Enkaz altından insan sesleri geliyor
Gündem, 07 Şubat 2023 01:45Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan depremlerin ardından en çok hasar gören illerden biri olan Hatay oldu. Enkaz altından hala insan sesleri geldiğini anlatan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş kentteki son durumu anlattı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin en çok hasar verdiği illerden biri olan Hatay'da gece çok zor şartlarda geçirildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentteki son durumu Gazete Duvar'ın Youtube canlı yayınında anlattı. Enkaz altından hala insan sesleri geldiğini belirten Savaş, "Bizim en çok ihtiyacımız olan acil kurtarma ekipleri, ikinci planda barınma, çadır, üçüncü planda yemek ve çocuk bezi, çocuk maması" dedi.
"BENZİN VE MAZOT YOK"
Savaş'ın açıklamaları şöyle:
Geceyi zor şartlarda geçirdik. Çok soğuk hava. Yağmurda vardı. Araçlardaki insanlar içinde gece zordu. Arabada bile üşüyorlar çünkü benzin ve mazot alamıyorlar. Herkese çadır kurma şansımız yok. Zaten şehirde bizim insanlarımız da çalışanlarımız da göçük altın. Yakınları göçük altında. Sabahtan itibaren çadır kurdurmaya başlıyoruz. Bugece biraz daha rahat geçer.
"ENKAZ ALTINDAN İNSANLARIN SESİ GELİYOR"
Ama tabiki de en önemli konu yıkılan ikibine kadar binamız. Bu binalkardan ne kadar sağ insan çıkarırsak o kadar iyi olur. Şuan en bütük ihtiyacımız acil kurtarma ekipleri. Profesyonael ekipler. İkinci planda barınma çadır. Üçüncü planda yemek ve çocuk bezi, çocuk maması gibi ihtiyaçlarımız. Ne kadar arama kurtarma ekibi gelirse o kadar iyi olur. Enkaz altından insanların sesi geliyor. İnşallah bir miktarını daha kurtarabiliriz.
"ŞEHİR HASTANESİ VE ŞEHİR HASTANE YIKILDI, ÖZEL HASTANE HASTA ALAMIYOR"
Afet Koordinasyon Merkezi kurtarma organizasyonunu koordine ediyor. Bizim ekiplerimiz de destek veriyor. Dışardan gelenler de destek vermeye başladı. Biz birlikte çalışmaya gayret ediyoruz. Hastanelerde yeni yapılan Şehir hastanesinin bir kısmı çökmüş durumda. İş yapamaz halde yıkılmış. Eski devlet hastanesinin bir kısmı yıkıldı orda da sıkıntılar var. Bizim burada özel bir hastane var. Hasta alamıyorlar. Hastanelerde de sıkıntı var.
"KIRSALDA DA ÇOK YIKIMIMIZ VAR"
Bizim belediye binamız yıkıldı. Ana binamız. Bizim ilk Hatay Cumhuriyetinin toplandığı meclisimiz yıkıldı. Antakya'daki büyük köprü baya hasar gördü. Hem evler, apartmanlar hem kamu binalarımızda ağır hasar var. Hava limanımız daha fonksiyon göremiyor. Asvaltında problem var. Onu düzeltmeye çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi denizden yardım gönderdi ama deniz de kara gibi yavaş oluyor. Hava yolu olsa keşke. Kırsalda da çok yıkımımız var. Orada şöyle bir avantajımız var. Bir iki katlı orada binalar.
Orada halk imece usûlu kendi imkanlarıyla çıkarabiliyor. Merkezlerde apartmanlar olduğu için kat çok ve böyle br imkanımız olmuyor. Profesyonel ekiplere ihtiyacımız oluyor. Bir kepçe hareketinde orada yaşayan bi insana zarar verebiliyorsunuz. Kırsalda da yıkım çok fakat dediğim gibi insanlar daha rahat göçük altındaki insanlara ulaşabiliyor.
Gerçekten hasar çok büyük ve toparlamak zor olacak Sağlık ekibine de çok ihtiyacımız var. Çok sayıda sağlık ekibimiz de hayatını kaybetti.
Gündem, 07 Şubat 2023 01:45
Yorumlar (0)
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
