Magnezyum ve alüminyum alaşımlar için milli hamle
Eğitim, 23 Şubat 2022 11:06Üniversite, kamu, STK ve Sanayiciyi bir araya getiren "Magnezyum alaşımları için ikiz merdaneli döküm sistemi" işbirliği protokolü GTÜ, TÜBİTAK-MAM, SAHA, SİMA ALÜMİNYUM ve GTÜ Teknopark arasında imzalandı. Protokol sonrası çalışmalar ile magnezyum ve alüminyum alaşımların Ar-Ge'sinin yapılması ve seri üretime geçilmesi amaçlanıyor.
Yapılan protokol ile kurulacak olan ikiz merdane döküm sisteminde, döküm tekniklerinde üretilen ürünlerin kalınlıkları ek işlemlere gerek kalmadan doğrudan ince metal levhalar halinde üretilecek. Döküm kalınlığı 2-10 mm arasında olan ikiz merdane levha döküm yöntemi ile diğer yöntemlere göre hem yatırım maliyetinin hem de önceki döküm yöntemlerinde harcanacak zamanın düşük olmasını sağlanacak.
Türkiye'de üretimi yapılmayan nadir ve özel alaşımların, kurulacak olan döküm tekniğiyle beraber AR-GE çalışmalarının yapılmasına ve devamında bu stratejik alaşımların üretilerek ülkemize kazandırılmasına imkân sağlanacak. Bu yöntemle üretilecek alaşımlar havacılıkta, hava araçlarının gövdelerinde ve bağlantı aksamlarında; otomotiv sektöründe, elektrikli araçların hafifletilmesinde kullanılacak.
Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Senato Salonu'nda yapılan protokol törenine GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, TÜBİTAK-MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Saha İstanbul (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) Genel Sekreteri İlhami Keleş, SİMA ALÜMİNYUM Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kırboz, GTÜ Teknopark Genel Müdürü Zübeyde Demirkapu katıldı.
İmza töreninde konuşan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan “Ülkemizde eşine ender rastlanan bir birlikteliğe imzalatacağız, ülkemizde özellikle alüminyum levha ve magnezyum levha konularında üretime yönelik bir çalışmayı gerçekleştireceğiz. Ülkemiz için savunma sanayisi ve sivil sanayi için önemli katkılar sunacağına inandığımız AR-GE faaliyetleri olacak. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
TÜBİTAK-MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil burada yaptığı konuşmada “Bugün burada üniversite, sanayi, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile ideal bir iş birliği modelini hayata geçiriyoruz. TÜBİTAK MAM olarak üniversite ve sanayi arasındaki önemli adımı atan pozisyondayız. Teknoloji hazırlık seviyesi olarak temel bilginin üretildiği üniversitelerle yine sanayimizin rekabet gücünü geliştirmek için ; aslında biz temel bilgiyi uygulamalı araştırmaya dönüştüren her türlü iş birliği ve araştırmanın içindeyiz yer alıyoruz. TÜBİTAK MAM olarak sanayi ve üniversitelerimizle kol kola ülkemizin ihtiyaç duyduğu milli teknolojileri geliştirmek istiyoruz. Burada bunun çok önemli adımını tüm paydaşlarımızla beraber atacağız.” ifadelerini kullandı.
Saha Genel Sekreteri İlhami Keleş ise “Temel motivasyonumuz ülkenin dışa bağımlı olduğu konularda bu bağımlılığı ortadan kaldırmak üzere gerek sanayinin, gerek üniversitenin, gerek firmaların kendi özelindeki yeteneklerin konsolde edilerek buralardan milli yetenekler geliştirilmesi ve bu milli yeteneklerle milli teknoloji hamlesinin hayat bulması ve buna dair somut projelerle ilerleniyor olması. Buda o projelerden birisi. Adım adım böyle projelerle teknolojimizi yukarılara taşımaya gayret ediyoruz. Bu tür çalışmaların örnek olması ve çoğalmasını temenni ediyorum.
SİMA ALÜMİNYUM Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kırboz tüm bilgi birikimlerini buraya aktarmayı hedeflediklerini belirterek ülkemiz adına hayırlı bir proje olmasını temenni etti. GTÜ Teknopark Genel Müdürü Zübeyde Demirkapu iş birliği içinde yer alan paydaşlara teşekkür ederek, üniversite sanayi iş birlikteliklerinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmaların ardından protokol imzalanarak aile fotoğrafı verildi. Buradaki programın ardından Protokol heyeti GTÜ Teknopark içinde yer alan Dronepark firmalarından FLY BVLOS Teknoloji firmasına teknik gezi gerçekleştirdiler.
.gif)
Eğitim, 23 Şubat 2022 11:06
Yorumlar (0)
İzmit Belediyesinin 1 TL'lik nikah ücreti gündem oldu
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
