Atakent Cihan Hastanesi Alzheımer hakkında bilgilendirdi
Sağlık, 20 Eylul 2022 04:42Atakent Cihan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özden Obuz Temel, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirdi.
Günlük kullanımda bunama adı verilen demans kelimesi, aslında zihnin yitirilmesi anlamına gelir. Alzheimer hastalığı bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluktur. Alzheimer hastalığı, sıklıkla sinsi başlangıçlı, yıllar içinde yavaş ve sürekli ilerleyici seyirlidir. Tanı konulan hasta sayısı günden güne artmaktadır. Alzheimer hastalığında en büyük risk faktörü yaştır. Hastalığın görülme sıklığı yaş ile artar ve 65 yaş üzerindeki oran % 8’dir.
Demans yani bunama hastalarında unutkanlık olmazsa olmazdır. Bunun yanında konuşma bozukluğu, yön bulma güçlüğü, problem çözme güçlükleri, tanıma bozukluğu, el becerilerinde bozukluk, kişilik değişiklikleri, gerginlik, bazen taşkınlık ve halüsinasyonlar gibi belirtiler de olabilir.
Unutkanlığı olduğu söylenen bir hastaya demans diyebilmemiz için günlük yaşam aktiviteleri dediğimiz mesleki performans, sokakta, mali işlerde bağımsızlık, sıradan aygıtların kullanımı, hobiler, ev işleri, kendine bakım gibi işlerde kayda değer bir bozulma olmalıdır.
Zihinsel belirtiler arasında en sık rastlanan belirti bellek alanına aittir. Demans hastası, unutkanlığının çok farkında değildir. Doktora kendi isteği ile gelmez. Hastayı yakınları doktora getirir; bu yüzden hastaya ait öykünün mutlaka ona birinci dereceden bakım veren yakınları tarafından anlatılması gerekir. Hasta yakını, hastasının cevabını aldığı halde aynı soruları defalarca sorduğundan, aynı konulardan bahsettiğinden, özel eşyalarını kaybettiğinden, koyduğu yeri hatırlayamamasından yakınır. Hastalar önce yabancı mekânlarda, giderek bildik mekanlarda yön bulma güçlüğü çekerler ve kimi zaman kaybolabilirler. Kelime hazinesinde daralma başlar, zamanla anlama kapasitesi de bozulabilir. İlerleyen evrelerde tarak, makas, diş fırçası, gibi aygıtların kullanımında zorlanmaya başlarlar.
Hasta yakınları hastalarının son zamanlarda değiştiğinden bahseder. Örneğin, hastalar ona yönelmezseniz ya da onunla konuşmazsanız hiç konuşmazlar. Kendiliğinden bir tepki göstermezler. Çevrelerinde olup bitene tepki göstermezler. Kimi zaman da tam tersi olarak hastalar küfür etmeye başlayabilir, toplum içinde kabul görmeyecek davranışlarda bulunma eğiliminde olabilirler. Bu durum hasta yakınlarını sıklıkla zor durumda bırakır. Düşünce bozuklukları geliştirebilirler; örneğin çocuklarının paralarını çaldığını, kendisini takip ettiklerini, birilerinin kendisinin peşinde olup onu öldürmeye çalıştıklarını söyleyebilirler. Depresyona meyilli olabilirler. Terk edilme korkusu yasayıp yanlarında kim varsa ondan ayrılmak istemezler; aksi olursa bu onları hırçınlaştırabilir.
Görüldüğü gibi Alzheimer hastalığının birçok bulgusu vardır. Fakat en önemlisi unutkanlıktır. Genç yaş grubunda görülen unutkanlık şikayetleri daha çok günlük stres, gerginlik sebeplerine bağlı olarak yaşanan konsantrasyon bozukluğuna veya basit besinsel eksikliklere bağlı olarak gelişmektedir.
Sağlık, 20 Eylul 2022 04:42
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
