Erdoğan’ın anormal oy aldığı yerleri tek tek sıraladılar
Siyaset, 21 Mayıs 2023 08:03Polimetre’nin yaptığı araştırmadan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuyla ilgili çarpıcı veriler çıktı. Buna göre, sandıklardan Erdoğan’a ‘normalin dışında’ milyonlarca oy çıktı. Araştırmada en fazla ‘olağan dışı oy’ İstanbul’dan çıkarken Diyarbakır ikinci sırada ve Şanlıurfa üçüncü sırada yer aldı.
Polimetre’nin yaptığı araştırma Erdoğan’ın oy oranının, AKP ve MHP’nin son 6 Seçimdeki (4 Genel Seçim, 1 Referandum, 1 Yerel Seçim) Oy Oranları Toplamının en düşük olanından fazla olamayacağı varsayımına dayanıyor.
Yapılan araştırmada illerdeki oy oranları esas alınarak Erdoğan’a 1 milyon 650 binden fazla ‘Normalden fazla Erdoğan oyu’ hesaplandı.
Yapılan analize göre Erdoğan’a giden normal olmayan oylar en fazla İstanbul’da görüldü. İstanbul’daki oyların sayısı. 191 bin 800 oldu. İstanbul’u ise 130 bin 600 oy ile Diyarbakır ve 118 bin 300 ile Şanlıurfa takip etti.
Erdoğan’a çıkan olağandışı oyların büyük bir çoğunluğunun Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’daki illerden çıkması dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Diyarbakır’da Erdoğan’ın oyu yüzde 26.48 olurken Kılıçdaroğlu ise yüzde 71.96 oranında oy aldı. Diyarbakır’da Milletvekilliği seçiminde Yeşil Sol Parti’ye verilen oyların bazılarının tutaklarda Cumhur İttifakı’nın bileşenlerine verildiği iddia edilmişti.
Seçim günü çok sayıda usulsüzlük paylaşımlarının yapıldığı Şanlıurfa’da ise Erdoğan oyu yüzde 62 olurken, Kılıçdaroğlu’nun oyu ise yüzde 36,08 oldu.
Erdoğan’a en fazla olağan dışı oyun çıktığı İstanbul’da ise Kılıçdaroğlu yüzde 48.56 oy alırken Erdoğan’ın oyu ise yüzde 46.68 oldu.
KONYA’DA BİLE OLDUKÇA FAZLA ‘NORMALİN DIŞINDA’ OY ÇIKTI
Araştırmadan çıkan çarpıcı bir sonuç da Konya’dan çıktı. AKP’nin her seçimde oldukça yüksek oy aldığı Konya’dan Erdoğan’a 73 bin 100 olağan dışı oy çıktı. Konya’da Erdoğan’ın oyu yüzde 68.94 olurken Kılıçdaroğlu’nun oyu ize yüzde 23.92 seviyesinde yer aldı.
Öte yandan araştırmada 28 ilde Erdoğan’a normal dışı oya rastlanmadı. Olağan dışı oyların görülmediği iller arasında Erdoğan’ın fazla oy aldığı Orta Anadolu kentleri de yer aldı. Söz konusu kentler arasında Kılıçdaroğlu’nun ilk turu önde tamamladığı kentler de yer aldı.
İLÇELERDE DE DURUM FARKLI DEĞİL
Polimetre’nin yaptığı araştırmada ilçeler bazında da Erdoğan’a oldukça fazla normal dışı oy çıktı. Araştırmaya göre Erdoğan’a 10 bin ve üzeri normalin dışında oyun çıktığı ilçelerdeki toplam olağan dışı oy sayısı 618 bin 380 oldu. Öte yandan ilçelerde Erdoğan’a giden normalin dışındaki oy sayısı toplam 1 milyon 990 bin 670 olarak hesaplandı.
Erdoğan’a en fazla normalin dışında oy 38 bin 440 ile Sivas’ın merkezinden çıktı. İkinci sırada ise 31 bin 950 ile Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi yer aldı. Erdoğan’a normalin dışında 10 binden fazla oyun çıktığı ilçe sayısı 38 olurken 104 ilçe ise ‘karadelik’ olarak tanımlandı. Söz konusu ilçelerde de Erdoğan’a normalin dışında binlerce oy çıktı.
Polimetre’nin araştırmasının seçimin ikinci turunda sandık güvenliği konusunda muhalefet partilerine ışık tutması bekleniyor.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İLÇELERİ SIRALADI
Araştırma şirketi Polimetre yaptığı araştırmada ikinci turda özellikle dikkat edilmesi gereken ilçeleri sıraladı.
İşte o ilçeler:
ADANA-KOZAN, ADIYAMAN-KAHTA, BATMAN-MERKEZ, BINGOL-MERKEZ, BOLU-MERKEZ, DIYARBAKIR-BAGLAR, DIYARBAKIR-CINAR, DIYARBAKIR-ERGANI, DIYARBAKIR-KAYAPINAR, DIYARBAKIR-SUR, DIYARBAKIR-YENISEHIR, GAZIANTEP-SAHINBEY, GAZIANTEP-SEHITKAMIL, HATAY-KIRIKHAN, HATAYREYHANLI, ISTANBUL-SULTANBEYLI, KAHRAMANMARAS-DULKADIROGLU, KAHRAMANMARAS-ONIKISUBAT, KAYSERI-DEVELI, KONYA-EREGLI, MALATYABATTALGAZI, MANISA-TURGUTLU, MARDIN-ARTUKLU, MARDIN-KIZILTEPE, MERSIN-TARSUS, MUS-MERKEZ, SAKARYA-HENDEK, SAMSUN-ILKADIM, SANLIURFAAKCAKALE, SANLIURFA-EYYUBIYE, SANLIURFA-HALILIYE, SANLIURFA-HARRAN, SANLIURFA-SIVEREK, SANLIURFA-VIRANSEHIR, SIVAS-MERKEZ, VAN-ERCIS, VAN-IPEKYOLU, VAN-TUSBA
Siyaset, 21 Mayıs 2023 08:03
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
