Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarımız yok sayılamaz!
Sağlık, 14 Kasım 2022 00:29Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Yıldırım, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarımız yok sayılamaz dedi.
Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Yıldırım konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Bilindiği üzere Aile Hekimliği Sistemi her biriminde, Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanı olarak iki ekip anlayışı ile hizmet vermektedir. Ödemeler "Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme Yönetmeliğinde" tüm hak edişler %50 fark ile belirlenmiştir. Pandemi döneminde özellikli izlem, covid-19 aşı performans ödemeleri yine aynı yönetmeliğe göre yapılmıştır.
Ancak Aile Sağlığı Çalışanlarının Aile Hekimliği Kanununda TAVAN ödemesinin 1.5 katı olarak belirlendiği için Aile sağlığı Çalışanları hak ettiği ödemeyi alamamıştır. Sağlık-Sen olarak, bu sorunu çözmek için bakanlık görüşmelerimiz devam ederken bu kez 25 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan Aile Hekimliği Ek ödeme yönetmeliği fiyaskosu ile çalışanlarımız mağdur edilmiştir. Aile Sağlığı Çalışanları tarafından yapılan (bebeklik aşıları, yetişkin bağışıklama, okul aşıları 15-49 kadın izlem, Gebe izlem ve takipleri lohusa izlem, vb.) iş ve işlemleri muayene sayısı olarak kabul etmiştir. Sağlık Bakanlığı Aile Hekimlerine %43, Aile Sağlığı Çalışanlarına %3 kriterini nasıl ve neye göre oluşturmuştur?
Bu sorunun cevabı halen yoktur! Başkan Yıldırım; Pandemi döneminde bile Tavan ödemesi sorunu nedeni ile covid-19 aşılarını uygulayıp, covid hastalarını takip eden Aile Sağlığı Çalışanları ödeme alamamış ancak var gücü ile çalışmıştır. Bağışıklama, Anne bebek ölümleri vb iş ve işlemleriyle vatandaşla burun buruna iken, evde aileme bulaştırır mıyım? korkusunu aklına bile gelmemişken, sahada acil dışında poliklinik hizmeti durdurulmuşken bile çalışmaya devam etmiştir.
Aile Hekimliği Sisteminin devamına önemli katkısı olan geleceğin sağlık haritasını belirleyenler Aile Sağlığı çalışanlarımız neden yok sayıldı, hatta onur kırıcı %3 verilmiştir. Yanlıştan bir an önce dönülmeli diyen Yıldırım, Aile Sağlığı Çalışanlarının Ek ödeme kriterleri tekrar düzenlenerek motivasyonu sağlanmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her bir hanenin Aile Sağlığı Çalışanı üyesi olduğu unutulmamalıdır.
KAMU DIŞI AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ KADRO ÇİLESİ!
Başkan Yıldırım, Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapıp da Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları olarak adlandırılan emekçilerin mağduriyetine değinerek; her işi yapmalarına rağmen özlük, mali ve sosyal pek çok haktan mahrumlar, dedi.
Kamu güvencesi olmadan Aile Sağlığı Merkezlerinde istihdam edilen hemşire, ebe ve acil tıp teknisyenleri, Kamu hizmeti sunuyorlar ama kamu güvenceleri yok diyen Başkan Yıldırım, Mahalle aralarında ve köylerdeki Aile Sağlığı Merkezlerinde toplumun her kesimine sağlık hizmeti veriyorlar ama kamu dışı çalışanlar olarak adlandırılıyorlar. Diğer meslektaşları ile aynı işi yapıyorlar ama kamu dışı istihdam edildi bahanesi ile aynı haklara sahip değiller, biran önce kadroya alınarak iş güvencesine kavuşmalılar, dedi.
MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ
Aile Sağlığı Merkezi Çalışanı arkadaşlarımız şunu asla unutmasınlar. Bizim öncelikli amacımız; kim olursa olsun, hangi sendikaya üye olursa olsun sağlık çalışanların tamamının en iyi mali ve özlük haklarına kavuşmalarını sağlamaktır. Dün olduğu gibi bugün de mücadele ediyoruz. Hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz!
Sağlık, 14 Kasım 2022 00:29
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
