4. Kartepe Zirvesi kitaplaştırıldı
Gündem, 26 Ocak 2023 13:394. Kartepe Zirvesine katılan akademisyenlerin bildirilerinden oluşan beş ciltlik set, dirençli şehirler için yapılması gerekenleri ve bilimsel tavsiyeleri içeriyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dünyanın önde gelen düşünce zirvelerinden biri olan ve geçtiğimiz yıl “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile 4. kez toplanan Kartepe Zirvesi’nde yapılan sunumları set haline getirdi. Beş ciltten oluşan sette 4. Kartepe Zirvesi’nde kabul edilen 147 akademik bildiri yer aldı. 4. Kartepe Zirvesi’nin teması ile aynı adı taşıyan akademik set içinde biri İngilizce olmak üzere 5 kitap yer alıyor. “Vizyoner Şehir Yönetimi, Şehir ve Toplum Politikaları, Çevre, İklim ve Afet, Dirençli Şehirler ile Resilient Cities (Dirençli Şehirler)’’ adını taşıyan kitaplarda; doğal afet, salgın, deprem ve iklim değişiklikleri tehditlerine karşı üretilmesi gereken tedbirler bilimsel verilerle yer alıyor. Kitap setinin içinde ayrıca zirvenin sonuç raporlarının yer aldığı Kartepe Zirvesi Tanıtımı Kitabı da yer alıyor.
ZİRVE KİTABI’NA AKADEMİSYEN TİTİZLİĞİ
Kartepe Zirve Kitabı akademisyenlerden oluşan yayın ekibinin titiz çalışması sonucunda hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi adına yayın sahipliğini Doç. Dr. Büyükakın’ın yaptığı kitabın genel koordinatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu üstlendi. Kitabın düzenleme kurulunda ise Türkiye’nin önemli üniversitelerinden akademisyenler görev aldı. Prof. Dr. Hamza Ateş’in başkanlığını yaptığı kurulda Prof. Dr. Ayşegül Mengi, Prof. Dr. Nihal Bektaş, Prof. Dr. Oğuzhan Urhan, Hüseyin Murat Lehimler ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı /ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Ali Yeşildal, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan ile Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü’nden emekli olan Hayriye Sözer yer aldı.
.gif)
KARTEPE ZİRVESİ KİTAP EDİTÖRLERİ
Kartepe Zirvesi’nin kitap editörlüğünü ise yine alanında uzman akademisyenlerden oluşan bir kadro yaptı. -Dirençli Şehirler İçin Vizyoner Yönetim kitabının editörlüğünü Prof.Dr. Hamza Ateş, -Dirençli Şehir Yolunda Toplum Politikaları kitabının editörlüğünü Hüseyin Murat Lehimler, Çevre, İklim ve Afet: Dirençli Şehirler İçin Yol Haritası kitabının editörlüğünü Prof. Dr. Nihal Bektaş, Pandemi Sürecinde Dirençli Şehirler kitabının editörlüğünü Prof. Dr. Ayşegül Mengi ve -Resilient Cities kitabının editörlüğünü ise Prof. Dr. Oğuzhan Urhan ve Dr. Ali Yeşildal yaptı.
GENİŞ BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Son iki yıl pandemi nedeni ile yapılamayan Kartepe Zirvesi, 2022 yılında “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile 24-27 Mart tarihleri arasında geniş bir katılımla düzenlendi. Zirveye 25 ülkeden 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist ve kent bilimcisi katıldı. 4 gün süren zirvede 26 akademisyen oturumu, 15 panel oturum, 2 forum ve 8 özel oturumda pandemiyle sarsılan ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryolar ele alındı. Zirvenin açılış oturumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder katıldı.
DİRENÇLİ ŞEHİRLER SORUNSALI TÜM YÖNLERİYLE ELE ALINDI
Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği zirvede 147 akademik bildiri sunuldu. Bu bağlamda özellikle 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde ‘’dirençli şehirler nasıl olmalı’’ sorunsalı bütün yönleriyle tartışıldı. Dünyayı tehdit eden doğal afetler, salgınlar, depremler, su krizleri ve iklim değişikliği gibi birçok unsur masaya birbirinden önemli akademisyenlerin bakış açısı altında masaya yatırıldı. Bu tehditlere çözüm yolları üretilmesi gerekliliği, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması ihtiyacı zirvenin adeta ortak kararı haline geldi.
BÜYÜKŞEHİR DÜNYAYI ORTAK KADERDE BULUŞTURDU
Düzenlediği uluslararası zirve ile tüm dünyayı adeta ortak kaderde birleştirmeyi başaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, zirve kararlarını kitaplaştırarak, önemli ve anlamlı bir kayıt oluşturmuş oldu. Beş ciltten oluşan Kartepe Zirve kitabında; doğal affet, salgın, deprem ve iklim değişiklikleri tehditlerine karşı üretilmesi gereken tedbirler bilimsel veriler ışığında yer alıyor.
Gündem, 26 Ocak 2023 13:39
Yorumlar (0)
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
Büyükakın’dan şehit ailesine bayram ziyareti
Tavuk fiyatları da aldı başını giti
Vali Aktaş sürücüleri uyardı!
Başkan Ömeroğlu’ndan birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu
Gebze Ticaret Odası yöneticileri vatandaşlara bayram çöreği ikram etti
Körfez Belediyesi’nde bayramlaşma: Başkan Söğüt personele teşekkür etti
Antikkapı, binlerce kişiyi doyurdu
