Sigaraya dev zam geliyor
Ekonomi, 30 Mayıs 2023 14:27Sigaraya seçimde oy kaybı yaratabilir düşüncesiyle ertelenen zammın 10 gün içerisinde uygulanacağı iddia edildi. Hatta bazı kaynaklar daha da ileriye giderek net tarih verdi. En ucuz sigara fiyatı bile cüzdanları tutuşturacak cinsten.
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminin sona ermesinin ardından hükümet benzin ve alkollü içeceklere zam yaptı. Bütçedeki açığı kapatmak için hükümet şimdi de seçim nedeniyle oy kaybı yaratabilir düşüncesiyle ertelediği sigara zammını uygulamaya sokmaya hazırlanıyor.
Tekel Bayileri Yardımlaşma Platformu başkanı Erol Dündar, bir süre önce yaptığı açıklamada beklenen zam nedeniyle sigara şirketlerinin bakkal ve tekel bayilerine sigara satışının durdurulduğunu iddia etmişti.
Erol Dündar yaptığı açıklamada "Maliyetlerden dolayı 3 liralık bir zam gelecek. Ancak bu zam öncesi bize satışı durdurdular. Biz tüketicilerle karşı karşıya geliyoruz. Stokçu konumuna düşüyoruz.
Firmalardan bu uygulamaya derhal son vermelerini talep ediyoruz. Şu anda hâlâ ne zaman sigara dağıtımının başlayacağını söylemiyorlar bize.
Biz kamuya toplu şekilde şikayetimizi bildirdik. Degerli tüketiciler bizler stokçu değiliz satacak ürün bulmakta sorun yaşıyoruz" demişti.
Bu açıklamayı sigara firmalarının yöneticileri "Böyle bir şey söz konusu değil" diyerek yalanlamıştı.
JTI Türkiye Genel Müdürü Conrad Politt sigara ürünlerine zam geleceği beklentisiyle firmaların sigara satışlarını durdurduğu ya da azalttığı yönündeki iddialara ilişkin, "Bizim açımızdan fiyat artışı beklentisi ya da başka bir saikten kaynaklanan olağan dışı bir durum söz konusu değildir" ifadesini kullanmıştı.
Sigara zammın 10 gün içersinde fiyatlara yansıtılacağı ileri sürülüyor. Ancak sektör temsilcileri daha da ileri giderek net tarih verdi. Zammın 6 Haziran'da paket fiyatlarına yansıtılacağını iddia etti.
Güncel verilere göre, sigara fiyatlarındaki zam oranları oldukça yüksek seviyelerde. En ucuz sigara bile önemli bir fiyat artışıyla karşı karşıya kalacak. Sektör temsilcileri en ucuz sigara fiyatının fiyatı 35 TL civarında olacağını en yüksek fiyatlı sigarının da 45 lira sınırını zorlayabileceği ileri sürdü.
Bu zam oranları, sigara bağımlıları için maddi açıdan zorlayıcı bir durum yaratabilir. Sigara kullanıcıları, artan fiyatlar nedeniyle daha fazla harcama yapmak zorunda kalacak ve bütçeleri etkilenebilecek.
Yapılacağı söylenen zamma isyan eden bir sigara içicisi "Daha asgari ücret ile emeklilere yapılacağı açıklanan zamların tutarı belli olmadan alkollü içeceklerden sonra sigaraya da zam yapılacak.
Zammı almadan şimdiden cebimizden çekip alıyorlar. Tütün sarıp ölümü göze alarak evde içki üretip içmeye devam edeceğiz. Vatandaşın yüzde 52'si halinden memnun diyecek kelime yok" yorumunu yaptı.
Ekonomi, 30 Mayıs 2023 14:27
Yorumlar (0)
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
