Ette zam fırtınası
Ekonomi, 03 Nisan 2023 01:30TÜİK verilerine göre martta enflasyona en büyük katkı et ve şarküteri ürünlerinden geldi. Martta zam şampiyonu aylık yüzde 19,9 artışla dana eti olurken bu ürün yılbaşından bu yana yüzde 60 zamlandı.
Türkiye’de et ve diğer hayvancılık ürünlerinin fiyatları her geçen gün artarken bu artış enflasyon rakamlarına da yansıdı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün mart ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) verilerini açıklayınca et ve hayvancılık ürünlerindeki artışların boyutu dikkat çekti. Zam şampiyonu dana eti olurken, kuzu eti, tavuk eti gibi ürünlerin fiyatları da önceki aya göre sert yükseldi.
ZAM ŞAMPİYONU DANA ETİ
TÜİK'e göre, martta bir önceki aya göre fiyatı en çok artan temel başlık, yüzde 19,9'la dana eti oldu. Yüzde 15,16'lık zam oranı ile ‘şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri’ ikinci, yüzde 11,16'lık zamla ‘yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler’ üçüncü sırada yer aldı. Kümes hayvanları etinde atlık aylık artış yüzde 5,86 oldu.
Ayrıca et, balık, yumurta gibi ürünlerin genelinde artışlar dikkat çekti. Sozcu.com.tr’nin TÜİK verilerinden yaptığı derlemeye göre kuzu eti fiyatları önceki aya göre yüzde 14,58 artış gösterdi. Sakatatlar yüzde 11,6, yumurta yüzde 11,2, taze balık ve deniz ürünleri yüzde 4,9 artış kaydetti.
Ürünlerdeki fiyat artışları incelendiğinde, dana eti fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 60 artış gösterdiği görüldü. Kuzu etinde yılbaşından bu yana artış yüzde 46,3, kümes hayvanları etinde ise yüzde 26,44 oldu.
RAMAZAN ÖNCESİ ZAM YAĞMURU
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ramazan öncesinde yaptığı fiyat araştırmasında, mart ayı sonuna kadar geçen 14 günlük süreçteki fiyatlara bakıldığında da et ürünlerinde büyük artış yaşandığı görülmüştü.
17 Mart’tan 31 Mart’a kadar olan 14 günlük süreçte TZOB verileri, markette en fazla fiyat artışının yüzde 16 ile kuzu etinde ve yüzde 15 ile dana etinde olduğuna işaret etmişti.
İstanbul Ticaret Odası verilerinde ise martta İstanbul’da dana etinin yüzde 17,99, balık etinin yüzde 16,63, koyun etinin yüzde 13,91 zamlandığı görülmüştü.
Son günlerde kasap tezgahlarında kıymanın fiyatı 300 lira civarında seyrederken kuşbaşı, biftek gibi ürünlerde fiyatlar daha da yukarı çıkıyor.
ET FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada zamların otomatiğe bağlandığını belirtmişti.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Dr. Ahmet Yücesan da fiyat artışının geçmişten gelen üretim maliyetiyle ilgili olduğunu savunmuştu.
Yücesan, “Enflasyonla alakalı yansımalardır. Bunun direkt birebir piyasaya açılmamasının nedeni az önce konuştuğumuz gibi talepte bir artış, üretimde de biraz azalma olduğu için bu fiyat yavaş yavaş yukarı doğru çıkmaya başladı” demişti.
Ekonomi, 03 Nisan 2023 01:30
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
