Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün en prestijli ödülü İzmit’e
Gündem, 28 Kasım 2022 19:29Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün Onursal Başkanı ve özellikle Roma’nın doğu eyaletlerinin yerli halkı ile ilişkilerini araştıran, dünyaca tanınan Arkeoloji Profesörü James R. Wiseman adına düzenlenen geleneksel kitap yarışmasında 2023 yılı ödülünü almaya Çukurbağ Kazıları Bilimsel Danışmanı ve İzKSV Nikomedia Kazıları Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dr. Tuna Şare Ağtürk layık görüldü.
Ağtürk’ün arkeoloji dünyasının en prestijli ödülünü almasına sebep Çukurbağ Mahallesi kazıları üzerine incelemelerini kapsayan “The Painted Tetrarchic Reliefs of Nicomedia, Uncovering the Colorful Life of Diocletian's Forgotten Capital” yani 2021 yılında basılan “İmparator Diocletianus’un Unutulmuş Başkenti Nicomedia’nın Tetrarşi Dönemi Renkli Yaşamını Açığa Çıkaran Renkli Kabartmalar” adlı kitaptır.
Enstitü, bu kitabın ödüle değer olarak görülmesinin nedenini şu sözlerle açıklıyor:
Tuna Şare Ağtürk'ün dikkate değer bu kitabı, Roma imparatorluk başkenti Nikomedia'da büyük ve yeni bir anıtı kapsayan bir yayındır.
1999 depreminde ortaya çıkan, 2001 ve 2009 yıllarında yapılan kurtarma kazılarında bulunan, yaklaşık 50 metre uzunluğunda 66 parça boyalı mimari kabartmalar, özellikle mükemmel arkeolojik ve mimari içeriğe sahiptirler. Nikomedia'dan gelen bu yeni kabartmalar, Severus ve Konstantin dönemleri arasındaki önemli bir boşluğu doldurmakta.
Ağtürk, rölyeflerin tüm yönleriyle çözümlenmesi, konuların yorumlanması, boyalı bezeme, mermer kökenleri ve tekniği, boyut ve boyanın simgesel kullanımı konusunda ustaca bir inceleme sunuyor.
.gif)
Bu heykeller, Roma Sanatı ile ilgili her kitapta yer almalıdır. Kabartmalar, bir imparatorluk salonunda sütunların üzerine yerleştirilmiş olup imparatorluk dönemi, mitolojik ve savaş sahnelerinin birleşimini betimlemektedirler.
Kompleks muhtemelen Nicomedia'nın Diocletian'ın Roma başkenti yapılışını kutluyor. Ağtürk, anıtı inandırıcı bir şekilde 288/290'a, İki İmparator Diocletianus ve Maximianus'un "Tetrarşik kucaklaşmasının" bir parçası haline gelmesinden önceye tarihlendiriyor. Bu anıt artık Geç Roma kültürü için bir mihenk taşı oluşturmaktadır.
Ağtürk, kabartmaların arkeolojik, edebi ve tarihi bağlamlarını ayrıntılı analiz ediyor. Bu buluntular, Roma sanatında bugüne kadar bilinen en iyi korunmuş boyalı heykel örnekleridir. En son boya analizi teknikleri (VIL ve UV görüntüleme, USB mikroskopi) kullanılmaktadır. Renkli fotoğraflar, Multibliz Profilite güneş ışığı renk eşleştirmeli flaş ve nötr renk ışık şekillendirme armatürleri ile teknik görüntülemenin yenilikçi kullanımını yansıtır.
Sonuçlar, boya pigment analizinin sonuçlarını vurgulayarak baştan sona etkileyici bir şekilde renkli olarak sunulur. Damlamalar da dahil, boyanın büyük bir kısmının hala kalmış olması, boyalı heykelin gerçekte nasıl göründüğüne dair daha iyi bir fikir veriyor. Yazar ayrıca, inşaat sürecini anlamak ve frizin heykeltraşlar ve ressamların birlikte çalışmasıyla (muhtemelen aynı kişiler) alelacele yapıldığını iddia etmek için kelepçe deliklerinin, kaldırma deliklerinin ve alet işaretlerinin dikkatli bir analizini kullanır.
Ağtürk, bu frizin imparatorluk ikonografisine doğru ilk adımları gösterdiğini savunuyor. Yeni ikonografinin daha önce bilinmeyen bir geçiş aşamasından geçtiğini gösteriyor. Bu çalışma, maddi ve görsel kültür bilgimizi Roma'ya geleneksel odaklanmanın çok ötesine genişletiyor.
Bu nedenlerle Tuna Şare Ağtürk'ün The Painted Tetraarchic Reliefs of Nicomedia, Uncovering the Colourful Life of Diocletian's Forgotten Capital adlı yapıtı 2023 James R. Wiseman Kitap Ödülü'ne layık görüldü.
Kentimizin kültürel kimliğini hak ettiği seviyelere taşıyan değerli hocamıza Vakfımız ve İzmit halkı adına teşekkür ediyoruz. Sn. Ağtürk, ödülünü 2023 Ocak ayında Amerika’nın New Orleans kentinde Nikomedia üzerine yapacağı bir konuşmanın ardından alacak.
Gündem, 28 Kasım 2022 19:29
Yorumlar (0)
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
