Bakanlıktan dolandırıcılık uyarısı
Polis & Adliye, 17 Temmuz 2022 15:39Portekiz ile ticaret yapan ihracatçılara bakanlıktan uyarı geldi. Portekizli şirketlerin e-Postalarına siber saldırı düzenleyen dolandırıcıların, Türk şirketlerine ödeme için gönderilen IBAN adreslerini değiştirdikleri tespit edildi. Bakanlık, hesap numaralarının telefon ile teyit edilmesi gerektiğini belirtti.
Ticaret Bakanlığı, Portekiz'deki Türk ihracat ve ithalatçılarını dolandırıcılara karşı uyardı. Dolandırıcılık amacıyla şirketlerin e-Posta hesaplarına yapılan siber saldırılar sonucu Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) bilgilerinin değiştirildiği, alıcı ve satıcının Portekiz'de olmamasına rağmen değiştirilen IBAN kaydıyla Türk firmalarına ait ihracat ve ithalat bedellerinin Portekiz'deki farklı banka hesaplarına aktarıldığı öğrenildi. Son 15 gün içinde benzer bir yöntemin izlendiği 5 ayrı dolandırıcılık vakası, Portekiz’deki Lizbon Ticaret Müşavirliğince de tespit edildi. Bu tespit üzerine Lizbon’daki yetkililer, Ticaret Bakanlığına bir yazı göndererek durumu bildirdi.
GÜVENLİK AÇIĞI BULUNUYOR
Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydğmuş'un haberine göre, Türk firmaların e-Postalarına gelen IBAN numaralarını telefonla teyit etmediklerini, örneğin İspanya'daki bir IBAN'a transfer edilmesi gereken bedeli Portekiz kodu taşıyan IBAN'lara sorgulamadan para transferi yapabildiklerini belirleyen Ticaret Bakanlığı da firmaları uyardı. Firmaların siber dolandırıcılık vakalarında varsa muhabir bankaya acilen bilgi verilmesi, yoksa gönderici bankayla iletişime geçilmesi, bilişim suçunun mağduru sıfatıyla şikâyet veya suç duyurusu yapılması, söz konusu vakalarda hesabının bloke edilmesi hâlinde ise serbest bırakma işlemini bankaların hukuki sürecin sonuna kadar ertelediği konusunda bilgi sahibi olması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, yine firmaların IBAN ve alıcı isminin eşleşmediği durumlarda nasıl olsa gönderilen paranın iade edileceği yanılgısı içinde olmaması gerektiği, Portekiz'deki bankacılık uygulamalarında IBAN'ın alıcı ismi ile eşleşmesi konusunda bir zorunluluk da bulunmadığı belirtildi.
FRANSA’DA DA YAŞANMIŞTI
Bunun yanı sıra banka hesaplarıyla ilgili bilgi paylaşımının kişisel verilerin ihlali anlamına geldiği hatırlatılırken, müşavirliğin banka hesaplarının akıbetiyle ilgili bilgi almak konusunda da herhangi bir yetkisi bulunmadığı, hukuki sürecin müşteki sıfatına haiz ve firmayı temsile yetkili avukatlar tarafından takip edilmesinin zorunlu olduğu bildirildi. Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz yıl mart ve temmuz aylarında da Fransa’da yaşanan farklı dolandırıcılık olaylarıyla ilgili olarak oda ve borsalar ile ihracatçı birliklerine yazı göndererek firmaları uyarmıştı.
Polis & Adliye, 17 Temmuz 2022 15:39
Yorumlar (0)
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
