Beyazay Derneği’nden engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz programı
Gündem, 19 Ağustos 2022 19:18Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” adlı yerel destek programı, Gebze Belediyesi Kültür Merkezi, Kardelen Nikâh Salonu’nda gerçekleşen programla tanıtıldı.
Programa; 22 ve 23’ncü dönemlerde AKP’den İstanbul Milletvekilliği yapan, TBMM’nin ilk görme engelli milletvekili unvanına sahip Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da katıldı. Programın içeriği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti tarafından açıklandı. Eşitti’nin açıklamalarından esasla zirve hedefin bir engelli ile engelsizin evlenmesi olduğu anlaşıldı.
Programa Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva,Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Gebze Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Nadir Yıldırım, Gebze İlçe Spor Müdürü Köksal Tatoğlu, Gebze Sosyal Hizmetler Merkez Müdürü Kadriye Yıldırım, Gebze Gençlik Merkezi Müdürü Köksal Turan ve Çayırova Kent Konseyi Kadın Konseyi Başkanı Nesrin Yıldırım, AKP’den İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, Çayırova İlçe Başkanı Servet Günay, Gebze İlçe Başkanvekili Raif Öztürk, Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Habibe Yıldırım Çırak ve Gebze İlçe Gençlik Kolları Başkanı Enes Altuntaş; Saadet Partisi Gebze İlçe Başkanvekili Şaban Atalı, DEVA Partisi Çayırova İlçe Başkanı Mehmet Saraç katıldı.
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Allah’tan kimseye akli engelleme vermemesini dilediği konuşmasında belediyenin engellilere yönelik çalışmalarına değindi. Yine akıl sağlığı üzerinden örnekleme ile toplumun yüzde 13-14’ünün depresyon hapı kullandığını kaydeden Büyükgöz, depresyon hapı kullanmanın da “pes” etmekle eşdeğer olduğunu kaydetti.
Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi de belediyenin engellilere yönelik çalışmalarına değindi. Belediyede engellilere yönelik hizmetlerin 2004 yerel seçimleriyle birlikte başladığını belirten Çiftçi dönemlerinde bu hizmetlerin daha profesyonel hale getirildiğini söyledi.
.gif)
Öte yandan Belediye Başkanları Büyükgöz ve Çiftçi’ye konuşmalarının ardından şubenin teşekkür onurlukları dernek üyesi ailelerin engelli çocukları Ahmet Arif Öngen ve Miraç Şahin tarafından verildi.
Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, doğru bakış açısına sahip olan bireylerin herkesi doğru göreceğini belirtip Batı’da yakın tarihteki olumsuzluklardan örnek verdi. 1900’lerde engelli doğan çocuğun karyola altına konulup ölüme terk edildiğini, yine bir dönem, “Hamilelerin engelli ile karşılaşıp görmesi halinde çocuklarının da engelli doğacağına dair” tıp literatürlerine de giren tespitlerde bulunulduğunu belirtti. Benzer örneklerin engelli ile engelsizi birbirinden ayrıştırdığını dile getirdi. 1930’larda engellilerin liseye gitmelerinin yasaklandığını dile getirdi.
Programın içeriğine dair merakla beklenen konuşma ise Beyazay Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti tarafından yapıldı.
Başkan Eşitti sözlerine geçtiğimiz aylarda gerçekleşen ve kamuoyuna açıklanan, engelsizlerin engellilere yönelik tutum ve bakışlarının araştırıldığı anketin sonuçlarını tekrarlayarak başladı. Eşitti, “Gördüğünüz gibi yüzde 12’ye varan engelli nüfus var ama toplumun yüzde 76’sı engellileri tanımıyor. Bu oranlar ölçeğinde biz Kocaeli genelinde bir çalışma başlatacağız. ‘Ağaç yaşken eğilir’ düsturuyla, engelliler ile birlikte yaşama alışkanlıklarını topluma aşılamaya çalışacağız” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi Yerel Destek Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında 5 aylık süre içinde, “Ön yargıları yıkıyoruz” konulu seminer tasarladıklarını kaydeden Eşitti, “ Ön yargıları yıkarsak yarın öbür gün Gebze Belediye Başkanı’nın engelli danışmanı olur” dedi. O esnada salonda yer almayan Büyükgöz için katılımcılardan alkış istedi.
“Engelli ile engelsiz birinin evlilik yapmasındaki nasıl prangalar var biliyorum. Bunları aşmak için prangaları kıracağız” diyerek programda zirve hedefin engelli/engelsiz evliliği olduğunun ipuçlarını veren Eşitli özetle, “Engelli ve engelsiz çocuklar birlikte sinemaya gidecek, top oynayacak, piknik yapacak, Eyüp Sultan hazretlerini ziyaret edecek. Ardından bir anket daha düzenleyeceğiz. Engelsiz bireylerin engelli bireylere yönelik ilk algısı ile program sonrasındaki algısı arasındaki değişimi tespit edeceğiz” dedi. Eşitti bir diğer amaçlarının engellilerde futbol milli takımını Gebze’den bir takım ile Alaettin Kurt Stadı’nda karşılaştırmak olduğunu söyledi. Eşitti sözlerini, “Engelli engelsiz birlikte yaşamak hepimizin hakkı” diyerek tamamladı.
Gündem, 19 Ağustos 2022 19:18
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
