PKK’lılar teröristtir, savaşçı değil
Gündem, 28 Şubat 2022 22:47Avrupa Konseyi toplantısına katılan Başkan Büyükakın, YBYK’nın son raporunda PKK’lı teröristlere ‘savaşçı’ denilmesine sert sözlerle tepki gösterdi
Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi(YBYK) Ulusal Heyeti Başkanlığı görevini de yürüterek, Türkiye’yi uluslararası düzeyde temsil ediyor. Avrupa Konseyinin yerel yönetimleri temsil eden en önemli organlarından biri olan YBYK’nın Türkiye Ulusal Heyetine Başkanlık eden Büyükakın, sık sık uluslararası toplantılara katılarak Türkiye’nin yerel yönetimler alanında sözcülüğünü yapıyor. Son olarak YBYK’nın online düzenlediği toplantıya iştirak eden Başkan Büyükakın, ‘’Raportörler tarafından hazırlanan son raporda Avrupa’nın PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığı belirtilmesine karşın, aynı maddede teröristlerden ‘savaşçı’ olarak bahsedilmesi 30 binin üzerinde vatandaşını bu terör örgütü sebebiyle kaybeden Türk halkına büyük bir saygısızlıktır. PKK’lı teröristlere savaşçı denilmesi asla kabul edilemez’’ sözleriyle hazırlanan rapora tepki gösterdi. Başkan Büyükakın, konuşmasının başında Ukrayna’da yaşanan savaştan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. Başkan Büyükakın, ‘’Masum insanların hayatlarına dair duyduğumuz endişeyi ve barışın hızla yeniden tesisine ilişkin yürekten temennilerimizi ifade ediyorum’’ dedi.
AVRUPA HEYETİ GÖRÜŞMELERE YETERLİ SÜRE AYIRMADI
YBYK’nın tüm üyelerinin katılımıyla online olarak gerçekleşen toplantıda dikkat çeken bir konuşma yapan Başkan Büyükakın, yaşanan bazı olumsuzluklara dikkat çekti. ‘’Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi raportörlerini ülkemize yaptıkları ziyaret çerçevesinde ağırlayarak gerekli desteği verdik’’ diyen Başkan Büyükakın, ‘’Ancak, ziyaretleri sırasında eş-raportörler Ulusal Heyetimiz ile istişarelerinin layıkıyla yürütülmesi için gerekli olduğunu düşündüğümüz süreyi ayırmadılar. Bu vesileyle bundan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek isterim’’ ifadesini kullandı.
RAPORLA İLGİLİ ÇEKİNCE VE YORUMLAR
Raporun hazırlanma sürecinde YBYK usul ve esaslarının tam olarak takip edilmemesinin raporun oluşum sürecine gölge düşürdüğüne de değinen Başkan Büyükakın, ‘’Komite Başkanına ve raportörlere ilettiğimiz mektupta da belirttiğimiz gibi, doğru olan yöntem raporun öncelikle görüşme yapılan muhataplara ya da en azından Ulusal Heyete önceden danışılması amacıyla sunulması olduğunu iletmiştik, yapılan istişarelerden sonra raporun görüşülmesinin bugüne ertelenmesini memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim. Bu süreçte raporla ilgili çekincelerimizi ve yorumlarımızı rapora işleyerek komite sekretaryasıyla paylaşma imkanı bulduk’’ dedi.
RAPORDA USUL VE ESASLARA UYMAYAN MADDELER VAR
Raporla ilgili çekince duydukları noktalara da konuşmasında yer veren Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Öne çıkardığımız çekinceli konuların başında, raporun taslak karar bölümünde Madde 5.b’de ‘Raportörleri Türkiye’deki yerel ve bölgesel yönetimler bağlamındaki son gelişmeler hakkında İzleme Komitesini düzenli olarak bilgilendirmeye davet eder.’ ifadesi yer almaktadır. Usul ve esaslara göre her ülkeye beş yılda bir izleme ziyareti yapılır. Böylesi bir süresiz gündemin oluşumu için usul ve esasların hangi maddesine dayanılmıştır? Daha önce başka bir ülke için süresiz İzleme Gündemi yaratılmış mıdır? Bu tür önermeler, Ulusal Heyetimiz ile Kongre arasındaki diyaloğu zedelemektedir. Ayrıca sanki belirli ülkelere yönelik farklı uygulamalar getirilmek istendiği algısı yaratabilmektedir.’’
.gif)
TERÖRİSTE SAVAŞÇI DEMEK TÜRK HALKINA SAYGISIZLIKTIR
Raporda yer alan Türkiye’ye yönelik rahatsız edici bazı ifadelere de şiddetle karşı çıkan Başkan Büyükakın, ‘’Raporun taslak öneri ve karar bölümleri ile açıklayıcı bildiri kısımlarında sıklıkla tekrar edilen ‘terörün Türkiye Hükümetince geniş tanımlanması’ ifadeleri de bizleri hayrete düşürmektedir. Dünyada Türkiye kadar terörden muzdarip ve Türk halkı kadar terörden etkilenmiş başka bir ülke ve halk bulmak neredeyse mümkün değildir. Raporun 256. maddesinde Avrupa’nın PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığı belirtilmesine karşın, aynı maddede teröristlerden ‘savaşçı’ olarak bahsedilmesi 30 binin üzerinde vatandaşını bu terör örgütü sebebiyle kaybeden Türk halkına büyük bir saygısızlıktır. Söz konusu savaşçı ifadesinin değiştirilmesini özellikle talep ediyorum’’ açıklamasını yaptı.
BELEDİYELERDE EŞ BAŞKANLIK SÖZ KONUSU OLAMAZ
Raporda belirtilen sözde eş başkanlık kavramına da şiddetle karşı çıktıklarını vurgulayan Başkan Büyükakın, raporun bu maddesini de şu sözlerle eleştirdi; ‘’Türkiye’de belediyeler kendi idari yapılanmalarını oluşturabilirler ancak bu yapılanmanın çerçevesini belirleyen çeşitli yasalar bulunmaktadır. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde olmadığı gibi Türkiye belediye idaresinde de eş başkanlık sistemine mevzuatımız yer vermemektedir. Burada resmi unvanı olmayan sözde eş başkanların belediye idaresindeki aldıkları kararlar ve yürüttükleri ihaleler mevzuata aykırıdır ve belediye personelini töhmet altında bırakmaktadır. Kaldı ki eş başkanlık söylemine dayanak gösterilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 6.1 maddesine ülkemizin beyanı bulunduğunu, dolayısıyla bu maddeyle bağlı olmadığımızı hatırlatmak isterim.’’
RAPORLA İLGİLİ ÇEKİNCELER RESMİ OLARAK İLETİLECEK
Başkan Büyükakın, YBYK Başkanı ve komite üyeleri tarafından dikkatle dinlenen konuşmasında raporda yer alan birçok konu ile ilgili çekinceleri bulunduğunu, bunları ilerleyen süreçte Kongreye resmi olarak da ileteceklerini ifade etti. Başkan Büyükakın, son olarak Kongre ve kendisinin başkanlığını üstlendiği Ulusal Heyet arasındaki işbirliği ve sağlıklı iletişimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bahsedilen hususların dikkate alınması temennisini iletti.
Gündem, 28 Şubat 2022 22:47
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
