Neden Putin'den uzaklaştı, neden batı ülkelerine yakınlaştı?
Siyaset, 12 Temmuz 2023 00:30Bu hafta Litvanya'da gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi'ne katılan ve İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktıktan sonra AB üyeliği ile ilgili taleplerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD medyasının gündemi oldu... Erdoğan hakkında dikkat çekici bir analiz yayınlandı.
Bu hafta Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması ve başta ABD Başkanı Biden olmak üzere birçok liderle görüşmesinin ardından ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal dikkat çekici bir makale yayınladı…
Analizde, “Türkiye’nin ekonomik sorunları, Erdoğan’ı Putin’den uzaklaşmaya zorluyor. Seçim zaferinin ardından yabancı dövize aç olan Türkiye Cumhurbaşkanı, Batı’ya döndü. Erdoğan, dış siyasetini Batı’ya çevirdi ve bunun Avrupa ve Ukrayna’daki savaşta bir güç dengesinde etkisi olabilir” yorumu yapıldı. Bir yılı aşkın bir süredir Erdoğan’ın Batı ile Rusya arasında arabuluculuk görevini üstlendiği hatırlatılırken, “Kötüye giden ekonomiye destek bulmak için ABD ve Batılı müttefikleriyle ilişkisini kuvvetlendirmeye çalışıyor” denildi.
“TEST EDECEKLER”
Erdoğan’ın geçen hafta Ukrayna lideri Zelenskiy’i ağırladığı hatırlatılırken, “Erdoğan’ın hamleleri Washington ve Avrupa ile ilişkileri yumuşatacak ve 20 milyar dolarlık F-16 satışına da onay sağlayacak. Fakat aynı zamanda Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun süredir devam eden ortaklığını da test edecekler” yorumu yapıldı.
Makalede Türkiye ile Rusya arasında silah ve enerji alanında anlaşmalar olduğu hatırlatılırken Suriye, Libya ve Ukrayna gibi konularda da karşı karşıya olduğu da vurgulandı.
İŞTE 3 NEDEN
Wall Street Journal, uzmanların, Erdoğan’ın Batı’ya dönmesinin arkasında 3 neden olduğunu aktardı. Haberde, “Erdoğan, Wagner’in isyan girişimi sonrasında Putin’i zayıf gördü. Erdoğan ülke ekonomisini yönetemediği için Türkiye’nin ümitsizce dövize ihtiyacı var. Ve Mayıs ayında yapılan seçimlerde Erdoğan çok az bir farkla kazandı ve Erdoğan, kampanyasının merkezinde yer alan milliyetçi ve Batı karşıtı duyguları harekete geçirmek için daha az baskıyla karşı karşıya” yorumu yapıldı. Haberde Türkiye’nin AB üyelik sürecinin çökme noktasına gelmesinin sebebinin Ankara’nın Batı karşıtı söylemi olduğu da belirtildi.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden olan Wall Street Journal’daki haberde Türkiye’nin Rusya ile ekonomik ilişkisini devam ettirmesinin beklendiği aktarılırken Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında iki ülke arasındaki ekonomik hareketliliğin artmasının da altı çizildi. Haberde, “Fakat Erdoğan, sadece Rus fonunun Türkiye’nin ekonomik sorunlarını çözemeyeceğinin farkında değil” ifadesi de yer aldı.
Siyaset, 12 Temmuz 2023 00:30
Yorumlar (0)
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
