Konut üretimi her geçen gün azalıyor!
Gündem, 25 Mayıs 2022 10:44Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,8 azaldı. Aynı dönemde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,5 daire sayısı yüzde 27,9 azaldı.
TÜİK verilene göre basın açıklamasında bulunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş; İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişler nedeni ile bir süredir müteahhitler önlerini görememeleri nedeniyle konut üretiminde frene basmıştı. Bir yandan konut fiyatlarının yükselmesi, bir yandan da demir, hazır beton ve çimento fiyatları gibi pek çok ürüne nerede ise günlük zamlar yapılması nedeniyle müteahhitler yeni projeleri bekletmek durumunda kaldılar.
Yeni konut üretiminin azalması ve talebin de artması nedeni ile konut fiyatlarının çok fazla yükselişte oldu. Sektör temsilcileri olarak hem satılık konut fiyatları hem de ev kiralarında ki düşüş için konut üretiminin arttırılması zorunluluğunu birçok kez dile getirdik diyen Keleş, açıklanan TÜİK Yapı İstatistikleri verilerine baktığımız zaman Türkiye'de 2021 senesinin aynı çeyreğine göre, 2022 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,5, daire sayısı yüzde 27,9, yüzölçümü yüzde 21,8 oranında azaldığını görmekteyiz aynı şekilde belediyelerin inşaat ruhsatı verdikten sonra yapımı tamamlanan binalara vermiş oldukları oturma izni olarak anılan yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısında da düşüş yaşandı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,1 artarken, daire sayısı yüzde 2,4 ve yüzölçümü yüzde 7,9 oranında düşüşünü görmekteyiz.
.jpeg)
Başkan Keleş; Açıklanan verilere bakarsak konut üretiminde ciddi düşüşler olduğunu görmekteyiz. Sektörümüzün canlılığı ve vatandaşımızın konut sahibi olması için taleplerimizi sürekli olarak dile getirdik. İnşaat malzemelerine gelen fahiş fiyat arışlarının önlenmesi, arsa maliyetlerinin düşürülmesi sonucunda konut üretimi artacaktır. Devletimizin ve belediyelerimizin konuta elverişli olan kamu arazilerini özel sektör ile beraber konut üretimini kazandırılmalı böylece %40-%50 arsa maliyetlerine dayanan girdi maliyeti düşürülecektir. Böylece en azından arsa maliyetini düşürme imkânı sağlayacaktır. Konut üretimin artması hem sektörümüzü hareketlendirecektir hem de konut fiyatlarının normale dönmesini sağlayacaktır böylelikle vatandaşımızın hem konuta erişimi hem de kira artışlarının yükselişi azalarak vatandaşlarımızın konuta erişiminin daha kolay olacağını öngörmekteyiz dedi.
Gündem, 25 Mayıs 2022 10:44
Yorumlar (0)
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
