Dip çamurunda karada bertaraf başladı
Gündem, 18 Temmuz 2023 07:54Büyükşehir, Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesinde karada bertaraf işlemine başladı
Çevre temizliği konusunda birçok projeye imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük çevre projesini gerçekleştiriyor. İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı İşi kapsamında %60 kuruluğa ulaşan geotekstil tüplerdeki çamurun karada bertaraf işlemine başlandı.
DİP ÇAMURU ÇIKARILIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında çamur çekimine mayıs ayında başlandı.
8 MİLYON TON ÇAMUR
“İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında yaklaşık 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek. Vakumlu sistemle çekilen çamur dipten çıkarılarak borularla İzmit İnterteks alanı arkasında kurulan susuzlaştırma tesisine taşınıyor.
.gif)
20 GEOTEKSTİL TÜP KESİLDİ
Proje kapsamında İzmit Körfezi Doğu Baseninden çıkarılan ve %60 kuruluğa ulaşan geotekstil tüplerin karada bertaraf işlemine geçildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca %60 kuruluğa ulaştığı tespit edilen 20 geotekstil tüp kesildi. Tüplerden çıkarılan çamurun karada bertaraf işlemine başlandı.
“DİP ÇAMURU KARAYA TAŞINIYOR”
Projenin önemine dikkat çeken Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, “İzmit Körfezi Dip Çamuru temizleme projesi kapsamında uzun soluklu bir çalışmaya başladık. TÜBİTAK MAM ve İstanbul Üniversitesi ile beraber yapmış olduğumuz fizibilite ve uygulama projesi çerçevesinde geçen ay İzmit Körfezinin doğu kıyısında çalışmalara başladık. Dip çamurunu vakumlu sistemle Cutter Suction Dredger denilen gemilerle çekiyoruz ve 7-8 kilometre boru hatlarıyla bu çamuru karaya taşıyoruz. Karada bir flokülasyon işlemine tabi tutuyoruz. Ardından geotekstil tüplerin içerisine alıyoruz çamuru. Burada su tekrar denize gidiyor ama çamur kısmı geotekstil tüplerin içerisinde kalıyor” dedi.
“20 TÜP YÜZDE 60 KURULUĞA ULAŞTI”
Çalışma Türkiye’nin en büyük çevre projesi olduğunu belirten Önem, “3500 tüpü bu şekilde dolduracağız. Şu an için alanda bulunan 100 geotekstil tüp doldu. 20 geotekstil tüpün %60 kuruluğa ulaştığını belirledik. İstediğimiz kuruluğa ulaşan geotekstil tüpleri keserek çamuru taşıyacağız ve karada bertaraf işlemini gerçekleştireceğiz. İhale sürecinde bu çamuru depolamaya yönelik olarak değerlendirdik. Proje sonunca yaklaşık 8 milyon metreküp çamur çıkacak. Bu büyük bir oran bu yüzden önce depolamayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Gebze Teknik üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesinden akademisyenler geldi. Projemizi inceliyorlar ve bu çamurun farklı bir alanda kullanılmasına yönelik çalışma yapıyorlar” ifadesini kullandı.
Gündem, 18 Temmuz 2023 07:54
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
