Seçim sonrası faiz ve dolar tahminleri
Ekonomi, 12 Nisan 2023 15:43ABD merkezli banka Citi, Türkiye'de 14 Mayıs seçimleri sonrası yaşanması olası bazı kur ve faiz senaryolarını kaleme aldı.
Yabancı finans kuruluşlarının Türkiye için 14 Mayıs seçimleri sonrası kur ve faiz değerlendirmeleri devam ederken son değerlendirme Citi’den geldi.
Analizde seçim sonrası Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40 ve üstü seviyelere çıkartılmasının daha ihtiyatlı bir adım olabileceği belirtildi. Raporda, seçim sonrası ortodoks politikalara dönülmesi halinde kredi risk primlerinin (CDS) düşeceği ve 12 ay içinde 45-50 milyarlık bir para girişi olabileceği belirtildi.
Kur tahminlerine ilişkin ise “Mevcut düzenleyici önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesi durumunda döviz kurunda bir düzeltme olması muhtemel” ifadeleri kullanılırken TL’de 1 yıl içinde yüzde 12’lik bir değer artışı öngörüldü. Analizde ayrıca dolar/TL’nin üçüncü çeyrekte 21 seviyesinde dördüncü çeyrekte 21,63 seviyesinde olabileceği tahmin edildi.
CITI RAPORUNDA ÖNE ÇIKANLAR
Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar’ın hazırladığı raporda öne çıkan noktalar şöyle oldu:
* Üçüncü ve dördüncü çeyrekte politika faizi için medyan tahminler sırasıyla 25,5 ve yüzde 27. Ancak, bu oranların gerekli düzeltmenin alt sınırını temsil edebileceğine inanıyoruz. Politika faizini yaklaşık yüzde 40’a veya daha yukarıya çeken güçlü bir düzenleme daha ihtiyatlı bir hareket tarzı olabilir.
* Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın Merkez Bankası’ndaki görev süresi boyunca politika eylemlerine piyasanın verdiği güçlü tepkiye dayanarak, Türkiye’nin kredi risk primlerinin (CDS) 250 baz puan düştüğü bir senaryo düşünüyoruz.
* Analizimiz, küresel zemini sabit tutarsak, belirlenen girişlerin 12 ay içinde 45-50 milyar dolar artabileceğini öne sürüyor.
DOLAR/TL TAHMİNLERİ
* Dolar/TL düzenleyici önlemlerin gevşetilmesiyle yukarı yönlü düzeltmenin ardından, risk priminde öngörülen iyileşme neticesinde bir yılda yaklaşık yüzde 12 değer kazanabilir.
* Mayıs seçimleri sonrası olası dolar/TL kurunun gidişatına ilişkin tartışmalar büyük ilgi gördü. Bu bağlamda liranın aşırı değerlenip değerlenmediği son zamanlarda çok tartışılan bir konu. Temel bir bakış açısıyla, liranın bir süredir değer kaybettiği göz önüne alındığında aşırı değerlendiğini iddia etmenin zor olacağına inanıyoruz
* Mevcut düzenleyici önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesi durumunda kurda bir düzeltmenin muhtemel olduğunu kabul ediyoruz. Ancak döviz piyasasındaki dengesizlik büyük ölçüde sermaye hareketlerine kısıtlamalar getiren düzenleyici tedbirlerden kaynaklanıyordu. Bu nedenle lira için tek noktalı değer tahminlerine güvenmeme konusunda uyarıda bulunuyoruz.
* Belirtilen zorlu zemine karşı, dolar/TL’nin üçüncü çeyrekte 21 seviyesinde dördüncü çeyrekte 21,63 olmasını bekliyoruz.
Ekonomi, 12 Nisan 2023 15:43
Yorumlar (0)
Dilovası’nda DEM Parti yöneticileri Enver Yıldırım’ın kapısını çaldı
Bakan Şimşek'e işsizlik tepkisi
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
