Sarıya boyanan ayçiçeği tarlaları hasat için gün sayıyor
Gündem, 27 Temmuz 2022 06:24Büyükşehir Belediyesi’nin gübre desteğiyle Kocaeli genelinde 12 bin dekarda üretimi yapılan yağlık ayçiçeği, yüksek verimiyle çiftçilerin yüzünü güldürüyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sıvıyağ üretiminin artırılması ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi için hayata geçirdiği, “2022 Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamında, yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği yapan 500 çiftçiye 360 ton yüzde 50 hibeli gübre desteği sağlamıştı. Büyükşehir’in desteklerin ardından, mayıs ve haziran aylarında toprakla buluşturulan bitkilerin çiçek açmasıyla tarlalar sarıya boyandı.
ÇİFTÇİYE CANSUYU DESTEKLER
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımda üretimin kesintisiz devam etmesi için Türkiye’ye örnek olan çok sayıda projeyle üreticilere destek vermeyi sürdürüyor. Mazot, gübre ve yem bitkisi tohumu desteği başta olmak üzere can suyu desteklerle çiftçilerin yüzünü güldüren Başkan Büyükakın, tarımda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi ve sıvıyağ üretimine artırılması amacıyla yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği yapan tüm çiftçilere yüzde 50 hibeli gübre desteği sağladı.
AYÇİÇEĞİ EKİMİ YÜZDE 30 ARTTI
Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen ve Kocaeli’nin önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan “Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” ile daha çok ayçiçeği yetiştirilerek daha fazla sıvıyağ üretiminin yapılması ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda “2022 Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” ile yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği yapan 500 çiftçiye 360 ton yüzde 50 hibeli gübre desteği verildi. Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere verdiği yüzde 50 hibeli destekli gübre ile Kocaeli’de 12.000 dekar araziye yağlık ayçiçeği ekildi. Verilere göre, bir önceki yıla göre ayçiçeği ekiminde yüzde 30 artış sağlandığı bildirildi.
AYÇİÇEĞİ HASADI EYLÜL’DE BAŞLAYACAK
Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere sağladığı gübre desteğiyle İzmit, Kandıra, Derince ve Kartepe ilçelerinde 12.000 dekarda üretimi yapılan yağlık ayçiçeği, verimiyle çiftçilerin yüzünü güldürüyor Yapılan incelemelerde ciddi bir hastalığa rastlanmayan ve verimli olduğu tespit edilen ayçiçeği üretiminin, önümüzdeki yıllarda Kocaeli’nin her köşesinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
.gif)
TARLALAR SARIYA BOYANDI
Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı hibe destekli gübre yağlık ayçiçeğinin toprakla buluşmasının ardından Kocaeli’de bitkilerin çiçek açmasıyla tarlalar sarıya boyandı. Sarının farklı tonlarıyla ilgi çeken ayçiçeği tarlaları, özellikle gün doğumu ve batımında ayrı güzellik sunuyor. Polen toplayan arılar ve kelebekler de ayçiçeklerinin güzelliğine güzellik katıyor. Ayçiçeği tarlaları hasat için gün sayıyor. Boy gösteren ayçiçeği tarlalarının hasadının eylülün ilk haftasında başlayacağı bildirildi.
“HEM VATANDAŞ HEM ÇİFTÇİ HEM DE ÜLKEMİZ KAZANACAK”
Yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yapan Kandıra İncecik Mahalle Muhtarı Fatih Bayın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı yüzde 50 hibeli gübre desteğinden yararlandığını ve bu sene 25 dönüm yağlık ayçiçeği ektiğini söyledi. İki sene öncesine kadar ayçiçeği ekmediğini, geçen yıl çok güzel verim aldığını bu yıl da daha iyi bir verim beklediğini anlatan Bayın, “Dönümde 300 kilogramın üzerinde verim bekliyoruz. Bu çok iyi bir rakam. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bizlere çok büyük destekleri oluyor. Mazot, gübre, tohum, ayçiçeği, mısır, yem bitkisi gibi her türlü desteği var. Yakınımızda Sakarya’nın Kaynarca ilçesi var, oradaki arkadaşlar bize imreniyor. Tahir Büyükakın Başkanımıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Devamını bekliyoruz” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesinin teşviki ve desteğiyle ayçiçeğine yöneldiklerini aktaran Bayın, şunları kaydetti: “Tahir Başkanımız bu destekleri verdiği sürece üretmeye devam edeceğiz. İnşallah başka illerde de bu gibi destekler olur. Biz, Büyükşehirden bunları yarı fiyatına aldık. Bu destekler sayesinde çok sayıda tarlada ekim ve dikimler arttı. Destekler sürdükçe hem vatandaş hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanacak. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.”
“İNSAN ÜRETTİĞİ KADAR ÖZGÜRDÜR”
Kandıra Karadivan Mahallesi’ndeki 36 dönüm tarlasına ayçiçeği eken Kamil Yılmaz da Büyükşehir Belediyesinin verdiği gübre desteğinden yararlandığını belirtip, memnuniyetini dile getirdi. İnsanların, ürettiği kadar özgür olduğuna inandığını vurgulayan Yılmaz, “Ben bu tarlayı üretmek için aldım, satmak için almadım. Ayçiçeği ektiğim tarlamın etrafına da meyve ağaçları diktim. Ülkeme, yöreme katkı sağlamak için kar gayesi gütmeden, hizmet için ayçiçeği ektim. Tahir Büyükakın Başkanımız da gübre desteği verdi. Destekler çok iyi oldu. Dönümünde 300-350 kilogram mahsul çıkacağını söylüyor ziraat mühendisi arkadaşlar. Verim güzel gözüküyor. Tahir Başkanımıza desteğinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Gündem, 27 Temmuz 2022 06:24
Yorumlar (0)
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
