Buğday krizi kapıda
Ekonomi, 07 Mayıs 2022 13:10Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle dünyanın önde gelen buğday ihracatçılarından Ukrayna’da buğday üretiminin yüzde 35 oranında düşebileceği belirtildi.
Fransız veri analizi firması Kayrros, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uydu fotoğraflarına dayanarak yaptığı analizde bu düşüşün geçen yıla göre yüzde 35 oranında olacağı tahmininde bulundu.
Tarımda akaryakıt ve personel sıkıntısı çekildiğine dikkat çeken Kayrros bu yıl Ukrayna'da 21 milyon ton buğday üretileceği tahmininde bulundu. Bu sayının 2021'e göre 12 milyon ton daha az olduğu ve son beş yılın ortalamasına göre de yüzde 23 oranında daha düşük olduğu kaydedildi.
"RUS ORDUSU ODESSA LİMANI'NI BLOKE EDİYOR"
Kayrros, savaşın sürmesi ve çatışmaların ülkenin buğday üretiminde önemli paya sahip, doğu bölgelerinde yoğunlaşması nedeniyle üretimin tahmin edilenden de az olabileceğini açıkladı. Hasadın yapılması halinde dahi, ürünün işlenmesi ve nakledilmesinin altyapının zarar görmesi nedeniyle bir hayli zor olduğuna ve Rus ordusunun Odessa Limanı'nı bloke ettiğine dikkat çekildi.
Kayrros'un değerlendirdiği NASA fotoğrafları tarlaların 14-22 Nisan tarihleri arasındaki durumunu gösteriyor. Ukrayna hükümeti ise daha önce yaptığı açıklamada ülkenin buğday üretiminin yarı yarıya azalacağı tahmininde bulunmuştu.
700 BİN TON TAHIL KAYIP
Verimli topraklara sahip Ukrayna, Avrupa'nın tahıl ambarı olarak niteleniyor. Savaştan önce dünyanın dördüncü büyük mısır ithalatçısı olan Ukrayna, buğdayda da dünyanın en büyük üçüncü ithalatçısı olma yolundaydı. Tüm dünyada buğday ithalatının yüzde 12'sini Ukrayna gerçekleştiriyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ukrayna'da 700 bin ton tahılın da kaybolduğunu açıkladı. FAO Pazar ve Ticaret Direktörü Yardımcısı Josef Schmidhuber Rus birliklerinin tahıla el koyup kendi ülkelerine gönderdiklerini tahmin ettiklerini söyledi.
Ekonomi, 07 Mayıs 2022 13:10
Yorumlar (0)
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
