KOÜ Hereke Asım Kocabıyık MYO’da bir online panel daha
Eğitim, 29 Mart 2023 16:36KOU Hereke Asım Kocabıyık MYO Elektronik Ve Otomasyon Bölümü “Donanım Tasarımı Ve Gömülü Sistemler” konulu online panel düzenledi.
Panele Armoli Teknoloji A.Ş. Uzman Arge Proje Sorumlusu M. Fatih GÜNEY panelist olarak katılırken, panel moderatörlüğünü Mekatronik Program Koordinatörü Öğr. Gör. Uğur YÜCEL yaptı.
Panelist M. Fatih Güney, 20 yıllık meslek hayatında 500’ün üzerinde projede yer almıştır. Yerli ve yabancı firmalar için ürün geliştiren Güney’in tasarladığı ürünler 2 Milyon’un üzerinde adetlerde üretilmiştir.
M. Fatih Güney sunumunda, özel bir işlevi yerine getirmek için imal edilmiş yazılıma sahip olan gömülü sistemler konusunda çalışma yapmak isteyen kişilerin başlangıç aşamasında izlemesi gereken yöntemleri şu şekilde ifade etti: Arduino, Strach gibi basit yapıların hızla geçilerek 8051, RISC, ARM, MIPS, RISC V gibi sistemlerin kullanılması, elektronik malzeme ve sistemlerin tanınması ve bu sistemlere ait literatür tarama yeterliliğine sahip olunması, sistem ve ürün geliştiricilerinin takip edilmesi, duyurusu yapılan ancak henüz geniş kullanım alanlarına sahip olmayan teknolojiler hakkında araştırma yapılması. Örneğin 4G-5G, BLE4-5, WIFI 5 veya 6E arasındaki farklar hakkında araştırma yapılması ve öğrenilmesi gerekmektedir.
.gif)
Yılda 5 milyardan fazla gömülü sistem teknolojisine sahip ürün kişisel kullanıcı, askeri, endüstriyel, medikal, robotik gibi alanlarda kullanılmak üzere imal edilmektedir. Gömülü sistemler işe özeldir, gerçek zamanlı ve hatasızdır. Normal bir PC veya endüstriyel bilgisayara göre çok az enerji tüketirler, hızlıdır ve ucuzdurlar.
Bir sistem geliştirmek için 6 aşamanın tamamlanması gerekir. Bu aşamalar Malzeme seçimi, Şematik tasarım, PCB tasarımı, Prototipleme, Testler (Belgelendirme) ve Üretim’dir.
Güney Kablosuz Teknolojiler, Donanım ve Yazılım Entegrasyonu konularında yaptığı açıklamalarını takiben sektörün durumunu katılımcılarla paylaştı. Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı yaşandığı, yazılım, Donanım Tasarımı dışında, Test, Kontrol, Prototipleme konularında personel ihtiyacının bulunduğu, Test Yazılımı ve Kontrol Araçları Geliştirme konusunda çalışmalara hız kazandırılması, Araştırma Geliştirme, Güç Elektroniği, Ses, RF, Otomotiv, Analog Dijital Sistemler konularında uzmanlaşmanın zorunlu olduğunu ifade etti.
Panele sorularla devam edildi. Bir soru üzerine elektronik harp teknolojisinin ordular için önemli bir ihtiyaç haline geldiğini, tüm orduların düşman ordularının elektronik sistemlerini etkisiz hale getirecek çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Başka bir soru üzerine programlamada yazılı olanlar kadar yazılı olmayan kuralların olduğunu ve ancak piyada bu kurallara riayet edilmediği için bakım ve geliştirme yapılması gereken cihazlarda yazılımı silerek tekrar yazmak gerektiğini söyledi.
Soruların cevaplanmasını takiben panel sona erdi.
Panele 135 kişi katılmıştır. Panel öncesi ve sonrası yapılan anket sonuçlarına göre kazanımlar aşağıda listelenmiştir;
1. Donanım tasarımı ve prensiplerinin bilinirliğinde artış sağlanmıştır.
2. Gömülü sistemler konusunun bilinirliği artmıştır.
3. Gömülü sistemlerin kullanım alanlarının bilinirliği artmıştır.
4. Gömülü sistemlerde kullanılan yazılımların bilinirliği artmıştır.
5. Gömülü sistemlerin öğrenilmesi yöntemlerinin bilinirliği artmıştır.
6. Gömülü sistemlerde kullanılan donanımlara ait teknik kısaltmaların bilinirliği artmıştır.
7. Panel katılımcılarının donanım tasarımı ve gömülü sistemler konusunda bilgilerini geliştirmek isteğinde artış sağlanmıştır.
8. Katılımcılarının donanım tasarımı ve gömülü sistemler alanında çalışma isteğinde değişiklik sınırlı kalmıştır.
Eğitim, 29 Mart 2023 16:36
Yorumlar (0)
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
