Zeytinoğlu dış ticaret rakamları ve enflasyon oranlarını değerlendirdi
İş Dünyası, 04 Ekim 2022 23:03Dış ticaret verileri ile enflasyon oranlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ihracattaki performansın artarak devam etmesini temenni etti
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artışla 22 milyar 616 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamının eylül ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki aylarda da ihracat performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. Zeytinoğlu, eylül ayında en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla; Almanya, ABD, Irak, İngiltere ve Rusya olduğunu ve özellikle de Rusya’ya olan ihracatımızdaki yıllık yüzde 128’lik artışın dikkat çektiğini söyledi.
İTHALAT VERİLERİ
Eylül ayında da ithalatın hızlı bir artış göstererek yüzde 41.5 artışla 33 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Eylül ayında yıllık yüzde 298’lik artışla 10.4 milyar dolar olan dış ticaret açığının cari açığı artırmaya devam edeceğini görüyoruz. İthalatın alt kalemlerine baktığımızda ise; hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 46.4, tüketim malları ithalatında yüzde 31.4 artış olurken, yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 19.5’lik artışlar olmuş. Üretim ve yatırıma yönelik artışları olumlu bulurken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon oranlarına ilişkin de konuşan Zeytinoğlu, “Eylülde TÜFE aylık yüzde 3.08 artarak yıllık yüzde 83.45, ÜFE ise aylık yüzde 4.78 artarak yıllık yüzde 151.50 olarak gerçekleşti. Hem talep hem de maliyet artışlarına bağlı olarak enflasyondaki yükselişin sürdüğünü görüyoruz. Yurt içi üretici fiyatlarındaki artış da hızlanarak devam ediyor. ÜFE alt kalemlerine baktığımızda eylülde; elektrik, gaz, buhar sektöründe yıllık yüzde 416.58, ana sanayi gruplarından enerji kaleminde ise yıllık yüzde 347.35 olarak gördüğümüz artışlar; ÜFE’deki genel artışın çok üzerinde olup, dikkat çekiyor. Dolayısıyla ÜFE’de oluşacak maliyet baskısının önümüzdeki dönemde, tüketici fiyatlarına olan yansımalarını görmeye devam edeceğimizi söyleyebiliriz. Bununla birlikte, yıl sonuna doğru baz etkisiyle üretici fiyat artışlarında bir azalma olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İş Dünyası, 04 Ekim 2022 23:03
Yorumlar (0)
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
