Kripto vurgunlarının önüne nasıl geçilir?
Siyaset, 27 Mayıs 2022 01:22Prof. İbrahim Ekşi: Kripto paraların spekülasyon veya yatırım amacıyla kullanılmasının önüne geçilecek ve sadece ödeme aracı olarak kullanılacak, değeri kontrol altına alınacak.”
Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ekşi kripto paralar üzerine dikkat çekici bilgiler verdi.
Prof. Ekşi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) tarafından Ankara’da düzenlenen ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli’ konulu programda konuştu.
‘Finans Piyasalarının Bugünü, Yarını ve Milli Ekonomi Modeli’ne Göre Olması Gereken Durumu’ konulu bir sunum yapan İbrahim Ekşi, “Sanal paraları ortaya çıkaran kişi bile belli değil. Merkezi bir otoritesi yok, arkasında bir devlet gücü yok. On binin üzerinde sanal para var. Hepimiz Bitcoin'i biliyoruz ama Bitcoin'in dışında 10 bin çeşit sanal para var. Bunlar herkes tarafından alınıp satılıyor. Şu anda 3 trilyon dolara yaklaşmış bir işlem hacmi var. Bu kadar para olur da vurgun olmaz mı? Türkiye'de geçen yıl yaşadığımız bir hadise Thodex diye bir kripto para platformu var biliyorsunuz. Burada yaklaşık 2 milyar dolarlık bir para uçtu gitti. Onun dışında Onecoin, Plustoken, Bitconnet, Savings&Trust, Pincoin ve Ifon diye epey bir şirket dolandırıcılık yapmış. 2021 yılında kripto para dolandırıcılığı sebebiyle yaşanan kayıplar 14 milyar dolar. Son günlerde de bazı sanal paralarda yüzde 99'a varan değer kayıpları söz konusu yani para erimiş. Zaten bizim piyasamızda keriz silkeleme diye literatüre girmiş bir kavram vardır. Bu resmen bir keriz silkeleme. O yüzden bu tür finansal kurumlarda oyun oynarken, alış veriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Paradan para kazanmaya yönelik bir eğilim söz konusu, bu bir realite. Siz reel sektörü ikinci plana iterseniz, siz insanların tarımdan, sanayiden, hayvancılıktan, sanayiden elde ettiği parayı önemsemez oraya gereken teşviki vermezseniz insanlar da paralarını götürüp FX piyasaya, sanal paralara veya borsalara yatırıyor. Oralarda işlem yapanların yaş ortalaması 15 - 16'ya düşmüş durumda. 300 - 500 lira ile bu piyasalara giriliyor” dedi.
.jpeg)
MEM’in Banka ve kripto paralara bakışı…
“Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli (MEM) buna kesin bir çözüm buluyor” diyen Prof. Dr. İbrahim Ekşi şöyle devam etti; “MEM diyor ki, bankalar sıfır faizli sistemle tefecilikten kurtarılıp kendi esas işlevlerine geçmelidir. Diğer taraftan bankalar, para satmak yerine basılan maliyetsiz parayı vatandaşa ulaştırmada köprü görevi görmelidir. Bankacılık sistemi çok acayip kar açıklıyor. Tabi açıklarlar; yüzde 14 ile parayı Merkez Bankası'ndan alıyor, yüzde 28-30 ile size bize satıyor. Şimdi bunlar kalkınmasınlar da ben mi kalkınayım. Milli Ekonomi Modeli'nde gerçek amacına ulaşan bankalar, paranın tekelleşmesinin de önüne geçmek üzere bir fonksiyon icra edecek. Devlet kripto parasını çıkaracak ve bunu devlet-millet ortaklığıyla kullanacak. Bu şekilde kripto paraların spekülasyon veya yatırım amacıyla kullanılmasının önüne geçilecek ve sadece ödeme aracı olarak kullanılacak, değeri kontrol altına alınacak.”
Siyaset, 27 Mayıs 2022 01:22
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
