Gebze-Darıca metrosu inşaatının sadece yüzde 51’i tamamlandı
Siyaset, 12 Ekim 2022 01:11CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze-Darıca metro hattına dair Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sorduğu sorulara Bakan Karaismailoğlu tarafından verilen cevapları paylaştı.
Tarhan “Mayıs ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına 7 soru yönelttim. Bu sorularımdan sadece ikisine aylar sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Gebze-Darıca metro projesi %51 seviyelerindedir diyerek yanıt verdi.Bakanlık tünel çalışmalarının ise %90 seviyelerinde devam ettiğini belirtti. Bu rakamlar ortaya koymaktadır ki her ne kadar tünel çalışmalarında %10 gibi bir kısım kalmışsa da Projenin tamamında henüz yarıya ancak gelinmiştir.”dedi.
“Projenin toplam maliyetine dair cevap verilmiyor”
Tarhan “Soru önergemde bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ve esnafımızın inşaattan etkilenmesine dair şikayetleri de sormuştum. Ancak Bakan bu konuda bir mağduriyet oluşmadığını öne sürdü. İnşaatın maliyetlerine dair bilgi talep ettiğim sorularımı ise yanıtlamaktan kaçındı. Maliyet yüksekliği nedeniyle Büyükşehir’in Bakanlığa devrettiği ve yıllardır bitmeyen inşaat için vatandaşın cebinden çıkan para nedir bilinmiyor.”diyerek konuyu takip etmek adına cevaplanmayan bu 5 soruyu bir kez daha Bakanlığa illettiklerini ancak projenin toplam maliyetine ilişkin bu sorulara Bakanlığın yanıt vermemekte direndiğinin altını çizdi.
Tarhan, Bakanlığın metro inşaatına ve projesine dair maliyetlerin Bakanlık tarafından adeta sır gibi saklandığını belirterek, üçüncü kez Bakanlığın cevaplaması talebiyle sorduğu soruya da yine kaçamak cevaplar verildiğini söyledi.
“Kurumsallık bitti. Doğruyu söyleyen kim diye anlamaya çalışıyoruz.”
Tarhan, “Bakanlık Gebze-Darıca Metro projesine dair maliyetleri neden saklıyor anlamak mümkün değil. Gebze-Darıca arasındaki metro inşaatına dair ilk açıklamalar bundan 5,5 yıl önce yapıldı ve inşaatın 2018 yılında başlayacağı söylendi. 2018 yılında ise henüz inşaat başlamamışken duraklara metro tabelası dikildi. O zaman henüz metro inşaatı başlamamışken tabelaların takılmasını seçim yatırımı olarak görmeyi halka hizmet anlayışındaki samimiyetsizliğin bir tezahürü olması sebebiyle eleştirmiştim. Aradan 4 yıl geçti, o zaman Ağustos 2021’de hizmete girecek diye açıkladıkları metro hattında daha yeni tünel çalışmasında ışığı gördüklerini açıkladılar. Üstelik Bakanlığın resmi yazısında belirtilen %51 seviyelerindeki inşaata rağmen Akp’li yöneticiler inşaatın bu yıl haziran ayında %80’ini tamamladıklarını da açıklamaktan geri durmuyor. Eski bir yarışma programında hangisi doğruyu söylüyor diye anlamaya çalışır, yalanlar arasındaki doğruyu bulmayı başarmaya çabalardık. Gebze-Darıca metrosu da adeta bur yarışmaya döndü. Ülkede kurumsallık bitti. Tek amaç siyasi iktidarı devam ettirmek, bunun için de her yol mübah olunca biz de doğruyu söyleyen kim anlamaya çalışıyoruz. Resmi yazıyla inşaatın tamamlanmasını %50 seviyesinde olduğunu söyleyen Bakanlık mı, %80 diyen Akp’li yöneticiler mi,, hangisi doğruyu söylüyor?”diyerek açılış tarihi adeta bir yılan hikayesine dönen metro inşaatının şeffaf ve siyasi kaygılardan bağımsız bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasının önem taşıdığının altını çizdi.
“İlk Yerli Metro Setini de Kocaeli’de göremedik”
2022 ağustos ayında ilk yerli metro setinin Kocaeli’ye geleceğinin açıklandığını hatırlatan Tarhan, bu araçları da henüz Kocaeli’de göremediklerini söyledi. Tarhan, “Kocaeli’de siyaset yapan Ak Partililerin dilinden bu metro projesi hiç düşmüyor. Ne zamanki seçimler yaklaşıyor metro yine gündeme geliyor. Geçtiğimiz temmuz ayında test sürüşlerinin eylül veya ekimde başlayacağı açıklanmıştı. Eylül geçti, ekim ayının neredeyse ortasına geldik, bırakın test sürüşünü ancak ilk ışık göründü diye açıklamalar yapıldı. Açılışı her yıl bir sonraki yıla ertelenen metro inşaatı adeta bir yılan hikayesine döndü. Ama halkımıza buradan sesleniyorum. Hiç kuşkuları olmasın Milletin iktidarında Gebze-Darıca Metro projesi tamamlanmakla kalmayacak Gebze-Tuzla-İstanbul bağlantılarını da tamamlayarak, trafik sorununu çözeceğiz.”dedi.
Siyaset, 12 Ekim 2022 01:11
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
