Ramazan ayında beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz?
Sağlık, 02 Nisan 2022 15:14Özel Atakent Cihan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fulya Efe, Ramazan Ayı’nda sağlık bir şekilde nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.
Ramazan ayının gelmesiyle beraber sofralarımız kalabalıklaşır, daha çeşitli bir menü hazırlanır ve uzun süren bir açlık sonrası iftar vakti oruç açıldığına yeme kontrolü kaybedilebilir. Büyük porsiyonlarda hızlı bir şekilde yemek yemek vücudumuzda kötü etkiler oluşturabilir. Peki ramazan ayında beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz?
Sahur
Sahur, atlanmaması gereken bir öğündür. Atlandığı takdirde kan şekerinde erken saatlerde düşüşler yaşanır. Sahurda protein ağırlıklı bir kahvaltı yapmak ve kompleks karbonhidratları kullanmak en doğru seçenektir.
Örnek bir sahur menüsünde şunlar yer almalıdır:
• Haşlanmış yumurta
• Peynir (az yağlı-az tuzlu)
• Zeytin
• Tam buğday ekmeği
• 1 porsiyon taze meyve
• Yeşillikler (yağsız)
Sahurda bu şekilde beslenildiğinde gün içinde tokluk süresi daha da uzar; günlük alınması gereken enerji ve besin öğelerinin bir kısmı daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmiş olur. Hamur işinden, aşırı tuzlu, yağlı ve ağır yemeklerden sahurda uzak durmak gerekir.
İftar
İftar zamanı geldiğinde çorba, salata, kahvaltı türü besinlerle oruç açmak en iyi seçenektir. Bu seçenekler tüketildiğinde yemeğe 15 dakika verilir ise tokluk hissi daha erken oluşmaya başlar ve yenilecek olan yemek miktarı azalır. Böylelikle gereksiz kalori alımından kaçınılabilir. İftarda çok yağlı ve yüksek karbonhidratlı (pirinç pilavı, makarna, hamur işi vb.) yemekleri tüketmemek gerekir. Yemeklerde haşlama, fırında buğulama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Örnek Bir İftar Menüsü
• 1 kase çorba (unsuz-kremasız)
• 1 tabak ana yemek (kurubaklagil-etli sebze yemekleri-tavuk-et-köfte-fırında balık)
• Yoğurt
• Bol salata (yağsız)
• Tam buğday ekmeği
• 3-4 adet zeytin
• 1-2 adet hurma
Ramazan ayı boyunca her gün olmamak kaydıyla aşırı şerbetli, kızarmış ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Yemeklerinizi yavaş ve çok iyi çiğneyerek tüketin. Yemeklere küçük porsiyonlarla başlayın. İftar ve sahur arasında en az 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Sindirimi kolaylaştırmak ve metabolizmaya katkı sağlamak amacıyla iftardan 1,5-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşler yapın. İftardan 2 saat sonra acıkma veya yemek yeme isteği oluşursa 1 avuç içi kadar çiğ kuruyemiş tüketilebilir, yanında kefir içilebilir. Kefir aynı zamanda sindirime yardımcı olacaktır.
Sağlık, 02 Nisan 2022 15:14
Yorumlar (0)
Kocaelispor Başkanı Recep Durul, KOTO’da ağırlandı
Darıca’da Başkan Bıyık öğrencilerle sahili temizledi
Dilovası Meclisi’nde kararlar oy birliği ile alındı
Sürekli lafı çarpıtarak önüne gelene dil uzatanların son marifeti!
Satılmadık kurum kalmadı, hesap verilmiyor!
Büyükşehir’in o tesisi örnek gösterildi
Dervişoğlu, Bahçeli'yi topa tuttu
Bilnet Okulları öğrencileri Vali Aktaş’la röportaj yaptı
Derince’de yine iş arayanlar ve işverenler bir araya gelecek
Araçlar bu yollar yüzünden mahvoluyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe sorunlar KOTO’da masaya yatırıldı
İşsiz kalanların sayısı çığ gibi artıyor
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
