Erdoğan'ı engelleyecek
Siyaset, 09 Şubat 2022 07:37Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. dönem adaylığına ilişkin tartışmalar sürerken DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan "Sayın Erdoğan’ın bir kere daha Cumhurbaşkanı olmasını engelleyecek vatandaşlarımızdır, seçmendir” açıklamasında bulundu.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkez binasında haftalık değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. dönem adaylığına ilişkin tartışmalara katılan Babacan, “Biz bunu bugün için çok faydalı bir tartışma alanı olarak görmüyoruz. Bir hukuk tartışması olabilir bu konuda fakat siyasi perspektiften baktığımızda Sayın Erdoğan’ın bir kere daha Cumhurbaşkanı olmasını engelleyecek vatandaşlarımızdır, seçmendir.” dedi. DEVA Partisi lideri Ali Babacan, yarın İstanbul’da Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı’nı açıklayacaklarını duyurdu.
Milletvekillerinden 11’inin istifa etmesiyle ara seçime gidilmesi tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, “Ülkemizin gerçekten bir ara seçimi değil mümkün olan en kısa zaman da bir genel seçime ihtiyacı var.” dedi.
ERDOĞAN'I ENGELLEYECEK OLANI AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olması ile ilgili hukuki tartışmalar ile ilgili soru üzerine Babacan, “Bu konuda hukukçuların kahir ekseriyeti cumhurbaşkanının şu anda ikinci döneminde olduğunu söylüyor. Bu konu nihayetinde bir ihtilaf konusu olursa Yüksek Seçim Kurulu’na giderse, YSK’nın bu konuda Sayın Erdoğan’ı kırmayacağını bekleriz. Ancak biliyorsunuz Anayasa’da bir hüküm var, Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde eğer Meclis, seçim kararı alır da ülkeyi seçime götürürse o zaman bir dönem daha hak oluşuyor. Biz bunu bugün için çok faydalı bir tartışma alanı olarak görmüyoruz. Bir hukuk tartışması olabilir bu konuda fakat siyasi perspektiften baktığımızda Sayın Erdoğan’ın bir kere daha Cumhurbaşkanı olmasını engelleyecek vatandaşlarımızdır, seçmendir.” açıklamasında bulundu.
Babacan yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:
BAHÇELİ KRİZ ÜRETİM MERKEZİ
Biliyorsunuz, krizlerin bir ortağı var. Bahçeli. Krizlerin ortağı, ikide bir Türk Tabipleri Birliği’nin kapatılmasını istiyor. Zaten, ağzından şimdiye kadar vatana millete hayrı dokunacak tek bir söz bile duymadık ki. İcraat zaten yok, tam bir kriz üretim merkezi. İşi gücü bırakmış, bir meslek kuruluşuyla kavga ediyor. Ben buradan, Sayın Bahçeli’ye bir kez daha çağrı yapıyorum. Eğer sağlık çalışanlarımızın çalışma koşullarını iyileştirecek bir öneriniz varsa ortaya koyun. Ona buna saldırmayı bırakın da halk sağlığının faydasına bir fikriniz varsa söyleyin.
BİR GÜVENLİK MESELESİ ÇIKSA DEMEK Kİ FELÇ OLACAK
Elektrik kesintileri, doğalgaz kesintileri bunları biz daha önce görmemiştik. Tamamen yanlış yönetimin, kötü yönetimin sonucunda yaşanan olaylar bunlar. Türkiye’nin göreli olarak sosyo-ekonomik kalkınmışlıkta oldukça göstergeleri yükseltilmiş bir şehirden, Isparta’dan bahsediyoruz. Ülke yönetimin geldiği noktayı Isparta bize en açık şekilde gösterdi. Şu anda bu ülke yönetilmiyor, yönetilmiş gibi yapılıyor. Yetkinin mutlaka devlet kademesine yukarıdan aşağıya doğru delege edilmesi gerekiyor ve merkezden başkent Ankara’dan yetkinin delege edilmesi gerekiyor. Yerinden yönetilmesi gerekiyor bu ülkenin. En ufak kriz Ankara’ya geldiğinde Ankara felç oluyor. Bakanlar sorun çözecek yetki ile donatılmış değil. Allah korusun, memleketin başına daha kötü işler gelse, bir iç güvenlik dış güvenlik meselesi başımıza çıksa demek ki bunlar tamamen felç olacaklar.
ERDOĞAN ZAMMI
Son bir yılda, yani 1 Şubat 2021’den bugüne benzine yapılan zam yüzde 111, mazota yapılan yüzde 133. Aynı dönemde de dolar kurundaki artış yüzde 88. Dolar bazına vurduğumuzda benzine zammın yüzde 12, mazota zammın ise yüzde 24 olduğunu görüyoruz. Aradaki fark, tamamen kur artışı. ‘Dünya da enflasyon var’ diyorlardı. Dünyadaki enflasyon benzin fiyatının yüzde 12 mazot fiyatının yüzde 15 artması gibi zamlar. Peki niye bizde yüzde 111, yüzde 133. Aradaki fark Erdoğan’ın kuru patlatmasının farkı. Eğer bugün Sayın Erdoğan, ekonomiyi düzgün yönetseydi, faizi de döviz kurunu patlatmasaydı, bugün 15 küsurlarda olan benzin ve mazot fiyatları şu anda sadece 8 küsur lira olacaktı. Eğer bugün mazot ile benzin 8 küsur liralarda değil de 15 küsur liradalarsa aradaki fark Erdoğan zammı.
YARGI SADECE ADALET VE HUKUK GRUBUNUN İÇİNDE OLMALIDIR
AİHM, 2021 yılında en çok insan hakkı ihlalini Rusya, Ukrayna ve Türkiye’de tespit etti. Lig bu. Ülkemiz geçen yıl, en çok ifade özgürlüğünü ihlal etmekten kusurlu bulundu. Öte yandan kendi Anayasa Mahkememiz de bireysel başvuru istatistiklerini yayınladı. Anayasa Mahkemesi’nde esastan incelenen dosyaların yüzde 97’si ihlal kararıyla sonuçlanmış… 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle kendi vatandaşlarımızın Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmasının önünü açmıştık. Peki, Anayasa Mahkemesi en çok hangi hakkın ihlal edildiğini söylüyor? ‘Adil yargılanma’ hakkının. 2013-2021 yılları arasında verilen ihlal kararlarının yüzde 76’sı adil yargılanma hakkının ihlali. Anayasa Mahkeme’sinin ‘Türkiye’de adil yargılanma yok artık’ dediği bir noktadayız şu anda….
Yargının Türkiye’de artık tarafsızlığı ve bağımsızlığı önemli ölçüde kalkmış durumda. Kuvvetler ayrılığı yıpratılmış durumda. Yargı, bütünüyle Sayın Erdoğan’ın ve yakın çevresindekilerin kontrolü altında. Bir de haberlerde okuyoruz; yok yargıda şu grupla bu grup arasındaki tartışmalar şunlar bunlar. Hukukun hakkın ayaklar altında olduğu bir yargı sisteminden bahsediyoruz. Böyle bir ülkede ne ifade özgürlüğü olur ne de yargılamalar adil yapılabilir. Yargıda gruplar olmaz. Yargı sadece adalet ve hukuk grubunun içinde olmalıdır.
BU ‘PARTİLİ DEVLETİN’ GÖSTERGESİDİR
2010-2013 arasında hakaret suçlamasıyla açılan soruşturma sayısı 2 bin. Bunlardan sadece 580’i de davaya dönmüş. Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılından 2020 yılına kadar ki dosya sayısı 160 bin ve bunlardan 35 bin 500 tanesine de dava açılmış. On binlerce vatandaşımızın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla yargılanması, Cumhurbaşkanı’nın vatandaşıyla kavgaya tutuştuğunun en açık göstergesidir. Cumhurbaşkanı’nın, kendisine yapılan eleştiriler karşısındaki tahammülsüzlüğünün en açık tezahürü. Yargının bütünüyle yürütmenin etkisi altına girdiğinin de en önemli göstergesi... İfade özgürlüğünün paspas edildiğinin de en önemli göstergesi… En ufak bir aykırı sesin dahi yargı sopasıyla susturulmaya çalışıldığının da en önemli işareti. Sayın Erdoğan’ın hem cumhurbaşkanı hem de bir siyasi partinin genel başkanı olduğu dikkate alındığında; bu tablo, ‘partili devletin’ göstergesidir.
SÜRECİN İSTİŞARESİ
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, altı muhalefet partisinin genel başkanları olarak 12 Şubat’ta bir araya gelmelerine ilişkin bir soruya şu cevabı verdi:
Uzunca bir süredir üzerinde çalıştığımız güçlendirilmiş parlamenter sistem var. Biz 2020’nin aralık ayında çalışmalarımızı tamamladık. Arkasından parlamenter sistem istediğini ifade eden diğer partilerin de çalışmalarını tamamlamalarını bekledik. Nihayetinde eylül ayında oluşturduğumuz altı kişilik bir komisyonla bu çalışmalarımızı önemli ölçüde tamamladık. Bu Cumartesi günkü toplantı, şu anda bu güçlendirilmiş sistem çalışmalarımızın gelmiş olduğu noktanın bir teyidi ve bundan sonraki sürecin istişaresi ile ilgili bir toplantı olacak. Umarız ki verimli olur.”
Siyaset, 09 Şubat 2022 07:37
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
