Adalet Bakanıyken cezaevindeki imdat seslerini çok duydunuz ama hiç umursamadınız
Siyaset, 15 Temmuz 2023 18:06Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM’de infaz kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun üzerine konuştu. Sayın Abdülhamit Gül, Adalet Bakanıyken cezaevindeki bu imdat seslerini çok duydunuz ama hiç umursamadınız dedi.
Siyasi ve adli mahpus ayrımı yapan yasayı eleştiren Yeşil Sol Partlili Gergerlioğlu: “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Covid izinleriyle ilgili düzenleme yapan bir yasa ama ayrımcı, Anayasa'ya, hukuka, insan haklarına aykırı bir düzenleme; bu yüzden kabul etmiyoruz bu yasayı, ayrımcı, insan haklarına aykırı bu yasayı kabul etmiyoruz. Adalet istiyoruz.” dedi.
ZALİMCE, VİCDANSIZCA DENETİMLİ SERBESTLİKLERİ, KOŞULLU TAHLİYELERİ VERİLMEMEYE BAŞLANDI!
Cezaevindeki mahpusların gözlem kurulları kararları ile denetimli serbestliklerinin ve şartlı salıvermelerinin ellerinden alındığını aktaran Gergerlioğlu: “Değerli arkadaşlar, bakın, 2020 yılında bir infaz indirim yasası çıkarıldı. Sabahlara kadar bu yasayı görüştük. "İnfaz indirim" deniliyordu, daha sonra bir yönetmelik çıkarılarak siyasi mahpuslara infaz da bindirim yasası hâline çevrildi. Daha öncesinde infaz oranları tamamlanmış, disiplin suçu olmayan mahpuslar Gözlem Kurullarında ikinci bir mahkemeye âdeta tabi tutulmaya başladı. Zalimce, vicdansızca denetimli serbestlikleri, koşullu tahliyeleri verilmemeye başlandı ve büyük mağduriyetler olmaya başladı çünkü insanlar yıllarca hapislerde yatıyor ve daha sonra çıkış tarihlerini iple çekiyorlardı. Bunların arasında hasta mahpuslar vardı. Bakın, hasta mahpus yeterince tedavi alamıyor, kanser hastalığı var ve kanser hastalığı ilerliyor, hayatını kaybediyor; denetimli serbestliği verilmiyor, şartlı tahliye verilmiyor, o esnada bir şekilde ölüyor, o esnada bir şekilde intihar ediyor. Yaşlı mahpuslar var; büyük çileler çekiyor ve siz yine bu insanlara Covid izninde de ayrımcılık yapıyorsunuz.” dedi.
KEYFÎ, AFAKİ GEREKÇELERLE İNSANLAR MAHVEDİLİYOR, AİLELER PARÇALANIYOR, ÇOCUKLARIN FİZYOLOJİK VE PSİKOLOJİK SAĞLIKLARI BOZULUYOR.
Cezaevinde çocuklarıyla kalan annelerin dramına değinen Gergerlioğlu: “Bitmedi, kadın mahpuslar... Kadın mahpusların bir kısmı çocuklarıyla o cezaevlerinde kalıyor. Cezaevlerine gittiniz mi arkadaşlar? O koğuşların içini gördünüz mü? Ben gittim, o koğuşların içinde anneler çocuklarıyla kalıyor. O çocuklar, bebekler kendilerine uygun olmayan o ortamlarda oyuncaklarının bile yetersiz olduğu o ortamlarda, boyama kalemlerinin, boyama defterlerinin, kitaplarının verilmediği o ortamlarda kalıyor, biliyor musunuz? Ve böylesine gayriinsani ortamlarda kalırken keyfî gerekçelerle, efendim, işte "Pişmanlık göstermedin." efendim "Senin dışarıya, topluma uyum sağlayacağına kanaat getirmiyorum." Yahu, zaten herhangi bir örgüt kabulü olmayan bir kimseye "Pişman ol diyor." Zaten kabul etmemiş. Veyahut da sen nereden biliyorsun toplumla uyum sağlamayacağını? Böyle keyfî, afaki gerekçelerle insanlar mahvediliyor, aileler parçalanıyor, çocukların fizyolojik ve psikolojik sağlıkları bozuluyor. İkamete uzak mahpusluklar nedeniyle ziyaretlerdeki trafik kaza oranları artıyor ve Türkiye tarihinin en yüksek ölüm oranları oluşuyor. Maddi-manevi sorunlar oluşuyor.” dedi.
MAHPUS MAHMUT KURT: “EŞİMDEN AYRILDIM, ÇOCUKLARIMI DEDESİ-NİNESİ BÜYÜTÜYOR, ÇOK ZOR DURUMDALAR VE BU HÂLDE BANA ŞARTLI TAHLİYEM BİLE VERİLMİYOR.”
Mahpus Mahmut Kurt’un dramını anlatan Gergerlioğlu infaz kanununda eşitlik istedi: “Değerli arkadaşlar, bakın, bir örnek vereyim size: Sincan 2 No.lu F Tipi Cezaevinden bir mahpus, Mahmut Kurt bana bir mektup göndermiş ve orada durumunu anlatmış, diyor ki: "1 Mart 2022'de denetimli serbestliğe ayrılacaktı, verilmedi. Bir yıl geçti, 1 Mart 2023 geldi, şartlı tahliyem de verilmedi. Benim durumum nedir? Eşimden ayrıldım, çocuklarımı dedesi-ninesi büyütüyor, çok zor durumdalar ve bu hâlde bana şartlı tahliyem bile verilmiyor." Disiplin suçu da olmamasına rağmen şartlı tahliyesi bile verilmeyen bir mahpus bu. Yazdığı mektubunda demiş ki: "3-5 kişinin tamamen keyfî kararlarıyla hayatım ve evlatlarımın hayatı karartılıyor. Allah aşkına sesimi duyun ve bana yardım edin, imdat!" diye haykırıyor.” dedi.
SAYIN ABDÜLHAMİT GÜL, ADALET BAKANIYKEN CEZAEVİNDEKİ BU "İMDAT!" SESLERİNİ ÇOK DUYDUNUZ AMA HİÇ UMURSAMADINIZ!
Ak Parti grup başkan vekili olan eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yüklenen Gergerlioğlu, Gül’ü mahpusların feryadına kulak kapamakla suçladı: “Sayın Abdülhamit Gül, , Adalet Bakanıyken cezaevindeki bu "İmdat!" seslerini çok duydunuz ama hiç umursamadınız bakanlığınız döneminde, sizden sonraki bakan Sn. Bekir Bozdağ da umursamadı, binlerce böyle mahpus hayatını kaybetti, hasta mahpuslar hayatını kaybetti.” dedi.
ŞARTLI SALIVERME VERİLMEME GEREKÇESİ: “TASARRUFLU ELEKTRİK KULLANMADIN, KÜTÜPHANEDEN KİTAP ALMADIN VE ARAMALARDA GÖREVİ ZORLAŞTIRDIN.”
Cezaevinden örnekler veren Gergerlioğlu Tasarruflu elektrik kullanmadı diye şartlı salıvermesi verilmeyen mahpusun olduğunu söyleyip: “Bakın, Bolu Cezaevi'nde Nevzat Öztürk, gözlem kurulu hangi gerekçelerle tahliyesine izin vermemiş? Otuz bir yıllık bir mahpus bu kişi. "Tasarruflu elektrik kullanmadın, kütüphaneden kitap almadın ve aramalarda görevi zorlaştırdın." denilerek şartlı tahliyesi verilmemiş, infaz hâkimliğine gitmiş, infaz hâkimliği mahpusa "Haklısın." demiş ama alavere dalavere idare yine tahliyeyi sağlamamış, bir şekilde geciktirmiş.” dedi.
ARKADAŞLARININ GÖRÜŞÇÜLERİNE SELAM VERMİŞ "MERHABA HANIMLAR." DEMİŞ VE SABİTE EKİNCİ’YE DE ŞARTLI SALIVERME YOK!
Sabite Ekinci isimli mahpusun arkadaşının görüşçüsüne selam verdi diye şartlı tahliye alamadığını söyleyen Gergerlioğlu şöyle devam etti konuşmasına “2 çocuk annesi 53 yaşındaki Sabite Ekinci, yedi buçuk yıldır yatıyor. Tahliye süresi geçtiği hâlde görüşlerde, açık görüşte arkadaşlarının görüşçülerine selam vermiş "Merhaba hanımlar." demiş, bu kendisi için şartlı tahliyenin verilmemesiyle ilgili bir gerekçe kabul edilmiş biliyor musunuz? Bunun gibi binlerce örnek var vakit yetersiz ama bu zalimliktir, vicdansızlıktır.” dedi.
BU KAFAYLA AVRUPA BİRLİĞİNE FALAN GİREMEZSİNİZ
Bu ihlallerle AB’ye girmenin hayal olduğunu söyleyen Gergerlioğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Hangi kafayla siz Avrupa Birliğine gireceksiniz? İstediğiniz kadar İsveç'le anlaşmalar yapın, alavere dalavere yapın, bu kafayla Avrupa Birliğine falan giremezsiniz, bunu da iyi bilin.” dedi.
Siyaset, 15 Temmuz 2023 18:06
Yorumlar (0)
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
