Cumhurbaşkanı adayı için tarih verdi
Siyaset, 29 Ocak 2023 23:35CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayının isminin açıklanacağı tarihi duyurdu. Öte yandan Kılıçdaroğlu, adayın ortak olarak belirleneceğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Genel Merkezi'nde Halk TV gazetecilerinin sorularını yanıtladı.
ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili tartışmalara “Türkiye 2018 seçimlerinde yeni bir yönetim sistemine geçti. Yani kronometreyi sıfırladı. 2018'de seçilen cumhurbaşkanı yeni sistemin ilk cumhurbaşkanıdır” diye yanıt vermesini yorumladı.
Kılıçdaroğlu, “Sıfırlamanın ne olduğunu Erdoğan gayet iyi bilir. Sıfırlama konusunda bir numaralı uzmandır. ‘Oğlum paraları sıfırladınız' diye ben demedim o dedi” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili tartışmalara ise Kılıçdaroğlu, “Hiçbir anayasa hukukçusu bunu kabul etmiyor kendi militanları dışında” diye yanıt verdi.
Seçim için 14 Mayıs tarihinin belirlenmesi ve “Yeter, söz milletin” sloganının seçilmesinin kendisi için sürpriz olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gideceğini bilen bir insan, 14 Mayıs'ı Türkiye Cumhuriyeti demokrasi tarihinde ikinci önemli bir tarih olsun diye düşünmüş olabilir -iyi niyetle düşünüyorum – mayısta olmasıyla haziranda olması arasında bir fark yok” diye konuştu.
“PARLAMENTODA OY KULLANMAYACAĞIZ”
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
*Biz 6 Nisan tarihini belirlemiştik. 6 Nisan tarihine kadar olursa biz buna destek veririz. Erdoğan daha sonra yapacağım diyorsa bizim ona destek vermeyeceğimizi altı lider açıkladı. Erdoğan, kendi istediği bir atmosferde seçimin yapılmasını istiyor.
*Ücretleri artıracağım, şunu artıracağım, bunu artıracağım diye yıllardır biz iktidar olduğumuzda yapacağız dediğimizi ‘ben yapıyorum' dedi. Tabi halk gerçeği biliyor. Kendi iradesiyle yapmadı. Bizim söylemlerimiz, baskımız üzerine ve halk tarafından da baskı geldi.
*Biraz daha gecikirse, Hazirana doğru atarsa enflasyon her ay yükseliyor. Yaptığı zamların bir anlamının kalmadığını halk da görecek o da görecek. ‘Enflasyonu tam yaşamadan oy kapabilir miyim' anlayışı içinde politika izliyor.
*Bu anlayışa kendisini hapseden birisinin seçimi kazanma şansı yoktur. Çünkü siz halkın beklediğini değil, kendi beklentileriniz üzerine bir seçim kuruyorsunuz.
*Bizim açımızdan 14 Mayıs, 15 Mayıs neyse hangi tarihte yapıyorsa getirsin sandığı koysun dedik. Ama parlamentoda oy kullanmayacağız. Tek yolu var, ‘meclisi feshediyorum' diyecek. Tek yetkisi var onun üzerine seçime gidecek.
*O da kendisine üçüncü kez cumhurbaşkanlığı hakkını tanımıyor. Ben anayasa hukukçusu değilim ama anayasa hukukçularını dinliyorum. Onlar üçüncü kez aday olamaz diyor. Açıklandığı zaman adaylar, büyük bir ihtimalle sade vatandaşlar da bazı hukukçular da YSK'ya başvuracaktır.
“HALK ZULÜM YAPILMASIN İSTİYORSA MİLLET İTTİFAKI’NA OYUNU VERECEK”
*Adım gibi biliyorum YSK diyecektir ki ‘Üçüncü kez aday olacaktır'. Kendisi YSK üyelerini belirledi. Perdenin arkasındaki dolapları biz bilmiyor muyuz? Yargıtay'ın hangi hale sokulduğunu, Danıştay'ın hangi hale sokulduğunu, orada militan yargıçların olduğunu bilmiyor muyuz? Bütün dünya biliyor. Biz de biliyoruz.
*Yargının yargı olmaktan çıktığını o da biliyor biz de biliyoruz. Aklı başında olan ve adaleti arayan herkes biliyor bu gerçeği.
Artık halk, sandığa gittiği zaman gerçekten de Millet İttifakı'na oyu demokrasi için vermeli. Adalet istiyorsa, hiç kimseye zulüm yapılmasın istiyorsa oyunu gelecek Millet İttifakı'na verecek.
ALTI LİDER YARIN SEÇİM BEYANNAMESİ AÇIKLIYOR
Altı liderin yarın seçim beyannamesini açıklayacağını belirten Kılıçdaroğlu, 9 ana başlıkta 2 bin 300 vaadi içeren ortak mutabakat metninin paylaşılacağını bildirdi.
“YOL HARİTASINI CUMHURBAŞKANI ADAYI AÇIKLAYACAK”
Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasıyla ilgili liderlerin görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Onu 13 Şubat'ta cumhurbaşkanı adayımızın açıklandığı tarihte açıklanmasını ve onun tarafından açıklanmasının daha doğru olduğu düşünüldü. (Yol haritasını) cumhurbaşkanı adayı açıklasın diye bir eğilim belirdi. Biz de o eğilime evet dedik” dedi.
CUMHURBAŞKANI ADAYI İÇİN TARİH VERDİ
Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Altılı Masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının belirleneceğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“13 Şubat’ta cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız. Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde 13 Şubat’ta buluşacağız. 13 Şubat’ta karar alacağız. Bu kararın açıklanması için belli bir tarih mi olur…Büyük bir olasılıkla 13’ünde karar alacağız. Cumhurbaşkanı adayımız diyelim ki 13’ünde değil de 23’ünde de kamuoyuna bir şekliyle ortak mutabakat metniyle açıklanır.”
Siyaset, 29 Ocak 2023 23:35
Yorumlar (0)
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
