Zeytinoğlu 2022 yılı büyüme oranını değerlendirdi
İş Dünyası, 01 Mart 2023 12:08KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı büyüme oranına ilişkin değerlendirmede bulundu
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 3.5 büyüdü. Dördüncü çeyrekte hane halkı tüketimi, kamu harcamaları ve hizmetler sektörünün katkısı öne çıkarken, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle ihracat ve sanayinin katkısının azaldığını görüyoruz. Detaylarına baktığımızda son çeyrekte hane halkı tüketiminde yüzde 16.1, devletin nihai tüketim harcamalarında yüzde 9 ve hizmetler sektöründe yüzde 8.6’lık artış olurken, sanayide yüzde 3, imalat sanayide yüzde 1.6, mal ve hizmet ihracatında yüzde 3.3’lük gerilemeler karşımıza çıkıyor. Bu gelişmelerle birlikte 2022 yılının yüzde 5.6 büyüme ile tamamlandığını görüyoruz” dedi.
POZİTİF KATKI VEREN SEKTÖRLER
Zeytinoğlu açıklamasının devamında, 2022 yılı tamamında inşaat sektörü dışında büyümeye tüm sektörlerden pozitif katkı geldiğini söyleyerek, “Sanayide yüzde 3.3, imalat sanayide yüzde 4.3, hizmetler sektöründe yüzde 11.7 ve tarımda yüzde 0.6’lık artışlar olduğunu; inşaat sektöründe ise son çeyrekte toparlanma olmasına rağmen yılın tamamında yüzde 8.4’lük daralma yaşandığını görüyoruz” diye konuştu.
İHRACATIN KATKISI…
“2022’de mal ve hizmet ihracatı yüzde 9.1, ithalat yüzde 7.9 arttı” diyen Zeytinoğlu, “2022’de ihracatta aylık bazda rekorlar gerçekleştirmemize rağmen yılın ikinci yarısında artış hızında yavaşlamalar olmuştu. Buradan, büyüme oranlarına ihracatın katkısının yılın ilk yarısının altında kalacağını bekliyorduk. Arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde” ifadelerini kullandı.
MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIMLARI...
Hanehalkı tüketiminde yüzde 19.7, yatırımlarda da yüzde 2.8’lik artış olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Harcamalardan ziyade yatırımların katkısını önemsiyoruz. Makine teçhizat yatırımlarındaki artışın dördüncü çeyrekte hız kestiğini; inşaat yatırımlarında da küçük bir artış olduğunu görüyoruz. Makine teçhizat yatırımları dördüncü çeyrekte yüzde 2.3, inşaat yatırımları ise yüzde 0.3 arttı. Makine ve teçhizat yatırımlarının artmasının üretim artışları açısından değerli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
İş Dünyası, 01 Mart 2023 12:08
Yorumlar (0)
Derince’de yine iş arayanlar ve işverenler bir araya gelecek
Araçlar bu yollar yüzünden mahvoluyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe sorunlar KOTO’da masaya yatırıldı
İşsiz kalanların sayısı çığ gibi artıyor
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
