Bilgisayar ve televizyon başında uzun süre vakit geçirenler dikkat
Gündem, 17 Mart 2023 19:03Fizyoterapi Uzmanı Yılmaz, uzun saatler bilgisayar veya televizyon karşısında oturanları uyardı. Fizyoterapi Uzmanı Yılmaz, omuz sendromuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
DHA’nın haberine göre; Fizyoterapi Uzmanı Yılmaz, uzun saatler bilgisayar veya televizyon karşısında oturma, ağırlaşan çantaları tek omuz ile taşıma, ani ve yanlış bir hareket yapılması sonucu omuzda oluşan şiddetli ağrının altında donuk omuz sendromunun yatıyor olabileceğini kaydetti.
Gelişen teknoloji ve pandemi döneminde yaygınlaşan uzaktan erişim ile çalışma hayatı, yeni sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Uzmanlar, uzun saatler bilgisayar başında çalışanların karşılaşabileceği donuk omuz sendromuna dikkat çekti.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Hüsniye Merve Yılmaz, aniden ve beklenmedik şekilde ortaya çıkan, omuz eklem hareketinde büyük ölçüde kayba sebep olan donuk omuz sendromu hakkında bilgi verdi. Yılmaz, genellikle tek omuzda başlayıp zamanla diğerini de etkilediği sendromun belirtilerini yönelik şunları söyledi:
“Saç tarayamamak, imza atamamak ve hatta giyinirken bile sorun yaşamak donuk omuz ağrılarından kaynaklanıyor olabilir. Sürekli olarak ‘Ben buradayım’ diyen ağrılara sebep olan donuk omuz sendromunun zaman içerisinde kişiyi hiçbir hareket yapamaz hale getirir. 10 haftadan uzun süren ağrı, sertlik, hareket kısıtlılığı gibi problemler yaşanıyor ise sebebi donuk omuz olabilir. Bu klinik durumun tedavisi için muhakkak bir hekim ile görüşülüp tanı koyulması sağlanmalı ve uygunsa medikal ve konservatif tedavi yaklaşımlarına başlanmalıdır. Donuk omuz, eklem hareketinde görülen kademeli, ilerleyici kayıp sonucu omuz fonksiyonunun büyük ölçüde kaybına yol açabilir. Travma/cerrahi, diyabet, ACTH eksikliği ve tiroid hastalığı gibi hormonal hastalıklar, kalp hastalıkları, parkinson ve inme gibi nörolojik hastalıklar, beyin cerrahisi, maligniteler, hiperlipidemi gibi durumların bireylerin donuk omuz probleminden etkilenme riskini artırıyor.”
FİZİK TEDAVİ, MASAJ, EGZERSİZ, MOBİLİZASYON GİBİ UYGULAMALARLA GEÇEBİLİR
Tedavi yöntemlerini aktaran Yılmaz, “Donuk omuzlu hastalar tipik olarak karakteristik bir öykü, klinik tablo ve iyileşme gösteriyor. Uzun süreli doku bozukluğu olmaksızın 18-24 ay süren, kendi kendini sınırlayan bir kas-iskelet sistemi problemi olduğu biliniyor. Hastaların çoğu, hastalıkta tam düzelme gösterse de bazıları uzun süreli ağrı ve hareket kısıtlaması yaşıyor. Hastaya detaylı bir değerlendirme sonucu kişiye özgü planlanan fizik tedavi, masaj, egzersiz, mobilizasyon gibi uygulamalara mümkün olan en kısa sürede tedavi başlanır. Burada en önemli faktör tedavinin sürdürülür olması. Anca bu şekilde etkili sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.
Gündem, 17 Mart 2023 19:03
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
