Çöküş uyarısı

Ekonomi, 03 Haziran 2023 15:16

Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Türkiye kurumları giderek daha kötüleşiyor. Ekonomik kurumlar, hükümet etkinliği, denetleme kalitesi, yoksulluğun kontrolü, iş piyasasındaki kurumların hepsinde kurumsal bir çöküş var" dedi.

Çöküş uyarısı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı'nın İstanbul'da düzenlediği “Yakın Gelecekte Dünya ve Türkiye” panelinde; “Mühendislikte aslında acayip düşüş var Türkiye'de. Bilgisayar mühendisliğinde hiçbir artış yok. Yani Türkiye gençlerini doğru yönlendirmiyor bu konuda. Özellikle bu yapay zekanın getireceği gelişmelere nasıl ayak uyduracağımızı bilmiyoruz. Bundan da daha önemlisi Türkiye kurumları giderek daha kötüleşiyor” dedi.

“Ekonomik kurumlar, hükümet etkinliği, denetleme kalitesi, yoksulluğun kontrolü, iş piyasasındaki kurumların hepsinde kurumsal bir çöküş var” diyen Acemoğlu, “Tabii ki bu kurumsal çöküş kendi başına olmuyor. Aynı zamanda siyasi hakların da çöküşüyle alakalı. Bunların hepsini bir arada görmek lazım” diye konuştu.

‘YAPAY ZEKA DÜNYA EKONOMİSİNİ DEĞİŞTİRECEK’

Maliye Hesap Uzmanları Vakfı, bugün İstanbul'da ‘Yakın Gelecekte Dünya ve Türkiye’ konulu panel düzenledi.

Sabancı Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde MIT öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü Prof. Dr. Steve Hanke konuşmacı olarak katıldı.

Dünya ve Türk ekonomisinin gidişatı üzerine bilgiler aktaran Acemoğlu, sunumunda özetle şunları söyledi:

“İlk kez bu kitap konusunda Türkçe konuşuyorum. Hatta bu kitap Türkçeye çevrilmedi daha, ekim ayında çevrilecek. Türkçe isminin ne olduğunu bile bilmiyoruz daha ama fikirlerinden biraz bahsetmek istiyorum.

Yapay zekâ, dünya ekonomisini büyük olasılıkla tamamen değiştirecek bir sürecin ilk adımı. Şu anda Amerika'da herkesin konuştuğu bir konu.

Türkiye'de bence yeterince öneminin anlaşılmadığı bir teknoloji ama Amerika'da bile önemini insanlar bence doğru soruları sormuyorlar. Bu doğru soruları sormadıkları için aslında biz Simon Johnson ile beraber bu kitabı yazdık. Çünkü; bu teknolojinin ve bununla beraber gelen başka dijital teknolojilerin potansiyellerinin çok altında olduğumuzu düşünüyoruz. Bu teknolojilerin doğru kullanılmadığını düşünüyoruz.

Burada sorulması gereken ana sorular ve bizim vurguladığımız şeyler, teknolojileri kim kontrol ediyor ve kimin fayda göreceği bir şekilde kontrol ediliyor. Bu özellikle, yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla daha da öne çıkan bir soru.”

‘ÜCRETLER ARTTIKÇA ARTAN ÜRETKENLİK, TOPLUMUN GENİŞ BİR KESİMİNE YAYILIR’

“Teknoloji iyileştikçe üretkenlik artar, üretkenlik arttıkça işverenler giderler, daha çok iş gücü almaya çalışırlar. Bu da ücretleri artırıyor” diyen Acemoğlu, şöyle devam etti:

“Ücretler arttıkça artan üretkenlik toplumun geniş bir kesimine yayılır.

Buna uyan ya da bir inanç, bir teori, buna uyan bazı veriler var ama tarihe baktığınız zaman birçok da buna uymayan teoriler var ve hatta en devrimci diyebileceğimiz teknoloji süreçleri içinde çok daha değişik şeyler görebiliyoruz.”

‘SANAYİ DEVRİMİ'NİN TÜM SÜRECİ BİRÇOK PROBLEMLER GETİRDİ İŞÇİ SINIFI İÇİN’

“Endüstriyel devrim tabii ki şu anda hepimizin konforumuzu, üretkenliğimizi, sağlığımızı çok daha iyileştiren bir sürecin başlangıç noktasıydı” diyen Acemoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“300 sene önce yaşayan dünyanın en zengin insanına bakarsanız, şu anda orta sınıf bir insanın yaşadığı konforun çok daha altında. Peki bu süreç nasıl başladı, nasıl gelişti ve gerçekten üretkenlik trenini görüyor muyuz?

İlk başta kesinlikle görmüyoruz. İlk başta, 18'inci yüzyılın ortasından başlayarak ortaya çıkan süreç, özellikle otomasyon, yani yeni makinelerin işçileri işten çıkartıp onların yerine çok daha ucuz bir şekilde üretmeye başlamasıyla gelişen bir dinamikti, özellikle tekstilde.

Bunun sonucu olarak ücretlerin artmadığını hatta düştüğünü görüyoruz.

Bir tek ücretler değil, aynı Amerika'nın güneyinde olduğu gibi çalışma koşulları çok daha kötüleşti.

Örneğin özellikle 19'uncu yüzyılın en başlarında örme makineleri ortaya çıkınca çok daha uzun günler, çok daha zor günler, çok daha disiplin ve baskı altında çalışmaya başladı işçiler. Bazıları çocuk, 5-6 yaşında başlayarak. İlk İngiltere'de başlayan Sanayi Devrimi'nin tüm süreci birçok problemler getirdi işçi sınıfı için.

’20-30 TANE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKENİN HİÇBİRİ YAPAY ZEKADAN BAHSETMİYOR’

Üretkenliği arttırmak için ve örneğin 1950- 60- 70'lerde gördüğümüz hızlı ücret ve hızlı verimlilik artışını sağlayabilmek için insan gücünün daha iyi kullanılması lazım.

Yapay zekâ buna yol açabilecek bir teknoloji ama şu anda böyle kullanılmıyor.

Bunun bir kötü yanı daha var. Aynı zamanda yapay zekayı denetkenliği artırmak, insanlardan, işçilerden inisiyatifi almak hatta demokratik süreçteki insanların inisiyatifini almak için kullanılıyor. Yukarıda Facebook, aşağıda Çin’deki sosyal kredi sistemi.

Bunları bazı insanlar sanki iki uç gibi görüyorlar. Google Facebook'un vizyonu, Çin Komünist Partisi'nin vizyonuyla çok benziyor aslında. İkisinde de tepeden gelen bir kontrol, bilgiler yukarıya gidiyor, insanların inisiyatifi azalıyor.

Bunun gelişmekte olan ülkeler için çok büyük bir önemi var. Türkiye burada tek başına değil. Aynı Türkiye'nin durumunda olan 20-30 tane gelişmekte olan ülke var ve bunların hiçbiri daha şu anda yapay zekadan bahsetmiyor. Hepsinin kendi problemleri var; demokrasi, ekonomi çöküşü, cari açıklar.

Bakarsanız zaten yapay zekadan önce bile gelişmekte olan ülkelerdeki üretim sisteminin hem robotlarla hem yapay zekanın bundan önce değiştiğini görüyorsunuz.

Bu ülkelerin hepsinde Türkiye'yle olan aynı problemler var. Üretkenlik problemi. Size şu anda Türkiye'nin son 35 sene içindeki büyüme özetini veriyorum. Gördüğünüz şey şu ki 1990'ların ekonomik trajedisinin bir nedeni, verimlilik düşüşü.

TÜRKİYE 2006’DA NE İHRAÇ EDİYORSA BUGÜN DE ONU EDİYOR

Türkiye 2006'da ne ihraç ediyorsa bugün de onu ediyor. Teknolojik bir iyileşme yok. Bunun nedenleri kurumsal ama bunun nedenleri aynı zamanda dijital teknolojilere ayak uyduramaması.

Yani burada yapabileceğimiz çok şey var. Bir şekilde, birçok şekilde görmenin yolu var. Doğru da kullansak, yanlış da kullansak bilgisayar, yapay zekaya olan talep çok yükseldi dünyada. Geleceğin bir parçası oldukları kesin.

Bunu kullanmayan hızlı büyüyemez, üretkenliği arttıramaz. Eşitsizliği çok büyük bir şekilde artırır.

‘YAPAY ZEKANIN GETİRECEĞİ GELİŞMELERE NASIL AYAK UYDURACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’

Türkiye ne yapıyor? Türkiye'nin eğitim düzeyi çok düşük ve büyük bir hamle yapma gereksinimi içinde. Bunun bazı uçlarını görüyoruz ama mühendislik ne oluyor? Mühendislikte aslında acayip düşüş var Türkiye'de. Bilgisayar mühendisliği, hiçbir artış yok.

Yani Türkiye, gençlerini doğru yönlendirmiyor bu konuda ve özellikle bu yapay zekanın getireceği gelişmelere nasıl ayak uyduracağımızı bilmiyoruz.

Bundan da daha önemlisi, Türkiye kurumları giderek daha kötüleşiyor. Benim pozitif dediğim 5-6 senelik süreçte birçok ekonomik kurum, hükümet etkinliği, denetleme kalitesi, yoksulluğun kontrolü, iş piyasasındaki kurumlarda bir iyileşme görüyorsunuz.

Ondan sonra hepsinde bir kurumsal bir çöküş var. Tabii ki bu kurumsal çöküş kendi başına olmuyor. Aynı zamanda siyasi hakların da çöküşüyle alakalı. Bunların hepsini bir arada görmek lazım.” (ANKA)

Ekonomi, 03 Haziran 2023 15:16

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza 

İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza 

Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı

Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı

Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı

Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı

Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!

Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!

Motorine indirim geliyor

Motorine indirim geliyor

Yeni nesil ATM'lerde kart yok!

Yeni nesil ATM'lerde kart yok!

Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı

Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı

Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor

Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor

O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim

O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim

Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!

Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!

Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!

Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!

Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor

Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor

Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!

Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!

Altın yatırımcılarını neler bekliyor?

Altın yatırımcılarını neler bekliyor?

Yeni vergi mi geliyor?

Yeni vergi mi geliyor?

Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi

Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi

Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!

Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!

İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı

İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı

Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı

Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı

Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde

Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde

Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti

Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti

Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi

Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi

SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül

SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül

İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam

İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam

Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!

Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!

Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı

Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı

Tüketici kötümser

Tüketici kötümser

Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret

Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret

Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum

Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum

Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi

Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi

Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!

Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!

Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü

Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü

İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!

İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!

Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya 

Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya 

Başkan Çiftçi film setine konuk oldu

Başkan Çiftçi film setine konuk oldu

Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?

Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?

Bunun adı vatandaşı soyma planıdır

Bunun adı vatandaşı soyma planıdır

Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!

Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!

İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu

İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu

İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!

İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!