Okullar açılıyor, beslenmeye dikkat!
Gündem, 05 Eylul 2022 08:58Okul dönemi, çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin de oldukça arttığı bir dönem. Bu yüzden çocukların beslenme programları planlanırken mutlaka bağışıklık sistemini de güçlendirecek şekilde olmasına dikkat etmek gerekiyor. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, çocukların okul döneminde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için hangi adımların izlenmesi gerektiğini anlattı.
Yaz tatilinin ardından yeni bir okul dönemi başlıyor. Okul çağı, çocuklar için fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu, bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en uygun oldukları dönem iken, yetişkinlik hastalıklarının gelişimi açısından ise en riskli dönem olarak görülüyor. Ayrıca hızlı büyüme ve gelişimin sağlanabilmesi için çocukların enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması gerekiyor.
Bu dönemde çocuklar büyüme ve gelişme sürecinde oldukları için enerji ve besin öğesi ihtiyaçları yetişkinlere göre çok daha fazla. Bu nedenle hem büyüme ve gelişmenin sağlanması hem de bağışıklık fonksiyonlarının güçlendirilmesi adına çocuğun bu ihtiyaçlarının karşılanması büyük önem taşıyor. Çinko, demir ve A, B12, B6, C, D ve E vitaminlerinin yeterli miktarda alınması, bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesi için önemli. Özellikle kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ile karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler antioksidan kapasitesi yüksek besinler. Ayrıca soğan ve sarımsak, antibiyotik özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı da koruyucu bir rol üstleniyor. Zencefil, zerdeçal, karabiber gibi baharatların da vücut direncini arttırdığını unutmamak lazım.
Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme için neler yapılabilir?
• Besin çeşitliliği artırılmalı; her gün çeşitli besin gruplarında yer alan besinlerden gereksinim kadar her öğünde tüketilmelidir.
• Toplam yağ ve doymuş yağ, kolesterol ile şeker alımı azaltılmalıdır.
• Yemeklerde; margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar (katı yağlar) yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı vb.) tercih edilmelidir.
• Sebze, meyve, tam tahıl, kurubaklagil tüketimi, dolayısıyla posa alımı artırılmalıdır.
• Kemik sağlığı için her gün 2-3 su bardağı süt ve yoğurt tüketilmelidir.
• Haftada en az iki kez balık tüketilmelidir.
• Satın alınan besinlerin ambalajı üzerinde yer alan besin etiket bilgileri değerlendirilmeli, yağ ve şeker içeriği düşük olanları tercih edilmelidir.
• Uygun pişirme yöntemleri kullanılarak eklenen yağ miktarı azaltılmalıdır.
• Ev dışında yemek yeme sıklığı azaltılmalı, yendiği zaman yağsız veya az yağlı yemekler veya menüler tercih edilmelidir.
• Tuz tüketimi azaltılmalı, yemeğin tadına bakmadan tuz ilavesi yapılmamalıdır.
• Sıvı tüketimi artırılmalı, günde en az 8-10 su bardağı su içilmelidir.
• Şeker eklenmiş içeceklerden sakınılmalı, meyve suyu yerine meyve tüketimi tercih edilmelidir.
• Gün boyunca öğün atlamamaya özen gösterilmeli ve mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
• Fiziksel aktivite artırılmalı, çocuklar her gün 1 saat fiziksel aktivite yapmalıdır.
.jpg)
Gündem, 05 Eylul 2022 08:58
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
