Kocaeli’nin doğasını yok eden taşocakları meclis gündeminde
Siyaset, 29 Temmuz 2022 10:54CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği saha ziyaretlerinde tespit ettiği sorunları TBMM gündemine taşımayı sürdürdü. Tarhan, Körfez ilçesi, Ali Hocalar, Kutluca ve Cumaköy mahallelerinde halihazırda faaliyet gösteren taş ocakları hakkında hazırladığı soru önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığına sundu.
TAŞ OCAKLARI İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOM
Tarhan, “Resmi kaynaklardan aldığımız bilgilere göre; halihazırda Kocaeli genelinde aktif olarak kullanılan 75 taş ocağı bulunuyor. Bu taş ocaklarından 36’sı kamu kurumlarına 39’u ise özel sektöre ait. Taş ocaklarında inşaat veya diğer kullanımlar için malzeme üretmek amacıyla zeminden kaya, kum, çakıl veya diğer minerallerin kaldırılıyor. Bu işlem yapılırken pek çok yönden insan, doğa ve çevre sağlığına olumsuz etkisi olduğu da bilinen bir gerçek. Öncelikle taş ocağında gerçekleştirilen patlamalar yer altı sularının akış yönünü dahi değiştirerek ekosisteme zarar veriyor. Bu bölgede faaliyet gösteren çiftçilerimizin ekinleri sulamasını da doğrudan etkiliyor. Bir diğer yönüyle de taş ocağından çıkan tozların başta insan sağlığı ve bölgedeki bitki sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de bilimsel çalışmalar ortaya koyuyor. Buralarda yapılan çalışmalar ses nedeniyle de işitme sorunlarına dahi yol açıyor. Ancak ne yazık ki tüm bu veriler Kocaeli’de göz ardı edilip, meskenlere yakın yerlerde ve orman ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgelerde taş ocaklarına izin veriliyor.”dedi.
HALK TAŞ OCAKLARININ FAALİYETLERİNDEN MUZDARİP VE ŞİKAYETÇİ
Taş ocağı ruhsatı verilen sahaların Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Kartepe ve Körfez ilçelerinde bulunuyor diyen Tarhan, Kocaeli Valiliğinin 4 Mart 2013 tarihli yazısını hatırlatarak, bu yazıda Kocaeli sınırları dahilinde Taş Ocakları Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarına başlandığının ve yeni taş ocaklarına izin verilmeyeceğinin de açıklandığını söyledi.
Tarhan, konu hakkında daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından cevaplanması talebiyle hazırladıkları soru önergesine gelen cevapta ise 2013 yılından bu yana sadece kamuya ait taş ocaklarına izin verildiğinin ifade edildiğinin altını çizerek, Körfez ilçesi sınırlarında orman ve tarım arazisi olan bölgeler ile yerleşim yeri yakınlarında yeni taş ocakları kurulduğu yönünde yoğun olarak şikayetlerle karşılaştıklarını belirtti. Tarhan “Körfez ve Gebze ilçesine gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde özellikle daha önce köy statüsünde iken mevzuat değişikliği ile mahalle olan bölgelerimizde vatandaşımızın yoğun şikayet konularından biri de taş ocakları.
Bu taş ocakları öyle bölgelerde kurulmuş durumda ki aynı anda iki ilçemizde birbirine sınır olan köylerimizi etkiliyorlar. Köydeki halkımız taş ocaklarından gelen yoğun toz ve ses nedeniyle üretimden, sağlığa her alanda büyük sorunlar yaşadıklarını ifade ediyorlar. Biz de konu hakkında detaylı bilgi almak üzere konu hakkında yetkili olan iki Bakanlığa da yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına cevaplamaları talebiyle soru önergelerimizi TBMM Başkanlığına sunduk. Çevre ve insan sağlığının korunması devletin Anayasa ile tanımlanmış asli görevlerindendir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar konusunda bilgi edinmek de vatandaş yönünden bir hak. Biz bölge halkında büyük endişe ve rahatsızlık yaratan bu taş ocakları meselesinin artık çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bu nedenle taş ocaklarına dair yapılan her iş ve işlemin yakın takipçiyiz.”dedi.
Siyaset, 29 Temmuz 2022 10:54
Yorumlar (0)
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
