Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak mı geliyor?

Gündem, 07 Kasım 2022 00:23

Gazeteci Murat Ağırel, Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan açılan dava sürecini yazdı. Mahkeme sürecinde yaşanan anormal durumları sıralayan Murat Ağırel, siyasi yasak cezası verilebileceğine işaret etti.

Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak mı geliyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın 11 Kasım'da duruşması var. 

Yeniçağ gazetesinden Murat Ağırel, davayla ilgili bugün bir yazı kaleme aldı. Murat Ağırel dava sürecinde yaşanan anormal gelişmeleri sıralayarak, duruşma hakiminin tayinine 2,5 yıl olmasına başka bir ile gönderildiğini yazdı. 

İşte o yazı: 

Şu anda pek ülke gündeminde olmasa da Türkiye'nin aslında kaderini belirleme ihtimali olan bir dava var.
Bir duruşma daha yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir bakıma kendi eliyle yarattığı ciddi bir rakip yargılanıyor: Ekrem İmamoğlu…

Aday olsun olmasın demiyorum bir tespiti aktarıyorum. Eğer bu davadan İmamoğlu'na bir hapis cezası, siyasi yasak vb. bir hüküm çıkarsa İmamoğlu'nun siyasi kariyerinde büyük bir yükselme yaşanabilir.

Gördüğüm kadarıyla Erdoğan ve kurmayları bu yargılama sürecinde herhangi bir açıklama yapmayarak işi büyütmek istemiyorlar.

Onlar da tehlikenin farkında. İmamoğlu'na karşı verilecek bir siyasi mağlubiyete daha tahammülleri yok.

Bu davayla ilgili de edindiğim kulis bilgileri aktaracağım.

Ama önce gelin süreci en baştan anlatayım…

31 Mart seçimlerinden önce, hem de 23 Haziran seçimleri öncesinde AKP, Avrupa Konseyi'ne bir yazı gönderiyor ve seçimleri gözlemlemesi ve denetlemesi için bir gözlemci gönderilmesini istiyor.

Yani Avrupa Konseyi'ne diyor ki: "Ey Avrupa sizde seçimler nasıl yapılıyorsa bizde de aynı şekilde yapılıyor. Gel kendin gör…"

Avrupa Konseyi seçimleri izler ve bir rapor düzenler, sonra seçilmiş siyasetçileri davet eder ve raporları değerlendirir.
Nitekim 2019 seçimlerinden sonra da başkanlığını AKP'li Kocaeli Belediye Başkanı'nın yaptığı 18 kişilik seçilmiş başkanlardan oluşan bir heyet Strasburg'a Avrupa Konseyi toplantısına gidiyor.

Heyette bulunan Ekrem İmamoğlu yaptığı konuşmada seçimle gelen kişilerin seçimle gitmesi gerektiğini ve kayyum ile görevinden alınan seçilmiş başkanlar hakkında eleştiri yapıyor ve kazandıkları seçimin iptali ile ilgili süreci anlatıyor. Yani o süreçte yaşanan haksızlığı anlatıyor.

Üç gün sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise bu açıklamaya tepki göstererek, "Bugün terörizmden yargılanan, aynı zamanda terörist olmaktan ceza alanları bu ülkenin selameti ve o beldenin selameti için görevden aldığımızda, Avrupa Parlamentosu'na gidip Türkiye'yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum" ifadelerini kullanıyor.

İmamoğlu da yanıt olarak "Yani ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyen adama bakarım adam mı diye derim. Önce bunu söyleyeyim. Üzücü. Tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın" diyor.
Seçim günü seçimlerin iptal edilebilmesi için neler yapılmıştı hatırlıyor musunuz?

Sahte sosyal medya hesapları ile oyların çalındığı yalanı ortaya atılmış ve sonrasında 700 sandık görevlisinin FETÖ ile bağlantısı olduğu iddia edilmiş, operasyonlar yapılmıştı. Seçimler iptal edildi. Ancak sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri iptal edildi. Aynı zarfta bulunan pusulalardan Belediye Meclis üyeleri için kullanılan oylar geçerli sayıldı.

FETÖ iddiası ile yargılanan sandık görevlileri ne oldu?

Hepsi beraat etti!

Soylu'ya yanıt vermesine rağmen Ekrem İmamoğlu'na "kurul halinde çalışan YSK'ya hakaret etti" iddiası ile suç duyurusunda bulunuldu.

Halbuki Soylu'nun kullandığı "Ahmak" kelimesinin anlamı TDK'da şu şekilde tanımlanıyor:

"Aklını gereği gibi kullanamayan, bön, budala, aptal."

Ocak ayında görülen davanın ara celsesinde İmamoğlu yaptığı savunmada şunları söyledi:

"Öncelikle burada verilen demeç bir soru üzerine verilen demeçtir. Sorunun temelinde İçişleri Bakanı'nın şahsıma yönelik açıklamalarında 'Ahmak' kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu 'ahmak' kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı'dır. Dolayısıyla asla YSK'yı veya üyelerini, herhangi birisini muhatap olarak böyle bir beyanda bulunmadım."
Mahkeme, iddia makamının talebinin kabul edilmesine karar vererek duruşmayı 21 Eylül'e erteledi.

İlginçlikler başladı.

Duruşma hâkimi tayin zamanına daha 2,5 yıl gibi bir zaman varken bir anda Karadeniz'e tayin edildi.

Bu bilgiyi ben Anadolu Adliyesi'ne duruşma için gittiğimde öğrendim.

Adliye koridorları uzundur ama çok fazla bilgi dolaşır. İddiaya göre duruşmaya bakan hâkimden Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak kararı verilmesi istenilmiş. Duruşma hâkimi de bu isteği reddetmiş, bunun üzerine tayin durumu gerçekleşmiş.

Bu son derece üzücü ve üzücü olduğu kadar çok ciddi bir iddiaydı.

Adliye koridorlarında bu bilgiyi doğrulatmak, aslında yalanlatmak için yakın kaynaklardan kime sorduysam, bilgiyi doğruladı.

İşin kötüsü bu gibi duruma konuştuğum yargı camiası da, yurttaşlar da şaşırmadı. Nasıl şaşırılsın ki Gezi, Soma gibi davalarda benzer yöntemlerin tercih edildiğine tanık olduk.

21 Eylül 2022 günü davanın ikinci duruşması vardı.

Dava öncesinde Adliye adeta ablukaya alınmıştı. Güvenlik önlemi adı altında alınan engellemeler neticesinde adliyeye ulaşmak imkansızdı. Basın mensubu olarak adliyeye girmemiz 4 ayrı noktada denememiz sonrasında mümkün oldu.

Duruşmada tanıklar gelmemişti. Daha doğrusu tanıkların gelmesi için bir tebligat çıkarılmamış. Mahkeme tebligat için karar çıkardı ve Ekim başına gün vermek istedi mahkeme. Ancak tebligatların süresi yetişmeyeceğinden duruşma günü 11 Kasım'a verildi.;

Yani 11 Kasım günü duruşma var. Tanıklar dinlendikten sonra mahkemenin seyri belli olacak.

İmamoğlu'nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Savcı, hapis cezasının yanı sıra Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin de uygulanmasını da istemişti.

Yani "siyasi yasak!"

Anlaşılan AKP'nin İstanbul seçimlerini kaybetmesi ile ilgili yaşadığı travma halen geçmiş değil. Yargı da ne yazık ki uzun süredir siyasilerin beklentileri ve direktifleri doğrultusunda muhalefet üzerinde bir baskı unsuru olacak kararlar veriyor.

Peki, ne olacak?

Eğer İmamoğlu'na bir "siyasi yasak" verilirse Türk siyasetinde ciddi bir yükselişe sahne olacağını söyleyebiliriz.
Cezasız bulunması halinde de eğer bu kararı ve mahkeme sürecini iyi anlatabilirse, yine Ekrem İmamoğlu'nun yükselişine şahit oluruz.

Aslında yolun sonu her iki ihtimalde de AKP'nin ve Erdoğan'ın kaybettiği bir senaryoya çıkıyor.

Haa…

İktidar, gözünü karartıp İmamoğlu'na siyasi yasak vererek, seçilmiş iktidarı devirerek, İBB'yi Meclis çoğunluğuyla ele geçirirse o zaman da siyasi olarak sonun başlangıcı olacaktır.

Erdoğan zeki bir siyasetçi, kendi doğuşuna neden olan sebepleri, İmamoğlu lehine oluşturacak kadar mantık dışı hareket edeceğini düşünmüyorum.

Gündem, 07 Kasım 2022 00:23

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Daha iflas edecek esnafımız var

Daha iflas edecek esnafımız var

Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli

Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli

Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti

Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti

Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası

Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası

Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler

Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler

Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha

Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha

Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika

Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika

Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik

Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik

İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti

İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti

Kartepe’de kar küreme mesaisi!

Kartepe’de kar küreme mesaisi!

Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?

Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?

Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam

Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam

Başkan Kocaman gençleri dinledi

Başkan Kocaman gençleri dinledi

MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!

MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!

Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi

Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi

Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir

Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir

Kartepelileri bezdiren fabrikalar!

Kartepelileri bezdiren fabrikalar!

CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti

CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti

Sapanca gölü korunsun çağrısı

Sapanca gölü korunsun çağrısı

Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı

Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı

Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı

Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı

Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu

Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu

Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!

Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!

Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!

Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!

Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu

Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu

Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!

Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!

Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı

Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı

Başkan vekili  Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi

Başkan vekili  Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi

Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak

Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak

Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak

Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak

Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası

Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası

Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi

Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi

KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı

KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı

Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı

Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı

Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!

Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!

Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu

Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu

Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı

Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı

İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi

İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi

Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret 

Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret 

Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor

Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor