Dip çamurunda karada bertaraf başladı
Gündem, 18 Temmuz 2023 14:33Büyükşehir, Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesinde karada bertaraf işlemine başladı
Çevre temizliği konusunda birçok projeye imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük çevre projesini gerçekleştiriyor. İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı İşi kapsamında %60 kuruluğa ulaşan geotekstil tüplerdeki çamurun karada bertaraf işlemine başlandı.
DİP ÇAMURU ÇIKARILIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında çamur çekimine mayıs ayında başlandı.
8 MİLYON TON ÇAMUR
“İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında yaklaşık 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek. Vakumlu sistemle çekilen çamur dipten çıkarılarak borularla İzmit İnterteks alanı arkasında kurulan susuzlaştırma tesisine taşınıyor.
.gif)
20 GEOTEKSTİL TÜP KESİLDİ
Proje kapsamında İzmit Körfezi Doğu Baseninden çıkarılan ve %60 kuruluğa ulaşan geotekstil tüplerin karada bertaraf işlemine geçildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca %60 kuruluğa ulaştığı tespit edilen 20 geotekstil tüp kesildi. Tüplerden çıkarılan çamurun karada bertaraf işlemine başlandı.
“DİP ÇAMURU KARAYA TAŞINIYOR”
Projenin önemine dikkat çeken Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, “İzmit Körfezi Dip Çamuru temizleme projesi kapsamında uzun soluklu bir çalışmaya başladık. TÜBİTAK MAM ve İstanbul Üniversitesi ile beraber yapmış olduğumuz fizibilite ve uygulama projesi çerçevesinde geçen ay İzmit Körfezinin doğu kıyısında çalışmalara başladık. Dip çamurunu vakumlu sistemle Cutter Suction Dredger denilen gemilerle çekiyoruz ve 7-8 kilometre boru hatlarıyla bu çamuru karaya taşıyoruz. Karada bir flokülasyon işlemine tabi tutuyoruz. Ardından geotekstil tüplerin içerisine alıyoruz çamuru. Burada su tekrar denize gidiyor ama çamur kısmı geotekstil tüplerin içerisinde kalıyor” dedi.
“20 TÜP YÜZDE 60 KURULUĞA ULAŞTI”
Çalışma Türkiye’nin en büyük çevre projesi olduğunu belirten Önem, “3500 tüpü bu şekilde dolduracağız. Şu an için alanda bulunan 100 geotekstil tüp doldu. 20 geotekstil tüpün %60 kuruluğa ulaştığını belirledik. İstediğimiz kuruluğa ulaşan geotekstil tüpleri keserek çamuru taşıyacağız ve karada bertaraf işlemini gerçekleştireceğiz. İhale sürecinde bu çamuru depolamaya yönelik olarak değerlendirdik. Proje sonunca yaklaşık 8 milyon metreküp çamur çıkacak. Bu büyük bir oran bu yüzden önce depolamayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Gebze Teknik üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesinden akademisyenler geldi. Projemizi inceliyorlar ve bu çamurun farklı bir alanda kullanılmasına yönelik çalışma yapıyorlar” ifadesini kullandı.
Gündem, 18 Temmuz 2023 14:33
Yorumlar (0)
Değirmendere sahilinde estetik görünüm
Kocaeli Emniyeti’ni Bakana şikayet etti!
Yollarda bayram trafiği
İlber Ortaylı'nın vefatından önce çekilen program yayınlandı
Yalnız yaşayan Necmettin dedenin yüzünü güldüren proje
Çayırova basketbol heyecanına sahne olacak
Gram altında yeni tahmin!
At sevgisi küçük yaşta aşılanıyor
Yeni vergilerden asgari ücrete yasal düzenlemeler
İzmit Belediyesinin 1 TL'lik nikah ücreti gündem oldu
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
