Zeytinoğlu’ndan 9 Mayıs Avrupa Günü mesajı
İş Dünyası, 08 Mayıs 2023 06:56İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında bir açıklama yaptı
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) ve aynı zamanda İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında bir açıklama yaptı. Zeytinoğlu, AB ile yeni sayfa açılması gerektiğine dikkat çekti. Zeytinoğlu şunları söyledi: “Bu sene Avrupa Günü’nü Türkiye’deki kritik seçimlerin beş gün öncesinde kutluyoruz. Bu tesadüf aslında son derecede kritik bir gündemi de beraberinde getiriyor. Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri sonrasında nasıl bir siyasi tablo ortaya çıkarsa çıksın, AB sürecinin canlandırılması gerekli.
DÜNYA BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM İÇİNDE
Türkiye’nin AB ile ilişkileri 2016 sonrasında bir durgunluğa girdi. Ardından Covid 19 pandemisi ve Ukrayna Savaşı gibi gelişmeler Avrupa gündemini ciddi biçimde etkiledi. AB bu gelişmelerin yarattığı zor koşullar altında yeşil mutabakat ve dijitalleşme hedeflerini hayata geçirmek için gerekli adımlara atmaya öncelik verdi. Krizlerle birlikte aslında tüm dünya büyük bir dönüşümün içinden geçiyor. Ekonomik süreçler, üretim ve tüketim kalıpları, iş yapma biçimleri değişirken, bu dönüşüme eşlik eden yasalar ve mevzuat da yenileniyor.”
DEĞİŞİME UYUM SAĞLANMASI KRİTİK
Açıklamasına devam eden Zeytinoğlu şunları kaydetti: “Bu süreçte AB’nin özellikle 2019 sonrasında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve dijital gündem kapsamında stratejik adımlar attığını ve çok sayıda yeni yasal düzenlemeyi uygulamaya sokmakta olduğunu görüyoruz. Hammaddelerde stratejik özerklikten, çip üretiminin desteklenmesine, siber güvenlikten sınırda karbon düzenleme mekanizmasına kadar farklı boyutları ile Avrupa ekonomisinin ve politikalarının hızla yenilenmekte olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin adayı olduğu, gümrük birliği ilişkisi içinde bulunduğu ve en büyük ihracat pazarı ve dış yatırım kaynağını oluşturan AB’deki bu değişim ve dönüşüme uyum sağlaması kritik önem taşıyor. Bu sene de 9 Mayıs’ı kutlarken, Avrupa’nın nereye doğru gittiğini ve Türkiye’nin bu değişimdeki konumunu çok doğru değerlendirmeliyiz.
TAM ÜYELİK HEDEFİ KORUNMALI
Önümüzdeki kritik seçimler sonrasında Türkiye’yi gelecek 5 yıl için yönetecek iktidar ve Meclis belirlenmiş olacak. Bu yeni dönemde kurulacak hükümetin en önemli önceliklerinden biri AB ile ilişkiler olmalı. Tam üyelik hedefini koruyarak, aynı zamanda ilişkilerin gümrük birliğinin güncellenmesi, vize serbestliğinin sağlanması, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum, yenilenebilir enerjide işbirliği, küresel geçit girişimi, ulaştırma ağları, tedarik zincirlerinin dirençliliği ve dijital altyapı gibi alanlarda hızla geliştirilmesi hedeflenmeli. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkması, deprem sonrası bölgenin toparlanması, ihracatın katma değeri yoğun ve yüksek teknoloji ürünlerine yönelme suretiyle geliştirmesi, uluslararası yatırım çekmeye devam etmesi açısından da AB sürecinin canlandırılması önemli bir etki sağlayacak.
DEĞİŞİME HAZIRLANMALIYIZ
Küresel sistem değişirken, AB de Avrupa’nın temel örgütü olarak yeni sınamalara cevap vermeye ve kendini yenilemeye uğraşıyor. 21. yüzyılın gereklerini yerine getirmeyi ve küresel rekabette ön almayı hedefliyor. Türkiye’nin bu süreçte AB’deki gelişmelere ve değişime hazırlanması ve uyum sağlaması bir aday ülke, gümrük birliği partneri ve ticaret ve yatırım ortağı olarak en başta gelen öncelik olmalı.”
İş Dünyası, 08 Mayıs 2023 06:56
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
