Devlet yoksuldan alıp zengine veriyor
Ekonomi, 15 Temmuz 2022 15:53VAVEK Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu, “Türkiye’de vergi yükü yoksulların üzerinde oluşuyor. Enflasyon arttıkça devlet zenginleşiyor. Devlet yoksuldan alıp zengine veriyor. Şeffaflık yok, denetim eksik” dedi.
Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu, yoksul halktan toplanan vergilerin devlet eliyle zenginlerin cebine akıtıldığını söyledi. Vergi toplanırken de harcanırken de yoksulların kaybettiğini, zenginlerin kazandığını ifade eden Bozoğlu, mevduat sahiplerine ödenen kur garantisinin bir kamu harcaması olmadığını, bu nedenle vatandaşın vergisinden ödenemeyeceğini savundu. Bozoğlu, bütçe harcamalarının sağlıklı denetlenebilmesi için kesin hesap komisyonunun muhalefet liderliğinde oluşturulmasını önerdi.
YÜK YOKSULUN SIRTINDA
SÖZCÜ'nün sorularını yanıtlayan VAVEK Başkanı Dr. Bozoğlu, Türkiye'de vergilerin hem toplanması hem de harcanması sırasında gelir dağılımının daha da bozulduğunu söyledi. Bozoğlu, “Türkiye'de ne yazık ki vergi yükü yoksullar üzerinde oluşuyor. Çünkü vergilerin yüzde 70'i dolaylı yoldan, direkt gelirle bağlantısı olmayan yoldan toplanıyor. Her adım attığımızda vergi ödüyoruz. Doğalgazı, elektriği yoksul da kullansa, zengin de kullansa aynı vergiyi ödüyor. Enflasyon yükselince fiyatlarla birlikte halkın ödediği vergi de artıyor. Halk daha fazla yoksullaşırken devlet zenginleşiyor. Halbuki asıl vergileme kazanç üzerinden yapılmalı” dedi.
DÜNYADA HERHALDE TEKİZ
Başkan Bozoğlu, kurdaki artışla birlikte halktan toplanan vergilerden kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerine daha fazla para aktarıldığını, KÖİ yetmiyormuş gibi bir de halkın parasının mevduat sahiplerine garanti olarak ödenmeye başladığını belirtti. Bozoğlu, “Ayşe teyzeden, Mehmet amcadan vergiyi topla, git mevduat sahibine öde. Herhalde biz bu konuda dünyada tekiz. ABD faizi artırdıkça kur daha da yükselecek, vatandaşın cebinden mevduat sahiplerine daha çok para akacak. Üstelik kamu harcaması olmadığı için bu ödeme yasal da değil” dedi.
Aktardığın para kimi zenginleştiriyor?
Turgay Bozoğlu, kamu harcamalarında şeffaflık ve hesap verebilirliğin kritik önem taşıdığını belirtirken, bu iki unsurda da büyük eksiklikler yaşandığını söyledi. Bütçe harcamalarının yeterince denetlenemediğini, Sayıştay raporlarının eksik geldiğini, ihalelerin yasa dışına çıkılarak yapıldığını belirten Bozoğlu, “Verginin toplanması da harcanması da gelir dağılımını değiştiriyor. Hiçbir harcama için ‘Ben yaptım, kime ne' denilemez. Aktardığın para kimi zenginleştiriyor? Parayı kimin için harcıyorsun? Halkın önceliğine göre harcamak ve hesap vermek temel kural. Kesin hesap komisyonu muhalefetin liderliğinde oluşmalı” dedi.
Pistler söküldü, canımız yandı
VAVEK Başkanı Bozoğlu, halktan toplanan vergilerle yapılan eserlerin siyasi gerekçelerle heba edilmesine anlam veremediklerini de belirtirken Atatürk Havalimanı pistlerinin sökülmesine tepki gösterdi. Bozoğlu, “O pistlerin sökülüp atılması canımızı yaktı. O pistler hepimizin cebinden alınan paralarla yapıldı. Ülke için çok büyük yatırımdı. Sırf diğer havaalanının müteahhidine söz verildi diye sökülmüş olması kamu yararıyla bağdaşmıyor” dedi.
Ekonomi, 15 Temmuz 2022 15:53
Yorumlar (0)
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
