Büyükakın: İhsaniye Barajı’nın devreye alınmasıyla su sorunu yaşamayacağız
Gündem, 11 Haziran 2023 21:21Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Karamürsel İhsaniye Barajı’nda yapımı devam eden tünel çalışmaları ve içme suyu arıtma tesisinde incelemelerde bulundu. Başkan Büyükakın, “Küresel ısınmanın getirdiği riskleri yaşamamak için ‘2055 projeksiyonu’ kapsamında yatırım çalışmalarımız sürüyor” dedi. Başkan Büyükakın’a Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım eşlik etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Karamürsel İhsaniye bölgesinde inşa çalışmaları 2019 yılında tamamlanan ve 2021 yılı sonu itibariyle su tutmaya başlayan İhsaniye Barajı’nda incelemelerde bulundu. İletim hatları kapsamında yapılan tünel kazısını ve inşa çalışmaları devam eden içme suyu arıtma tesisini inceleyen Başkan Büyükakın, geçtiğimiz kış aylarında yağan yoğun kar yağışı ve yağmurlar ile yüzde 100 kapasiteye ulaşan İhsaniye Barajı’nda yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
“İHSANİYE VE AVCIDERE BARAJI, 25 MİLYON METREKÜP SU TUTACAK”
Başkan Büyükakın, “İlimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacının sürekli bir şekilde karşılanması amacıyla stratejik planlarımızı yapıp projelerimizi hazırladık. Bu kapsamda yatırımına başladığımız en önemli projelerimizden bir tanesi de İhsaniye Barajı. İhsaniye Barajı’nda yapılan çalışmalar komplike bir proje, tek ayaklı değil. Proje kapsamında, İhsaniye ve Avcıdere Barajı’ndan Karamürsel ve Gölcük ilçelerimizin içme suyu ve kullanma suyu temini sağlanacak. 2 adet içme suyu barajı, 1 adet 100.000 m³/gün kapasiteli içme suyu arıtma tesisi, 2 bin 750 metre tünel ve 16 bin metre uzunluğunda isale hattı yapılacak. Tünel inşaatımız ve içme suyu arıtma tesisi inşaatımız sahada yapılan çalışmalar ile hızla devam ediyor. Tünel inşaatının 360 metresi tamamlandı. İhsaniye Barajı’mızın içme suyu sistemimize dâhil edilebilmesi için 1200 mm çapında 16 bin metre uzunluğunda çelik borular ile isale hattımızın inşasını başlatıyoruz. İçme suyu temininde sürekliliği sağlamak için İhsaniye Barajı’mızın suyunu en kaliteli şekilde halkımızın hizmetine sunacağız. Yine aynı proje kapsamında planladığımız Avcıdere Barajı’yla birlikte içme suyu kapasitemizi toplamda 25,44 milyon metreküp arttırmış olacağız” dedi
.gif)
“KARAMÜRSEL VE GÖLCÜK İLÇELERİNİN SU İHTİYACI KARŞILANACAK”
Başkan Büyükakın, “Bu yıl içerisinde iletim hatlarının yatırım programı kapsamında ihalesi yapılacak. 100 bin metreküp/gün kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşaatı da devam ediyor. Arıtma tesisi tamamlanınca İhsaniye Barajı ve daha sonra yapılacak olan Avcıdere Barajı’yla toplanan su, isale hatlarıyla içme suyu arıtma tesisine gelerek buradan Karamürsel, Gölcük ve gerek görüldüğünde de Başiskele ilçemizin su ihtiyacını karşılayacak. Böylece ‘2055 yılı projeksiyonunun en önemli ayaklarından biri tamamlanmış olacak” diye konuştu.
“İHSANİYE BARAJI, TARIMSAL SULAMA İLE ÇİFTÇİYE BÜYÜK DESTEK OLACAK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Sakarya Mudurnu Çayı üzerinde gövde çalışmaları tamamlanan Ballıkayalar Barajı da ‘2055 projeksiyonu’ kapsamında son derece kıymetli, bütün bunları yapmazsak gelecekte su krizi yaşamamız kaçınılmaz olur. Küresel ısınmanın getirdiği riskler ile birlikte bu konuda çok hassas olmamız gerekiyor” dedi. Başkan Büyükakın, İhsaniye Barajı’nın tarımsal sulama için önemine yönelik, “İhsaniye Barajı, tarımsal sulama alanında da katkı sağlayacak. 20.240 dekar büyüklüğünde tarım alanı da sulama imkânına kavuşmuş olacak. Sadece içme suyu ihtiyacı değil, tarımsal sulama ihtiyacı da baraj ile birlikte sağlanmış olacak. Gıda güvenliği riskinin en büyük problemlerden biri olduğu zamanımızda bunun da gıda arzının sağlanması anlamında çiftçiye büyük bir destek olacağı çok açık” ifadesini kullandı.
BAŞKAN BÜYÜKAKIN: PROJELERİN TOPLAM MALİYETİ 2,5 MİLYAR TL
Başkan Büyükakın, “Çeşmeden içilebilir kalitede su akarken yokluğu fark edilmiyor ama bunun arkasında inanılmaz bir çaba var. Bu açıdan burada yapılan yatırım çok önemli. Bu vizyoner çalışmaları için Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz” dedi. İhsaniye Barajı’na ayrılan bütçe için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na da teşekkür eden Başkan Tahir Büyükakın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bu projelere yatırım bütçesi ayırması, bizim elimizi son derece rahatlatıyor. Kocaeli Büyükşehir’in yatırım için ayırdığı bütçe 9 milyar TL, bu projenin toplam maliyeti 2,5 milyar TL. Yani bu projenin yatırım bedeli Büyükşehir’in yatırım bütçesinin 3’te biri büyüklüğünde. Ben bu anlamda tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Gündem, 11 Haziran 2023 21:21
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
