Bakanlık maaşları yanlış yatırdı
Gündem, 04 Mayıs 2022 21:18Başöğretmen ve uzman öğretmenlerin Ankara’da farklı, 81 ilde tam tersi kadrolarla sisteme kayıt edildiği ortaya çıktı. Hak eden on binlerce öğretmen yıllardır eksik, hak etmeyenler fazladan uzmanlık ve başöğretmenlik maaş farkı almış. Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı.
Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 16 yıl önce bir kez tanıdığı hakla 83 bin 350 kişiyi uzman öğretmen, 100 kişiyi de başöğretmen yaptı. Öğretmenlik Meslek Kanunu yaklaşık 3 ay önce çıktı. Böylece, uzman öğretmenlere bin 310 lira, başöğretmenlere 2 bin 620 lira maaş farkı ödenmesi ilk kez yasal statüye kavuştu. Bakan Mahmut Özer, “60 yıllık hayal gerçekleşti” sözüyle yasayı, öğretmenlere müjdelemişti. Oysa, MEB'in meslekte 7 yılını dolduran 83 bin 350 öğretmene verdiği ‘uzman öğretmen' ve 100 öğretmene verdiği ‘başöğretmen' kadrolarını bile yönetemediği, kendi açtığı incelemeyle ortaya çıktı.
İNCELEME BAŞLADI
Maaşı, 16 yıldır 250 lira ile bin lira yüksek yatan uzman öğretmen ve başöğretmenler olduğu gibi bu unvanı mahkeme kararıyla hak ettikleri halde eksik yatan on binlerce öğretmenin mağdur edildiği saptandı. MEB kayıtlarında, “uzman öğretmen” veya “başöğretmen” görünüp, 81 ilde tam tersi unvanlarla yer alan öğretmenlerle ilgili çelişkili durum Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural'ın dikkatiyle ortaya çıktı. 81 il valiliğini resmi yazıyla uyaran Vural, 13 Mayıs 2022'ye kadar başöğretmen-uzman öğretmen kadrolarının incelenip, MEB'e iletilmesini istedi. 83 bin 450 kadro tek tek inceleniyor.
HESAPLAR KARIŞTI
Resmi talimatta Genel Müdür Vural, “Bakanlık kayıtları ve valiliklerden gelen yazıların incelenmesi sonunda, mahkeme kararıyla sertifikası iptal edildiği halde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince bazı öğretmenlere, uzman ve başöğretmen unvanı için eğitim öğretim tazminatı ödenmesine devam edildiği görüldü” diyerek, haksız ödemeye dikkat çekti.
Bakanlık, valilik ve kaymakamlıklar aleyhine idari dava açıp kazanan ve mahkeme kararıyla ‘uzman öğretmen' ve ‘başöğretmen' unvanını hak eden öğretmenlere de dikkat çekerek, bu öğretmenlerin adlarına sertifika düzenlenmediği için mağdur olduğunun tespit edildiğini bildirdi, MEB ayrıca, bakanlık sistemi MEBSİS'de uzman öğretmen-başöğretmen görünen ama mali ve özlük haklardan yararlanmayan öğretmenler olduğuna dikkat çekti.
Maaşlar artacak!
Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki değişiklikle, 20 yılını dolduran 75 bin 669 kişi başöğretmenlik için başvurabilecek. MEB' de kadrosu olup doktoralı 2 bin 234 ve yüksek lisanslı 115 bin 257 öğretmenin “uzman öğretmenlik” için sınava girmeleri gerekmiyor. Uzman öğretmenlerin maaşı bin 310 lira ve başöğretmen maaşı 2 bin 620 lira artacak.
KADRO VE MAAŞ DEĞİŞECEK
16 yıl önce meslekte 7 yılını dolduran 83 bin 350 kişi bir defaya mahsus uzman öğretmen ve 100 kişi de başöğretmen yapılmıştı. Yeni yasayla birlikte şimdi meslekte 10 yılını dolduran 496 bin 286 kişi uzman öğretmen olabilecek. Uzman öğretmen sayısı 579 bin 636'ya ve başöğretmen sayısı 75 bin 779'a çıkacak. Toplam 655 bin 415 öğretmenin kadro tipi ve maaşı değişecek.
BAKANLIK KAYBETTİ
MEB aleyhine öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı ile ilgili 19 bin 107 dava açıldığını resmi yazıda anlatan Genel Müdür Cevdet Vural, davalardan çoğunun idare aleyhine sonuçlandığı, sadece 5 bin 434'ünün bakanlık lehine sonuçlandığı ve bu sertifikaların iptal edildiğini daha önce valiliklere bildirdikleri uyarısı da yaptı.
Gündem, 04 Mayıs 2022 21:18
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
