Gece yarısı borçlanma yetkisi istediler
Siyaset, 16 Aralık 2022 14:43TBMM'de 2023 bütçelerinin görüşülmesine devam ederken AKP gece yarısı 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi istedi.
AKP iktidarı, 2023 yılı bütçesi Meclisten geçmeden borçlanma limitini artırdı.
AKP’nin gece saat 02.22’de verdiği ve iktidar oylarıyla, TBMM Sanayi Komisyonunda kabul edilen önergeyle Hazine ve Maliye Bakanlığına 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi verildi. Ekonomik içerikli torba kanun teklifi 14 saat 18 dakikalık görüşmenin ardından komisyonda kabul edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da “Şu anda da 200 milyar liralık ek bir borçlanma limiti isteniyor yani 493 milyar liraya çıkarılması isteniyor ancak bugün açıklanan bütçeye göre ocak-kasım dönemi için 20 milyar sadece açık var. Yani bunun artmasına da gerek yok” dedi.
ANKA’da yer alan habere göre, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. 14 maddelik teklifte yer alan zeytinlik alanları madencilik faaliyetine açan birinci madde geri çekilirken, limanların 49 yıla kadar özelleştirilmesinin önünü açan ve Anayasa Mahkemesi’nin de daha önce benzer düzenlemeleri Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği ikinci madde AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
GECE YARISI 200 MİLYAR LİRA YETKİSİ
Komisyon görüşmelerini gece yarısı sürdürürken AKP Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’nun imzasıyla torba teklife bir madde daha eklenerek, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ilave olarak 200 milyar lira daha borçlanma yetkisi verildi. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna geçici madde eklendi. Geçici 35’inci madde ile Bakan Nebati tarafından artırılan net borç kullanım tutarına 200 milyar lira eklendi.
GECE 02.22’DE ÖNERGE VERİLDİ
CHP’li Ağbaba, daha bütçe görüşmelerinin Genel Kurulda devam ettiğini hatırlatarak, “Allah aşkına daha bütçe bitmemiş ya, vallahi olacak iş değil” diyerek, önergenin gece saat 02.22’de verildiğine dikkat çekti. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ise önergeyi şöyle eleştirdi:
“Bir yıl önce bütçe 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira olarak öngörüldü. Kontrol edemediğiniz enflasyon, öngöremediğiniz kur koruma, ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek yapılan israf ekonomisinin sonucunda, daha 6 ay geçmeden 880 milyar 474 milyon lira ek ödenek talep ettiniz. 2022 Bütçe Kanunu’yla borçlanma limiti 278 milyar liraydı. Bakanın yüzde 5 artırma yetkisi var. Yani borçlanma limiti 292 milyar liraya çıktı. Şimdi bu da yetmedi, ‘200 milyar lira daha istiyoruz’ diyorsunuz. Bugün kasım bütçesi açıklandı. Ocak-kasım dönemindeki bütçe açığı sadece 20 milyar. Aralıkta 100 milyar açık verilse bile toplamı en fazla 120 milyar açık yapar. Bütçe açığının finansmanı için 492 milyar lira net borçlanmaya gitmenizin amacı nedir? Seçimden önce yapılacak süper harcamalar için kaynak mı yaratıyorsunuz? Peki bu kaynağın yükü kimin sırtına kalacak?”
KUŞOĞLU: 493 MİLYAR BORÇLANMA İSTENİYOR, BÜTÇEYE GÖRE AÇIK 20 MİLYAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da “Şu anda da 200 milyar liralık ek bir borçlanma limiti isteniyor. Yani 493 milyar liraya çıkarılması isteniyor ancak bugün açıklanan bütçeye göre, ocak-kasım dönemi için 20 milyar sadece açık var, yani bunun artmasına da gerek yok” dedi.
BORÇLANMA LİMİTLERİ YASA DIŞI AŞILIYOR
Prof. Dr. Aziz Konukman bütçe ödenekleri yetmediğinde yasal bir yol olan ek bütçeye başvurma yerine, ödenek üstü harcamaya gidildiğini söyledi. Konukman’ın verdiği bilgiye göre, 2021 yılına kadar yasal borçlanma limitlerini kullanarak ve/veya yasal limitler yasa dışı aşılarak gerçekleşti. 2021’de limitin altında sınırlı düzeyde borçlanmayla ve genel bütçe gelir fazlasının ödeneklere eklenmesiyle uygulamaya geçmiş oldu.
Siyaset, 16 Aralık 2022 14:43
Yorumlar (0)
Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı
Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
