Kanada mercimeğini yerli diye kakalamaya çalıştılar
Gündem, 19 Ağustos 2022 10:06Tarım Kredi marketlerinde skandallar bitmiyor… Bazı temel gıda maddelerinde fiyatların indirime gireceğinin açıklanmasının ardından yurttaşlar bambaşka bir tabloyla karşılaşmasından sonra Kanada’dan ithal edilen kırmızı mercimeğin “Yerli Üretim” logosuyla satışa sunulması tarımda yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.
Tarım Kredi Marketlerde "talimatla indirilen" gıda ürünlerinin arasında Kanada’dan ithal edilen kırmızı mercimeğin de "Yerli Üretim" logosuyla satışa sunulması tarımda yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.
Milli gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bazı ürünlerinde indirime giden Tarım Kredi Marketlerde TMO’nun Kanada’dan ithal ettiği kırmızı mercimeğin de yer alması dikkat çekti. Tarım Kredi Marketlerde, Kanada’dan ithal kırmızı mercimeğin kilosu 14.75 liradan satışa sunuldu.
YAĞ, ŞEKER VE KIRMIZI ET SATIŞA NEDEN SUNULMUYOR?
Tarım Kredi Marketlerde bazı ürünler indirime girse de özellikle şeker, yağ ve kırmızı ette indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen bu ürünlerin 3 gündür satışa sunulmaması dikkat çekiyor. Tarım Kredi Marketlerde, ‘talimatla fiyat indirimi’ yapılmadan önce de haftanın belli günleri TÜRKŞEKER’in raf fiyat garantili şekeri kilosu 17 liradan satılıyordu. Ancak marketlere yeterli miktarda şekerin gelmemesinden dolayı, şeker market raflarına konmadan bitiyordu. Yapılan son indirimle birlikte toz şeker yine 17 liradan satışa sunuldu fakat Tarım Kredi Marketlere şeker almak için giden vatandaşlar 3 gündür eli boş dönüyor.
Diğer yandan ayçiçek yağında da indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen 5 kg ayçiçek yağı da henüz satışa sunulmadı.
.png)
KIRMIZI ET KONUSUNDA ORTA BİR YOL BULUNAMADI!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzu etinden sonra dana etinde de yüzde 30-35 oranında indirim yapılacağını açıklamıştı. Et ve Süt Kurumu’ndan tedarik edilecek dana eti yüzde 35 indirimin nasıl yapılacağı ise bilinmiyor. Et ve Süt Kurumu’nun satışını yaptığı kırmızı et fiyatları zaten piyasa fiyatlarından düşükken artı bir de yüzde 35 indirim yapılacak olması buradaki fiyatı iyice dibe çekecek. Et ve Süt Kurumu’nun satış yerlerinde sığır kıyma 83 liradan, sığır kuşbaşı ise 92 liradan satılıyor. Bu fiyatlara yüzde 35 indirim yapılması durumunda sığır kıymanın fiyatı 54 liraya, sığır kuşbaşının fiyatı ise 59.8 liraya geliyor. Tarım Kredi Marketlerde bu fiyatlara kıyma ve kuşbaşı satılması neredeyse imkansız.
Üzerinde çalışılan formülü göre, Et ve Süt Kurumu üreticiden hayvanı alıp kesecek ve Tarım Kredi Marketlere verecek. Buradaki satış fiyatı da Et ve Süt Kurumu’nun satış fiyatı ile başa baş olması bekleniyor. Ancak burada da ESK’nın bu kadar hayvanı mevcut kesim fiyatları ile nereden temin edeceği sorusu gündeme geliyor. Mevcut durumda ESK üreticiden karkas kesim fiyatı 84 lira artı hayvan başı 2500 lira destek veriyor. Bu da karkas kesim fiyatlarını 93-95 lira bandına çıkarıyor. Fakat ESK’nın karkas kesim fiyatının bazı bölgelerde başa baş bazı bölgelerde de piyasa fiyatlarının altında kalmasından dolayı üretici açısından cazip bir tarafı bulunmuyor.
ESK’nın Tarım Kredi Marketlerde talep edilen eti karşılayabilmesi için karkas kesim fiyatlarında artışa gitmesi gerekiyor. Ancak mevcut durumda gündemde kesim fiyatlarının artırılması bulunmuyor.
KANADALI YERLİ!
Diğer yandan Tarım Kredi Marketlerde, TMO’nun Kanada’dan ithal ettiği kırmızı mercimeğin de indirimli ürünler arasında satılması, ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, çiftçiden uygun fiyata doğrudan tedarik edilen ürünlerde indirime gittiklerini açıklarken, Kanada’dan ithal edilmiş kırmızı mercimeğin de ‘Yerli Üretim’ logosuyla satışa çıkarılması, yaşanan çelişkiyi ortaya koydu.
Öte yandan gazetemize ulaşan Tarım Kredi, söz konusu hatanın sehven yapıldığı açıklamasını yaptı.
Gündem, 19 Ağustos 2022 10:06
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
