Kitaphane’de kutsal emanetler konuşuldu
Gündem, 07 Nisan 2023 20:08Başiskele Belediyesi’nin “Kitaphane Kültür Söyleşileri” programları kapsamında tarih ve edebiyat alanında uzman şahsiyetler, vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor.
Başiskele’nin kültürel ve entelektüel birikiminin artmasına büyük katkı sunan Kitaphane, dün akşam Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı’nın “Kutsal Emanetler” konulu söyleşisine ev sahipliği yaptı.
Tarihçi-Yazar Volkan Şenel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşi programında Prof. Dr. Küçükaşçı, sıcak ve samimi ortamda katılımcılarla sohbet etti. Söyleşiye özgeçmişinden kısaca bahsederek giriş yapan Küçükaşçı, İslamiyet dini için çok değerli olan ve ülkemizde Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen Kutsal Emanetler’in tarihi serüvenini ve önemini anlattı.
“YAVUZ SULTAN SELİM İSTANBUL’A GETİRDİ”
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed başta olmak üzere birçok peygamberin ve sahabenin eşyalarının yer aldığı kutsal emanetler üzerine önemli bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı şu açıklamalarda bulundu:
.gif)
“Bir kısmı ilk defa Yavuz Sultan Selim'in Mısır üzerine yaptığı seferden sonra İstanbul'a getirilen kutsal emanetlerin, bir bölümü de daha sonra Fahreddin Paşa tarafından İstanbul'a getirtildi. İngilizler'e karşı Mekke ve Medine'yi kahramanca savunan ve bu emanetleri yabancıların eline geçmemesi için akıllıca bir hamleyle İstanbul'a gönderen Fahreddin Paşa kutsal emanetlerin Topkapı Sarayı'nda güvende olmasını sağladı.”
“500 YILDIR KORUNUYOR”
“Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır’dan İstanbul'a getirilen sonraki dönemlerde de sayısı sürekli artarak paha biçilmez bir hazine haline gelen "Kutsal Emanetler" 500 yıldır korunduğu ve sergilendiği Topkapı Sarayı'ndaki Has Oda'da Ramazan ayında daha çok ziyaretçi çekiyor. Hz. Muhammed'in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izi, mektupları, oku ve kılıcı, su içtiği kabı, Hz. İbrahim'in tenceresi, Hz. Musa'nın asası, Hz. Davud, Hz. Ali, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor.”
KATILIMCILARIN SORULARINI YANITLADI
Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, söyleşinin son bölümünde katılımcıların sorularını da yanıtladı.
Program sonunda Prof. Küçükaşçı’ya Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü adına Türk Bayrağı motifli bir plaket takdim edildi.
Gündem, 07 Nisan 2023 20:08
Yorumlar (0)
Emlakçıdaki silahlı kavga cinayetle bitti
Başkan Hürriyet evlilik yıl dönümünde eşi ile görüşemedi
Kocaeli Şehir Tiyatroları oyuncuları İstanbul’da sahne alacak
Dilovası’nda MHP’liler önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı
Bir kişi daha kendisini trenin önüne attı
İzmit’te Cuma namazından sonra Cumhuriyet mevlidi
KOTO’nun yapı denetiminde bölge seçimi talebi resmiyet kazandı
Araç sahiplerine bir kötü haber daha!
Antalya’daki dev zirvenin ulaşım yükü UlaşımPark’ta
Bahçeli'nin koluna giren ve şimşekleri üzerine çeken Dervişoğlu'ndan açıklama!
Vali Aktaş şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi
Çayırova’da kulakların pasını silen konser
Başkanvekili Lütfü Obuz, Sunay Akın’ı Bıçkıdere Göleti’ndeki tesiste ağırladı
Aylık geliriniz 123 bin TL'nin altındaysa yoksulsunuz
Yeşilova meydan kavşağında ortak akıl
Kartepe’de unutulmaz organizasyon: Türk bayrağı elden ele zirveye taşındı
Hyundai Motor Türkiye’den İzmit Alikahya’nın gençlerine destek
Yüksek mahkemeden emeklilik kararı
4 kişinin öldüğü cinayet gibi ihmalle ilgili sert sözler
Derince’de coşku dolu Cumhuriyet konseri
Gazeteci Yaşar Akkamış vefat etti
Otobüsler bir araya getirilerek bu figür oluşturuldu
AKP'de kimler kalacak, kimler gidecek?
Binlerce kişiyi yağmur durduramadı!
Dilovası’nda da Cumhuriyet coşkuyla kutlandı
Başkan Büyükakın Cumhuriyet Bayramı’nı Fransa’da kutladı
BTP’liler Türk bayrağı dağıttı, lokum ikram etti
Karamürsel’de müşteri kendini otel binasından aşağıya attı
İzmit’te resim yarışmasının kazananları ödüllerini aldı
Çayırova’da Cumhuriyet böyle kutlandı
Osmangazi Köprüsü’nde bir ilk
KOTO’da gelenek bozulmadı
Gölcük’te Cumhuriyet coşkusu
Başkan Hürriyet de tahliye edilir mi?
Sunay Akın, İzmitlilere Cumhuriyet’in kuruluş hikâyesini anlattı
En kısa sürede açılacak denilmişti, Tavşancıl Tren İstasyonu 6 yıldır hizmet dışı
Kocaeli’de Hürriyetçi Sağlık-Sen’den sağlık çalışanlarına kokart
Dilovası’nın MHP’li yöneticileri Gebze Ticaret Odası başkan adayları ile bir araya geldi
Derince’de bayram sevinci
