KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi
İş Dünyası, 02 Haziran 2022 10:44KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu, 18 milyar 973 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın mayıs ayları içerisindeki en yüksek değer olduğunu paylaştı.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.2 artışla 18 milyar 973 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamının mayıs ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz. Mayıs itibariyle on iki aylık ihracatımız da 242.6 milyar dolar oldu. İhracatta yılın başından bu yana gerçekleştirdiğimiz performansın önümüzdeki aylarda da artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. Zeytinoğlu, mayıs ayında en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla; Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere olduğunu ifade ederek, bu ülkelerden yalnızca İngiltere’ye yapılan ihracatta yüzde 17.2’lik azalma olduğunu söyledi.
İTHALAT ALT KALEMLERİ
“Mayıs ayında ithalat yüzde 43.8 artışla 29 milyar 652 milyon dolar olarak gerçekleşti” diyen Zeytinoğlu, ithalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmesinde, tüketim malları ithalatındaki artışa dikkat çekerek, “İthalat alt kalemlerine baktığımızda; hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 52.4, yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 10.8 ve tüketim malları ithalatında yüzde 22.3 oranında artış olduğunu görüyoruz. Hammadde ithalatındaki yükselişte, dünya genelinde yaşanan fiyat artışları etkili. Tüketim malları kaleminde gerilemeler olmasını bekliyor, üretim ve yatırıma yönelik kalemlerde artışları olumlu buluyoruz” dedi. Mayıs ayında ithalat artışının ihracatın üzerinde gerçekleşmesinden mayıs ayında dış ticaret açığının yüzde 157’lik artışla 10.6 milyar dolar olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, bunun cari açığı artırabileceğini de ifade etti.
İş Dünyası, 02 Haziran 2022 10:44
Yorumlar (0)
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
