KOÜ Hereke Asım Kocabıyık MYO’da bir online panel daha
Eğitim, 29 Mart 2023 06:15KOU Hereke Asım Kocabıyık MYO Elektronik Ve Otomasyon Bölümü “Donanım Tasarımı Ve Gömülü Sistemler” konulu online panel düzenledi.
Panele Armoli Teknoloji A.Ş. Uzman Arge Proje Sorumlusu M. Fatih GÜNEY panelist olarak katılırken, panel moderatörlüğünü Mekatronik Program Koordinatörü Öğr. Gör. Uğur YÜCEL yaptı.
Panelist M. Fatih Güney, 20 yıllık meslek hayatında 500’ün üzerinde projede yer almıştır. Yerli ve yabancı firmalar için ürün geliştiren Güney’in tasarladığı ürünler 2 Milyon’un üzerinde adetlerde üretilmiştir.
M. Fatih Güney sunumunda, özel bir işlevi yerine getirmek için imal edilmiş yazılıma sahip olan gömülü sistemler konusunda çalışma yapmak isteyen kişilerin başlangıç aşamasında izlemesi gereken yöntemleri şu şekilde ifade etti: Arduino, Strach gibi basit yapıların hızla geçilerek 8051, RISC, ARM, MIPS, RISC V gibi sistemlerin kullanılması, elektronik malzeme ve sistemlerin tanınması ve bu sistemlere ait literatür tarama yeterliliğine sahip olunması, sistem ve ürün geliştiricilerinin takip edilmesi, duyurusu yapılan ancak henüz geniş kullanım alanlarına sahip olmayan teknolojiler hakkında araştırma yapılması. Örneğin 4G-5G, BLE4-5, WIFI 5 veya 6E arasındaki farklar hakkında araştırma yapılması ve öğrenilmesi gerekmektedir.
.gif)
Yılda 5 milyardan fazla gömülü sistem teknolojisine sahip ürün kişisel kullanıcı, askeri, endüstriyel, medikal, robotik gibi alanlarda kullanılmak üzere imal edilmektedir. Gömülü sistemler işe özeldir, gerçek zamanlı ve hatasızdır. Normal bir PC veya endüstriyel bilgisayara göre çok az enerji tüketirler, hızlıdır ve ucuzdurlar.
Bir sistem geliştirmek için 6 aşamanın tamamlanması gerekir. Bu aşamalar Malzeme seçimi, Şematik tasarım, PCB tasarımı, Prototipleme, Testler (Belgelendirme) ve Üretim’dir.
Güney Kablosuz Teknolojiler, Donanım ve Yazılım Entegrasyonu konularında yaptığı açıklamalarını takiben sektörün durumunu katılımcılarla paylaştı. Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı yaşandığı, yazılım, Donanım Tasarımı dışında, Test, Kontrol, Prototipleme konularında personel ihtiyacının bulunduğu, Test Yazılımı ve Kontrol Araçları Geliştirme konusunda çalışmalara hız kazandırılması, Araştırma Geliştirme, Güç Elektroniği, Ses, RF, Otomotiv, Analog Dijital Sistemler konularında uzmanlaşmanın zorunlu olduğunu ifade etti.
Panele sorularla devam edildi. Bir soru üzerine elektronik harp teknolojisinin ordular için önemli bir ihtiyaç haline geldiğini, tüm orduların düşman ordularının elektronik sistemlerini etkisiz hale getirecek çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Başka bir soru üzerine programlamada yazılı olanlar kadar yazılı olmayan kuralların olduğunu ve ancak piyada bu kurallara riayet edilmediği için bakım ve geliştirme yapılması gereken cihazlarda yazılımı silerek tekrar yazmak gerektiğini söyledi.
Soruların cevaplanmasını takiben panel sona erdi.
Panele 135 kişi katılmıştır. Panel öncesi ve sonrası yapılan anket sonuçlarına göre kazanımlar aşağıda listelenmiştir;
1. Donanım tasarımı ve prensiplerinin bilinirliğinde artış sağlanmıştır.
2. Gömülü sistemler konusunun bilinirliği artmıştır.
3. Gömülü sistemlerin kullanım alanlarının bilinirliği artmıştır.
4. Gömülü sistemlerde kullanılan yazılımların bilinirliği artmıştır.
5. Gömülü sistemlerin öğrenilmesi yöntemlerinin bilinirliği artmıştır.
6. Gömülü sistemlerde kullanılan donanımlara ait teknik kısaltmaların bilinirliği artmıştır.
7. Panel katılımcılarının donanım tasarımı ve gömülü sistemler konusunda bilgilerini geliştirmek isteğinde artış sağlanmıştır.
8. Katılımcılarının donanım tasarımı ve gömülü sistemler alanında çalışma isteğinde değişiklik sınırlı kalmıştır.
Eğitim, 29 Mart 2023 06:15
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
