Yarım kalan konut projelerine özel destek paketi
İş Dünyası, 03 Kasım 2022 22:10Ankara temasları çerçevesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Erdoğan Özegen ile bir araya gelen KOTO heyeti, müjdeyle döndü. Asgari %30'u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konut projelerinin tamamlanması amacıyla ‘İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’ verilecek
ÖZEGEN İLE ÖZEL GÖRÜŞME
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Oda heyetiyle Ankara’ya giden KOTO Başkanı Necmi Bulut, Meclis Başkanı Hüseyin Gezer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Kredi Garanti Fonu Başkanı Erdoğan Özegen ile de özel bir görüşme gerçekleştirdi. İş insanlarına alternatif finansman kaynakları sunulması taleplerini Özegen’e ileten KOTO heyeti, bu görüşmeden müjdeyle döndü.
ALTERNATİF FİNANS KAYNAKLARI
Ziyarette yaptığı konuşmasında, iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgi veren Başkan Bulut, “Kocaelili iş insanlarımız, fiziki ve pazar alanlarını genişletmek, büyümek istiyor. Bunun için alternatif ve uygun maliyetli finansman kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor. Böylesi bir dönemde bu hamleler hayati önem arz ediyor. İş dünyasına desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÖZEL PAKET
Başkan Bulut’un bu talebine müjdelerle cevap veren KGF Başkanı Erdoğan Özegen, yarım kalan konut projelerinin tamamlanmasına yönelik hazırlanan ‘İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’ ile yatırım yapmak isteyen işletmelere verilecek olan ‘Yatırım Destek Paketi’ni açıkladı. Özegen konuşmasında, “İnşaatçılara yönelik destek paketiyle; Kredi başvuru tarihinden azami 30 iş günü önce; yapı denetim kuruluşlarınca tespit edilen ve İlgili İdare tarafından onaylanan seviyeye göre asgari %30’u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konut projelerinin tamamlanması hedeflenmektedir.
ARANAN ŞARTLAR
Yararlanıcının kredi başvuru tarihi itibarıyla kefalete konu konut projesinin tapu kaydına göre kendisine ait veya noter tarafından düzenlenen taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine göre payına düşen arsa bölümünün veya konutların en az %20’sini satmamış ya da satış vaadinde bulunmamış olması gerekir. Satışı yapılmamış konutlar için finansman desteği sağlanacaktır. İnşaat projesine konut başına azami 500.000 TL kredi kullandırılabilecektir. Yararlanıcıya tahsis edilen kredinin azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir. Nakit olarak sağlanan kredi dışında kalan kredi bölümü için tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir. İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketinde son kredi kullanım tarihi 31 Aralık 2022’dir. KOBİ statüsünde bulunan inşaat firmalarına 35 milyon TL, KOBİ statüsünde olmayan inşaat firmaları ise 150 Milyon TL’ye kadar, yüzde 75 oranında kefalet alabilir.
İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ KOBİLERE DE DESTEK PAKETİ
İnşaatçılara yönelik destek paketi dışında İmalat Sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler için de ‘Yatırım Destek Paketi’ hazırlanmıştır. Öncelikli olarak imalat sanayiinde faaliyette bulunan işletmeler ile ihracatçı işletmeler başta olmak üzere yatırım yapmayı planlayan KOBİ ve KOBİ Dışı işletmelerin yatırım ve yatırıma bağlı işletme harcamalarında kullandırılmak üzere finansman sağlanması hedeflenmektedir. Bu pakette yatırım ve işletme kredisi olmak üzere 2 tür destek yer almaktadır.
KREDİ ŞARTLARI
Yatırım Kredisi ile tek seferde yapılacak 50.000 TL üzeri yatırıma ilişkin harcamalar sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir. Turizm sektörü hariç olmak üzere, arsa ve bina yatırımları, ancak makine yatırımı ile birlikte yapılması halinde kefalet verilebilecektir.
İşletme Kredisi ile tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir. Yararlanıcıya tahsis edilen işletme kredisinin azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir. Kartlı ödeme sistemleri aracılığıyla kullandırılacak işletme kredileri için fatura ibrazı şartı aranmayacaktır. Başvurular, 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecektir” ifadelerine yer verdi.
İş Dünyası, 03 Kasım 2022 22:10
Yorumlar (0)
İzmit Akademi, gençleri basketboldan soğutuyor!
Yağmur yağsa sığınacak yer yok!
Büyükakın STK’lara seslendi
Bahçeli'den DEM'in Öcalan mitingine destek!
Gölcük Hamidiye’de Kestane Festivali coşkusu
Saadetliler Gölcük’te Hasan Bitmez anısına lokum dağıttılar
Zeray GYO için Borsa İstanbul’da ilk gong çaldı
Kocaeli’de yılbaşı gecesi işletmeler 03.30’a kadar açık kalacak
Büyükakın’a haddehane cevabı: Halkla alay etmeyin!
Dilovası faciası ile ilgili bilirkişi raporu ve iddianame üzerinde siyasi baskı var!
Otoyola çıkacak sürücüler dikkat! Kandıra gişelerinde çalışma var
İzmitli sporcu gece yarısı silahla vuruldu
Trafik cezaları cep yakacak!
Symbol AVM’ye yakın nokta çöplüğe döndü!
İYİ Parti’de Yüksel Ercan’ın yardımcıları belli oldu
AKP Genel Başkanlığına Bilal Erdoğan mı geçecek?
Özgür Özel, DEM'lilere sert çıkmayacak mı?
Büyükakın: Sadece iş yapacağız, laf uçar, eser kalır
Başkan Sezer muhtarları dinledi ve yardımcılarına talimat verdi
Ekmek ve simit zamları için yeni bir uygulama
Büyükşehir’in kursu ile kendi işlerinin patronu oldular
Kocaeli’de muhteşem Atatürk sergisi
İki adet metro tüneli açma makinesi Derince’ye getirildi
DEM'lilerin raporunu paçavra diyerek yırttı!
Sapanca gölü geri çekiliyor, ekosistem tehlikede
Kocaeli’de fotoğraf yarışmasına rekor başvuru
Başkan Hürriyet İzmitlileri bu pazara davet etti!
Vali Aktaş güne okul ziyareti ile başladı
Çayırovalılar bu kurslarda bağlama çalmayı öğreniyorlar
Kasaphan Steak House, KOTO üyelerine indirim yapacak!
Kartepe tramvayında tepki çeken yapboz haller
15 Temmuz’la ilgili duruşmada başka, TBMM’de başka türlü konuştu!
Körfez’de 16 yaşındaki genç kız ölü bulundu: İntihar mı, cinayet mi?
Bağımsız 3 vekil İYİ Parti'ye geçecek!
Yılbaşı İyilik Pazarı İzmitlileri bekliyor!
Her 10 kişiden 7'si yoksullaştık diyor
Büyükakın: Herkesin belediye başkanıyız
Kule Deresi yine köpürdü!
Eski AKP'li vekil hapse atılmıştı, serbest bırakıldı
