Tek ürün dönemi
Ekonomi, 09 Nisan 2023 07:02Vatandaşın meyve sebzeyi tek tek alması da çare olamıyor. Bir patlıcan 3.40 lira, domates 5.75 lira, salatalık 3.84 liradan satılırken, bir çarliston biber ise markette 2.25 lirayı buluyor.
Ülkeyi bir anonim şirket gibi yöneterek, karar alma süreçlerini hızlandıracağı propagandasını yapan AKP'nin istediği oldu. 2018'deki referandum ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildi. Ancak tek adam yönetimi, Türkiye'yi içinden çıkılmaz bir krize sürükledi. Tek adam yönetimi ile ortaya çıkan güven erozyonu da bir süre sonra döviz kurlarının kontrolden çıkmasına neden oldu. Kurları kontrol altında tutabilmek için devreye alınan Yeni Ekonomi Modeli enflasyonun yükselişi devam etti. Türkiye'nin yıllık enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022'nin Ekim ayında açıkladığı verilere göre yüzde 85.5'e, Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre yüzde 185'e kadar çıktı.
ALIŞVERİŞ TANE İLE YAPILIYOR
Türkiye bu rakamlarla Avrupa'da ve G-20 ülkeleri arasında birinci sıraya yerleşirken, yoksullaşan halk ise geçim derdine düştü. Dar gelirliler, ucuz gıda ürünlerine erişebilmek için gece yarılarında kuyruğa girmeye başladı. Sadece son üç ayda dana etinin fiyatı yüzde 69.4 arttı. Kuru soğan, patates bütçeleri zorlamaya başladı. Vatandaşlar ise günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tane ile alışverişe geçti. Bir patlıcan 3.40, domates 5.75, salatalık 3.84 liradan satılırken, bir çarliston biberin fiyatı da 2.25 lirayı buluyor. Kuru soğanın kilogram fiyatı 30 TL'yi buldu. Bir tane kuru soğanın maketteki fiyatı 7.25 TL'ye çıktı. Karpuzun kilogramı 30 TL'den, 1.5 kilogramlık dilimi ise 51 TL'den satışa çıkarıldı. Bir kilogram ithal muzun kilogram fiyatı da 40 TL'yi buldu. Muzun tane fiyatı 8 TL'ye kadar çıktı.
Dünyada azalan gıda fiyatları Türkiye'de artıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) derlediği tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, şubat ayındaki 129.7 seviyesinden martta 126.9'a düştü. Böylece gıda fiyatları Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile geçen yıl kaydettiği en yüksek seviyenin yüzde 20.5 altına indi. Türkiye'de ise tam tersi bir süreç yaşandı. Gıda fiyatlarındaki artış durmadı. TÜİK'in verilerine tüketici fiyatları ise kesintisiz 51 aydır artıyor.
Ekonomi, 09 Nisan 2023 07:02
Yorumlar (0)
Öğrencileri mezun olmadan sektörle buluşturan GEBKİM modeli tanıtıldı
Son anketten AKP açık ara birinci mi çıktı?
Körfezim Eğitim Kurumları’nda liseye geçiş coşkusu!
KOÜ’de kulakların pasını silen müzik dinletisi
Hayat kimya, Türkiye’nin en mutlu işyerleri listesinde
Başkan Hürriyet Fas’taki UCLG Dünya Kongresi’nde konuşacak
Vali Aktaş, Derince’de projeleri yerinde inceledi
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan Mayıs ayında 54 soru önergesi, 26 komisyon başvurusu
Hak arayan öğretmene cop, yoksulluğa ve adaletsizliğe sessizlik!
Başkan Büyükakın, Değirmendere sahilindeki çalışmaları yerinde inceledi
Anahtar Parti Kocaeli’de toplanamıyor!
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sınırcı’nın KOTO ziyaretinde neler konuşuldu?
OYAK Çimento’nun o raporunda ne var?
Çayırova’da Spor Lisesi inşaatında tempo yüksek
Körfez Petkim Orta Okulu’nun kızlarından büyük proje
Büyükşehir, Fuar Park ile gurur duyuyor!
Bahçeli yine esti gürledi!
Binlerce kişinin emekli maaşları iptal edildi
Bir haftada 33 kişi boğulmaktan kurtarıldı!
Dev temizlik şirketi de iflas etti
AKP'nin elinde topluma söyleyecek bir öyküsü kalmadı
Bir başkan daha tutuklandı
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
