AKP hükümeti buna karşın emekli maşını daha da adaletsiz hâle getirmiştir” dedi.
Emeklinin Aldığı Maaş Ev Kirasına Yetmiyor!
Emekli vatandaşlarımızın onurlu yaşamlarını sürdürebilecekleri bir düzenlemeyi kapsaması amacıyla, emeklilerimizin sorunlarının ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılması, eksikliklerinin giderilmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla komisyon kurulmasını talep eden Kanko, Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
“İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyükşehirlerde ve birçok kentte emeklinin aldığı düşük maaşlar, maalesef ev kiralarına bile yetmiyor! Her geçen yıl artan Ülke nüfusundaki emekli sayısı yılsonu itibariyle 16 milyona dayanacak. Evini geçindiremeyen, kirasını, elektriğini, doğalgazını ödeyemeyen, emeklilerimiz çok zor durumda. Emekliyi yüksek enflasyona ezdiren ve yoksulluğa mahkum eden bu maaş politikası biran önce revize edilmelidir.
Bu yılsonu itibarıyla maaş ödenecek emekli sayısı 15 milyon 900 bin dolayında olacağı öngörülmektedir. 15 milyonun üzerinde emeklinin %80’nin aldığı emekli aylığı ile geçinemediği, yokluk ve açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği, ömrünün geri kalanında refah düzeyinde yaşamak için mücadele içinde olacağı, muhalefet tarafından bilindiği kadar, ülkeyi yöneten iktidar tarafından da bilinmektedir. Ama İktidar kendisini ve yandaş müteahhitlerini zengin emenin derdinde düştüğü için emekliyi düşünmemektedir” ifadelerini kullandı.
Dul ve Yetim Aylık Oranları Çok Vahim Durumda!
Kanko, “2023'e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre; dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 10 bin 373 TL'ye, yoksulluk sınırı 33 bin 788 TL'ye yükseldiği, bekâr bir çalışanın yaşama maliyetinin aylık 13 bin 4711 TL'ye çıktı bu yüksek enflasyonist ortamda emekli aylığının 7500 lira olması, dul ve yetim aylığının 3.750 lira ile 5.625 liralarda kalması; emekliyi, dul ve yetimi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmekten başka bir şey değildir.
Maalesef ülkemizdeki milyonlarca emeklinin yaşadığı ekonomik sorunlar, mevcut iktidar tarafından bilinmesine rağmen yıllardır görmezden gelinmekte ve bu sorunlar bir türlü çözüme kavuşturulmamaktadır.
Anayasanın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti “sosyal bir hukuk devletidir”. Yine, Anayasanın 55. Maddesi, ücrette adaleti hükme bağlamış ve maddenin 1. fıkrasında “ücret, emeğin karşılığıdır” denilmiştir. Ve beraberinde Anayasanın 60. maddesinde de “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” denilerek sosyal güvenlik hakkı, Anayasal olarak güvence altına alınmıştır.
Bu Anayasal düzenlemelere rağmen, sosyal devlet ilkesinden uzak uygulamalar sergileyen AKP hükümeti, fakirliğe, açlığa muhtaç ettiği insanlara gıda ve kömür dağıtmayı, sosyal yardım konusunu istismar ederek bir siyasi rant hesabına dönüştürmüştür. Ekonominin büyüdüğü iddia edilen bir dönemde, bireye düşen refah payından yoksun olan emekli, dul ve yetimlerimiz, Anayasamızda yer alan 'Sosyal Devlet' ilkesi gözetilmeden açlık sınırının altında borç içinde yaşamak zorunda bırakılmaktadır.” Dedi.
Gelir Adaletsizliğinde OECD Ülkeleri Arasında İlk Sıralardayız!
AKP Hükümetlerinin 22 yıllık iktidarları süresinde gelir dağılımında yaratığı adaletsizlikleri eleştiren Kanko; “Bugün ülkemizde emekli, dul ve yetimlerin tamamına yakını açlık sınırının altında aylık almaktadır. Dul ve yetim aylığı 3.750 lira ile 5.625 lira maaş alarak yaşam mücadelesi vermektedir. SGK’nın verilerine göre prim ödeyen çalışan sayısının 24 milyon 200 bin kişi olduğu ülkemizde, emekli yurttaş sayımız 2010 yılında 9 milyon 498 iken, 2023 yılı verilerine göre, yılsonu itibariyle 15 milyon 900 bin kişi devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığıyla, dul ve yetim maaşı alacak. Böylesine büyük ve önemli bir kesim sosyal güvenlik hakkı olan emeğinin karşılığını almaktan yoksun bırakılmakta, sosyal devlet ilkesinin gereklerinden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Gelir dağılımındaki adaletsizlikte bile OECD ülkeleri arasında ilk sırlarda yer almaktayız!
AKP Hükümetleri 22 yıllık iktidarları döneminde emeklilere umut vermiş, ancak emeklilerin bu umutları hep bir başka bahara kalmıştır. Emekliler siyasi iktidar tarafından sürekli aldatılmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır. Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidereceğini vadeden AKP hükümeti buna karşın emekli maşını daha da adaletsiz hâle getirmiştir.
Ülkedeki gelir adaletsizliğinin emekli vatandaşlarımızın onurlu yaşamlarını sürdürebilecekleri bir düzenlemeyi kapsaması amacıyla, emeklilerimizin sorunlarının ve çözüm yollarının derinlemesine araştırılması, eksikliklerinin giderilmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 04 Ağustos 2023 23:32
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
