Merkez Bankası para basma rekoru kırdı!
Ekonomi, 17 Nisan 2023 22:17Hayat pahallığı ve enflasyon en büyük banknot olan 200 TL’ vurdu geçti. Yüzde 647 değer kaybeden 200 TL basımı için Almanya’dan Türkiye’e özel kağıt taşıyan TIR sayısı 1’den bakın kaça çıktı.
Hani Türkiye uçuyordu. Sadece piyasadaki 200 TL sayısı uçtu. Tedavüldeki en büyük para olan 200 TL piyasadaki adeti 1 milyarın üzerine çıktı. Hal böyle olunca darphane 200 TL basmaya yetişemiyor. Çünkü iddialara göre Almanya’dan Türkiye’e özel kağıt taşıyan TIR sayısı da artırıldıAlmanya’dan özel kağıt taşıyan TIR sayısı altı aydan birden 3’e yükseldi.
Piyasadaki en büyük kağıt para olan 200 TL dolaşıma girdiği 2009 yılından bugüne kadar yüzde 647 değer kaybetti. O gün 200 TL’ye dolan bir alışveriş sepeti, bugün 1495 TL’ye doluyor.
2022 yılının mart ayında dolaşımda 536,9 milyon adet 200 TL’lik banknot varken bu sayı 2023 mart ayında 1 milyar 77 milyona ulaştı. 50 ve 100 TL’lik banknotlarda ise artış görülmedi. Türk Lirası’nın basıldığı özel kağıtlar ise Almanya’dan TIR’larla getiriliyor. Son 6 ayda ise 1 TIR’lık sevkiyat 3 TIR’a çıktı.
200 TL’nin değer kaybetmesi üzerine bazı ekonomistler yeni banknot basılacağı yönünde iddialarda bulunmuştu.
Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu da 5 TL’lik demir para ve 500 TL’lik banknotlar için darphanede hazırlıklar yapıldığını dile getirmişti. Son olarak Prof. Dr. Özgür Demirtaş geçtiğimiz hafta yaptığı bir sosyal medya paylaşımında “Bakkala bile giderken yanımızda bir avuç dolusu para taşımamız gerekiyor. 500 ve 1000 TL’lik banknotları çıkarın. Olan oldu” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet gazetesinden Ali Can Polat’ın sorularını yanıtlayan Şenol Babuşçu, şunları söyledi:
“Uluslararası standartlara göre en büyük banknotun payı yüzde 50’yi geçerse, ki bizde yüzde 56’yı geçti, yeni banknot basılmak zorunda. Veya en büyük iki banknotun sayısı yüzde 90’ı geçerse de aynı şey geçerli. Yeni banknot basılmalı derken bu çok iyi bir şeydir diye demiyoruz. ‘Ülkeyi bu hale getirdiniz yapacak bir şey kalmadı, artık mecburiyet oldu’ diyoruz. Zaten seçimi kim kazanırsa kazansın bunu yapmak zorunda kalınacak.”
Ekonomi, 17 Nisan 2023 22:17
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
