Domates, soğan, patates ve limona yüzde 614 zam
Ekonomi, 17 Temmuz 2022 17:46Domates, soğan, patates ve limona gelen fahiş zamlar vatandaşı zora sokmaya devam ediyor.
Yıl başında açıklanan 4.253 TL olana asgari ücret yüksek enflasyona ve zamlara dayanamayarak eridi. Bunun üzerine asgari ücrete ara zam yapıldı. Yeni asgari ücret 5.500 TL olarak açıklandı. Ancak, yeni asgari ücretler daha cebe yansımadan zam üstüne zam yağdı. Çay, benzin, alkol, ekmek ve birçok ürünün ardından alkol ve dondurmaya da yine zam geleceği açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı verilere göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78,62'ye yükseldi. Bu rakama göre aylık artış yüzde 4,95 oldu. Üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 6,77, yıllık yüzde 138,31 arttı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan enflasyon ise yüzde 175,55 oldu.
Geçen yıl uzun süren kış ve yüksek nakliye ücretleri önce üreticiyi sonra da vatandaşın sofrasının 4 temel ürününü vurdu.
SOFRALARIN BEREKETİ KAÇTI
Sofraların bereketi ve dar gelirlinin temel ürünleri olan patates, kuru soğan, domates ve limon fiyatları geçen yıla göre yüzde 100-614 arasında değişen zamlar geldi. Bu 4 temel ürün zamlı bir şekilde tezgahlara indi. Vatandaşlar ise asgari ücretin yenilenmesine rağmen zorluk çekiyor. Çünkü, asgari ücreti eritecek zamlar art arda geliyor.
Geçen sene 70 kuruştan satılan patates bu yıl 5 TL, 60 kuruştan satılan kuru soğan ise hallerde en az 5 TL'den fiyatlanıyor. Marketlerde ise patates 12.95, kuru soğan ise 9.75 TL'den satılıyor.
ZAM ÜSTÜNE ZAM YAĞDI
Geçtiğimiz günlerde ise, mutfak tüpüne, şekere, çaya, yumurtaya, ekmeğe, dondurmaya, sigaraya ve alkole art arda zam gelmişti. Mayıs sonunda 11.50 liraya satılan İtalyan Algida markasına ait Magnum, son zamla 16 liraya çıkarken 36.90 TL’ye satılan kutu dondurma haziran başında gelen zamla 47.50 TL’ye bugün gelen zamla da 54.90 liraya satılmaya başlandı.
10 yıl önce 65 liraya satılan mutfak tüpünün Ocak 2021’deki fiyatı ise 215 liraydı. Mutfak tüpü fiyatı aralık ayında gelen 2 TL'lik zam sonrası 67 TL olmuştu. 1 Ocak 2021 yılında 120 TL'ye alınabilen 12 kilogramlık mutfak tüpü fiyatı 1 Aralık 2021 yılı itibarıyla 215 lira 50 kuruşa çıkmıştı. 2021 yılı içerisinde 11 ayda 12 kilogramlık tüp fiyatları 20 defa zamlandı ve artış %80'in üzerinde gerçekleşmişti.
Gelen zamla 12 kilogramlık mutfak tüpü fiyatı ise 315 TL'den satılıyor. Diğer yandan, mutfak tüpü son on sene içinde yüzde 384 zamlandı.
Ekonomi, 17 Temmuz 2022 17:46
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
