Elektrik ve doğalgazda indirim yok mu?
Gündem, 11 Şubat 2022 15:42Enerji Bakanı Fatih Dönmez elektrik şirketleri ile yapılan toplantı sonrası konuştu. Enerji Bakanı yüksek faturalarla ilgili muhalefeti suçladı. Fahiş faturaların sebebinin küresel olduğunu söyledi.
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, elektrik firmalarıyla zirve sonrasında açıklama yaptı. Dönmez merakla beklenen fatura indirimleriyle ilgili müjdeyi vermezken "Enerji fiyatları küresel bir sorun haline geldi. Elektrik dağıtım şirketleriyle kriz yönetimi üzerine görüştük" dedi.
Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Elektrik dağıtım şirketlerimizle bir araya gelerek çalışmaları değerlendirdik. Uyarılarımızı yaptık. Güçlü ve zayıf olduğumuz noktaları değerlendirdik. Bizim açımızdan verimli bir toplantı oldu. Enerji sektörünün üretim iletim dağıtım şeklinde yeniden düzenlenmesi sektörün büyümesinde yeniden ivme kazandırmıştır.
Dağıtım şirketleri tarafından 40 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu yıl bu rakam 67 milyar liraya yükselecek. Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı genişletiyoruz. 100 milyar dolarlık yatırım son 20 yılda yapıldı. 100 bin megavata elektriğimizi son 20 yılda ulaştırdık.
Enerji sektörü her gün kendini yenilerken alt yapı yatırımları ve serbest piyasa atılımlarıyla örnek gösterilirken muhalefetini Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin adeta freni boşlamış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan indiğini görüyoruz. Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan siyasetin önüne ne gelirse sürüklediğini halkı kışkırtmaya yönelik adımlarından sonuncusuna geçtiğimiz günlerde rastladık.
Enerji sektörü her gün kendini yenilerken alt yapı yatırımları ve serbest piyasa atılımlarıyla örnek gösterilirken muhalefetini Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin adeta freni boşlamış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan indiğini görüyoruz.
.jpg)
Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan siyasetin önüne ne gelirse sürüklediğini halkı kışkırtmaya yönelik adımlarından sonuncusuna geçtiğimiz günlerde rastladık.
Sorumsuzluklarıyla nasıl bir hezeyanda olduklarının farkın olmamalılar. Her türlü görüşe açığız. Ancak provokasyondan medet umanların karşısında olacağız. Biz kamuoyumuzla süreci hep paylaştık.
Önerilere göre çalışmalarımıza devam edeceğiz. İftira ve yalanların başrolde olduğu bir siyaset var. Her şey bu siyaset üzerinden ilerliyor. Biz de bununla karşı karşıya kalıyoruz.
Özellikle dünyada son zamanlarda ciddi darboğazı söz konusu. Enerji fiyatları küresel sorun haline geldi. 2021'den itibaren elektrik üretiminin ana hammaddelerinden kömür 5 kat arttı. Tonu 50'den 250 dolara çıktı. Doğal gaz fiyatları 10 kat arttı.
Bildiğiniz gibi yüzde 99'unu yurtdışından ithal ediyoruz. Petrolün yüzde 92'sini ithal ediyoruz. Elektriğin ithal kaynaklara bağımlılığımız yüzde 50. Temel sorun elektrik enerji üretim maliyetleri. Tedarik süreçlerindeki diğer unsurların etkisi bu kadar değil.
Elektrik altyapımızı güçlendirirken, dünyada hızla artan enerji fiyatlarından vatandaşlarımızı korumak için her türlü tedbiri aldık. Destek mekanizmalarımızı hayata geçirdik. 2021 yılında elektrik ve doğal gaz faturalarında hükûmetimiz 100 milyar liralık destekte bulundu. Yıllık 5 bin lira hane halkına böldüğümüzde... Geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle akaryakıttan ÖTV almamıştık. 65 milyar lira demek bu da... Dolaylı ve doğrudan desteklerin tutarı 165 miyar lira.
Yüzde 50 desteğimiz devam ediyor elektrikte, doğal gazda ise yüzde 75 seviyesinde. 100 TL'lik elektrik maliyetinin 50 lirasını devletimiz karşılıyor. Doğla gazda da 75 TL'si... Bu süreçte enerji sektöründen özellikle sürece daha fazla katkı sağlamalarını beklediğimizi ifade ettik. Tarifelerin dışında sosyal destek kapsamında son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz. 2.1 milyon hane yararlanıyor. 6.4 milyar liraya ulaştı. Doğal gazı da ısınma yardımına dahil edildi. Hane sayısı 4 milyona çıkarıldı.
Aile Bakanlığı ile çalışıyoruz. 450 ile 1150 arasında doğal gaz desteği yıllık olarak sağlanacak. Küçük ölçekli işletmeler ve STK'lardan gelen önerileri değerlendiriyoruz. Kim neyi söylerle söylesin biz her zaman doğruları söyleyeceğiz."
Gündem, 11 Şubat 2022 15:42
Yorumlar (0)
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
