Kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar
Ekonomi, 06 Temmuz 2022 00:11Enflasyon sarmalı yüzünden maaş zamlarının anlamı kalmadı. Zamlar enflasyonu, enflasyon yeni zamları doğuruyor. Enflasyon çözülmezse yoksulluk daha da derinleşecek.
Başı boş bırakıldığı için durmadan yükselen enflasyon, başta sabit gelirliler olmak üzere geniş halk kesimleri için adeta kabusa dönüştü. Enflasyon yeni zamları, yeni zamlar enflasyonu tetikledikçe halk her gün yeni zam dalgasıyla karşı karşıya kalıyor. Enflasyon dizginlenemediği için maaşlara yapılan zamlar anlamını yitiriyor. Kaşıkla verilen maaş zamları, enflasyon yoluyla, kepçeyle geri alınıyor.
ENFLASYONA 5-6 PUAN
Sadece asgari ücrete yapılan yüzde 29.3'lük zammın enflasyonu 5-6 puan yükseleceği hesaplandı. Uzmanlar, maaşlara her ay zam yapılsa dahi enflasyon sarmalının dar ve sabit gelirliyi vuracağını, bu nedenle acilen enflasyonun dizginlenmesi gerektiğini söylediler. Türkiye 2004-2016 yıllarının neredeyse tamamını tek haneli enflasyonla geçirdi. O dönemde kimse TÜİK'in önünde eylem yapmadı. Ancak enflasyonla mücadele bırakılınca 2017'den itibaren çift haneli enflasyon yeniden hortladı, bugünse sabit gelirlilere hayatı zindan eden ve sürekli büyüyen canavara dönüştü.
YANGINA BENZİN DÖKMEK GİBİ
İktidar enflasyon yükseldikçe başta asgari ücret olmak üzere ücretlere ara zam yapıyor. Ancak enflasyonla etkili bir mücadele başlatılmadığı için her zam yangın üzerine dökülen benzin etkisi yapıyor. Birçok işletme ürünlerine asgari ücret zammının en az 10 puan üzerinde zam yapmak için gün sayıyor. Ücret zamları ve fiyat artışları enflasyonu körüklüyor, enflasyon yeni ücret zamlarını zorunlu hale getiriyor. Sonuçta enflasyon sarmalı yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin eden çarka dönüşüyor.
Ücret zamları cüce kaldı
Son bir yılda enflasyon farkları da dahil memur maaşlarına yüzde 84.15, emekli aylığına yüzde 78.6, asgari ücrete de yüzde 94.6 oranlarında zam yapıldı. Ancak aynı dönemde ekmek yüzde 167, şeker yüzde 285, ayçiçek yağı yüzde 125, un yüzde 98, makarna yüzde 116, nohut yüzde 162, süt yüzde 153, yumurta yüzde 99 zamlandı. Elektrik fiyatları yüzde 181, doğalgaz yüzde 152 pahalandı. Asgari ücretli, memur ve emekliye yapılan ücret zamları çarşı pazardaki olağanüstü fiyat artışları karşısına adeta cüce kaldı.
Ekonomi, 06 Temmuz 2022 00:11
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
